Csökkenti az éhgyomri inzulinszintet ez az egzotikus gyümölcs: senki sem gondolná, hogy ilyen hatása is van

Friss kutatás szerint ez a gyümölcs nemcsak finom, hanem a vércukorszint-szabályozásban is kulcsszerepet játszhat.

Mangó hatása az inzulinra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a mangót sokan csak édes nassolnivalóként tartják számon, egy 2025 márciusában publikált amerikai kutatás teljesen új megvilágításba helyezte ezt a gyümölcsöt. A Nutrients folyóiratban megjelent tanulmány szerint a napi 330 gramm friss mangó – mintegy 200 kalória értékben – jelentős mértékben javíthatja az inzulinérzékenységet, és csökkentheti az éhgyomri inzulinszintet azoknál, akik túlsúllyal vagy elhízással küzdenek.

A mangó meglepő hatása az inzulinra

A vizsgálatot az Illinois Institute of Technology kutatói végezték 48, 20 és 60 év közötti felnőtt bevonásával. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport egy közepes méretű mangót fogyasztott, míg a kontrollcsoport ugyanannyi kalóriát tartalmazó olasz jeges desszertet kapott. Az eredmények egyértelműek voltak: a mangót fogyasztó csoportnál a négyhetes periódus végére csökkent az inzulinrezisztencia (a HOMA-IR érték alapján), javult a hasnyálmirigy inzulintermelő képessége (diszpozíciós index alapján), és az éhgyomri inzulinszintjük is mérhetően alacsonyabb lett – mindez anélkül, hogy testtömegük csökkent volna. Arról, hogy mikor érdemes reggelizni, hogy elkerüld a cukorbetegséget, korábban írtunk.

Mangó hatása az inzulinra 1
Fotó: Karl Tapales / Getty Images Hungary

– A mangóval elért inzulinérzékenység-javulás úgy, hogy közben nem változott a testsúly, külön figyelmet érdemel – ez megkérdőjelezi azt az elterjedt hiedelmet, miszerint a mangó természetes cukortartalma problémát jelenthet elhízás vagy diabétesz esetén  nyilatkozta a tanulmány egyik vezető kutatója, Indika Edirisinghe, PhD, élelmiszer-tudományi és táplálkozástudományi professzor.

Bár a kutatás nem mutatott ki jelentős különbséget a gyulladásos markerek (például IL-6, TNFα, hs-CRP) vagy a vérzsírértékek (LDL, HDL, triglicerid) között, az inzulinválasz szignifikáns javulása önmagában is ígéretes. A kutatók azt feltételezik, hogy a mangó antioxidáns-tartalma kulcsszerepet játszhat a vércukorszint szabályozásában – még akkor is, ha a pontos biológiai mechanizmus egyelőre nem ismert.

Mit érdemes tudni a vizsgálat hátteréről?

A résztvevők mindegyike legalább 25-ös BMI-vel és emelkedett éhgyomri vércukorszinttel (100–126 mg/dL) rendelkezett, miközben és alacsony fokú, krónikus gyulladás jeleit mutatta. Kizárták azokat, akik vegán étrendet követtek, sztatinokat (koleszterin és triglicerid csökkentésére szolgáló gyógyszerek) vagy polifenol tartalmú kiegészítőket szedtek, illetve multivitaminokat fogyasztottak. A mangófogyasztók két fajtából kaptak – Kent és Keitt –, és az egyéb étrendi szokásaikat nem kellett megváltoztatniuk.

A négyhetes, randomizált kutatás szabad életkörülmények között zajlott, így jól modellezte a valós étkezési szokásokat. A vizsgálat egyik erőssége éppen ebben rejlik: a résztvevők a mindennapi életük során integrálhatták a gyümölcsfogyasztást.

A kutatás fényében világossá vált, hogy a friss mangó beillesztése az étrendbe nemcsak élvezeti, hanem funkcionális szempontból is előnyös lehet. Bár a gyümölcs természetes cukortartalma miatt sokan ódzkodnak a rendszeres fogyasztásától, a tudomány jelenlegi állása szerint a mangó nemhogy nem árt, de kifejezetten jótékony hatással lehet az inzulinérzékenységre – különösen azoknál, akik fokozott kockázattal élnek a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása szempontjából.

8 gyümölcs, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak: nem emelik nagyon a vércukrot

A gyümölcsfogyasztás szabályait javasolt tisztázni a diabétesszel élőknek.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük