Sokat utazol? 4 elképesztő trükk, amit a tolvajok gyakran használnak

Vannak régiek és újak, és úgy tűnik, nem lehetsz elég óvatos.

Sokat utazol? 4 elképesztő trükk, amit a tolvajok gyakran használnak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy közeledik a vakáció szezonja, úgy készülnek rá a vadászidényre a tolvajok, csalók és zsebesek. A gyanútlan és felkészületlen turista számára a pihenés és utazás időszaka könnyen válhat kellemetlen, rossz emlékké.

Tudatosan készítsd fel magadat arra, hogy hogyan ne válj áldozattá. Ha megismered azokat a széles skálán található trükköket, melyekkel megkárosíthatnak, jobban ki tudod szűrni, ha csalással, lopással vagy megtévesztéssel próbálkoznak nálad.

A legrégebbi trükk az elterelés

Régi, de még mindig a leggyakoribb módszer a figyelemelterelés. A megtévesztők dolgozhatnak egyedül, párban és csoportban is. Olyan hamis eseményekre hívják fel a figyelmet, amik miatt nem tudsz koncentrálni, kérdéseket tesznek fel és beszélgetést kezdeményeznek. Sokszor egy ember egy személyben a figyelemelterelő és a tolvaj is. Ha valaki neked megy, kiver a kezedből valamit, fizikailag másra kell összpontosítanod, mint az értékeid, tehát lehajolsz, távolra nézel, feltörlöd a kiömlött kávét. Ezzel nagyobb esélye van annak, hogy elemeli a tárcádat vagy a telefonodat. Az ilyen csalók általában vészhelyzetet szimulálnak, elejtenek aprópénzt, többnyire értéktelent, vagy térképen kérnek útbaigazítást. A csinos szélhámosnők különösen a férfiakra vadásznak, mert a puszta megjelenésük elegendő a figyelemelterelésre.

Kedvező sofőrszolgálat

Nincs olyan szeglete és reptere a világnak, ahol ne próbálkoznának be ezzel. Nem hivatalos sofőrök ajánlják fel szolgáltatásukat nem regisztrált gépkocsijukon. Sok esetben gyorsabb, olcsóbb és festőibb útvonalat javasolnak, és mindegyik verziónak megvan a hátulütője. Előfordul, hogy a szálláshoz érve az előre fizetett viteldíj mellé többet követelnek, és nem adják ki a poggyászt a csomagtartóból, amíg nem kapják meg. A tranzitot érdemes kizárólag bejegyzett személyszállító cégekkel lerendezni, vagy legális tömegközlekedési járművel. Otthonról interneten lefoglalva és előre kifizetve a legbiztosabb a célhoz érés, illetve ha hivatalos taxitársaság autójába ülsz be vagy applikációban hívsz autót, ahol ez elérhető.

Játék a címletekkel

A nem legális taxiknál és a kisebb üzletekben, piacokon fordul elő leginkább, hogy a bankjegyekkel operálnak. Arra apellálva, hogy az idegen turista nem ismeri jól az ország papírpénzformátumát, a két egymáshoz hasonló összekeverésével megzavarhatják a gyanútlan utazót. Azt állítva, hogy csak a kisebb értékű pénzt kapták meg, követelik a maradék összeget.

Ezt megelőzvén jó, ha utazás előtt előre leellenőrzöd az úti cél valutáját, hogy még véletlenül se keverd össze a bankjegyeket. Néhány országban bizonyos évjárat előtti bankókat nem fogadnak el, és az is megnehezítheti a dolgod, ha azonos címletből többféle van forgalomban, mint most nálunk az ötezres. De ezekről előzetesen könnyű tájékozódni. A kasszánál próbálj meg pont annyit előkészíteni, amennyit fizetned kell. Amikor leteszed a pénzt a pultra, mondd ki hangosan az összeget: most adtam önnek 100 eurót. Így kevésbé esélyes, hogy becsapnak. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Segítenek neked, miközben kirabolnak

Főleg turisztikailag frekventált látványosságoknál, a nagy tömegben fordul elő az, hogy hirtelen valami nyúlós piszok kerül a ruhádra. Biztos lehetsz benne, hogy aki odalép hozzád, felajánlva azt, hogy segít letisztítani a pólódat, az a közelebbi testi kontaktust kihasználva ki is akar fosztani. Megoldásként mindig legyen nálad egy plusz kendő, amivel letakaríthatod magadat, és ne engedd, hogy bárki hozzád érjen.

Tedd meg az előzetes óvintézkedéseket

Fogd fel úgy, hogy bár a nyaralás a kikapcsolódásról és lazulásról szól, az utazás még az éberségé és az odafigyelésé. Az utazási idő alatt figyelj az értékeidre, irataidra, pénzedre. Lehet, hogy nem divat az övtáska vagy nyakba akasztható, cipzárral ellátott tasak, de még mindig ebben vannak a legnagyobb biztonságban az értékeid. Az előre megkötött utasbiztosítás elengedhetetlen, és lehetőség szerint legyen teljes körű, amely kiterjed a tolvajlásra is. 

Ezt is szeretjük