Mit tehetsz az autóbaleset előtti pillanatban, hogy túléld a katasztrófát? Mutatjuk!
Látszólag csak apróságok, valójában életmentőek lehetnek.

legzsak
beauty and style
Top olvasott cikkek

Autóbaleset bármikor, bárkivel előfordulhat, még akkor is, ha az illető általában biztonságosan vezet. Amikor részese vagy egy balesetnek, lehetséges, hogy teljes meglepetésként ér a helyzet, ám az is előfordulhat, hogy lesz néhány másodperced felkészülni.

Mutatjuk, mit tehetsz a baleset előtt, a katasztrófa pillanatában és az esemény után, hogy mindenkinek megnöveld a túlélési esélyeit.

A baleset előtt

A legjobb, ha a baleset be sem következik, ám nem küszöbölhetsz ki minden veszélyes tényezőt. Azt valószínűleg senkinek sem kell elmondani, hogy a biztonsági öv viselése nemcsak kötelező, de életet is menthet. Nem ez azonban az egyetlen fontos apróság.

A legjobb, ha a következőkre is odafigyelsz.

  • Kiemelkedően lényeges, milyen tárgyak vannak körülötted. Érdemes mindent, ami sérülést okozhat, ha elrepül, elrakni a kesztyűtartóba, vagy rögzíteni. Egy túrán gyűjtött kő, egy konzerv vagy éppen egy laptop ugyanis nagyon komoly bajt csinálhat, ha 60-80 kilométer/órás sebességgel neked vagy az utasaidnak csapódik. Igyekezz minél kevesebb felesleges holmit tartani az autó utasterében, és amit csak lehet, inkább a csomagtartóban helyezz el.
  • Ha állatot szállítasz, ne feledkezz meg az ő biztonságáról se! A kisebb állatok számára rögzített szállítóketrec ajánlott, míg ha kedvenced nagyobb testű, az ülésen van a legnagyobb biztonságban.
  • Ajánlott, hogy a kesztyűtartóban vagy más biztos helyen tarts olyan eszközt, amivel elvághatod a biztonsági övet és kitörheted az üveget, így kisebb eséllyel ragadsz benn az autóban.

Emellett már az autóvásárlás során érdemes a szépség helyett nagy figyelmet szentelni a biztonságnak, például a töréstesztek eredményeire és az egyéb biztonsági lehetőségekre, mint a légzsákok, melyek ugyanannyira megérik azt, hogy kicsit többet fizess, mint a klíma.

A baleset közben

A legtöbb esetben a baleset során csak kicsi esélyed van változtatni a dolgok kimenetelén. Ha azonban mégis előfordulna, hogy van néhány másodperced, akkor a következőket teheted.

  • Mivel a sebesség az egyik legveszélyesebb dolog ilyenkor, általában nagyon fontos, hogy próbálj lassítani.
  • Máskor éppen ellenkezőleg, azzal előzheted meg a bajt, ha gyorsítasz, így ilyenkor fontos, hogy merj beletaposni a gázba. Ez gyakran abban is segít, hogy visszanyerd a jármű felett az uralmat.
  • Próbálj meg higgadt maradni, és kerüld a hirtelen mozdulatokat, például ne rántsd el a kormányt, ha csak nem abszolút szükséges.
  • Ha választanod kell, hogy minek ütközöl neki, célozd meg azt, ami valószínűleg a legkisebb kárt fogja okozni. Sokkal jobban jársz az út menti bokrokkal, útjelzőtáblákkal vagy a szalagkorláttal általában, mint a szembejövő forgalommal, vastag fákkal vagy betonobjektumokkal.
  • Amikor az ütközés elkerülhetetlen, próbálj meg nem frontálisan érkezni.
  • Az ülés akkor a legbiztonságosabb, ha normális tartásban maradsz. Összegörnyedni vagy lehúzni a fejedet csak akkor érdemes, ha egyenesen feléd repül valami. Máskülönben a légzsák nagyon megüthet, sőt, ha feltartod őket, a kezeidet is eltörheti. Maradj egyenesen, és fogd a kormányt mindvégig.

Illetlenség így utazni

Nemcsak az írott, biztonsági szabályok betartása nagyon fontos, de az íratlan etikett is. Nézz meg néhány hihetetlenül otromba embert, akik egyszerűen nem tudják, hogyan kellene viselkedni a repülőn.

Ha már megtörtént a baleset

Ha a baleset már bekövetkezett, mindenképpen hívd a mentőket, és mérd fel, hogy biztonságos-e elhagynod az autót. Egy tömeges baleset vagy autópálya esetében például jobban jársz, hogyha a helyeden maradsz. A tűzveszélyt csökkentheted ilyenkor, ha lekapcsolod a motort, sőt, mivel gyúlékony anyagok szivároghatnak, rágyújtani sem ajánlott.

Ha az autóval vízbe kerültél, minél gyorsabban törd ki az oldalsó ablakokat, melyeken keresztül menekülhetsz, hiszen az ajtót a víz nagyon erősen képes befelé nyomni. A szélvédőt ilyen helyzetben sohase próbáld összetörni, ez ugyanis a legellenállóbb üveg az autóban. Ha menekülnöd kell, az utasaidat leszámítva mindent hagyj hátra!

Ezt is szeretjük