Milyen tünetekkel jelentkezhet az inzulinrezisztencia? 4 kérdés, amire sokan rosszul tudják a választ
Az inzulinrezisztenciával kapcsolatban keringő tévhitekről beszélt a szakorvos.

GettyImages-1286305786
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az inzulinrezisztencia (IR) egyre nagyobb méreteket ölt világszerte, mely kezelés nélkül igen könnyen 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Bár szinte mindenki hallott már róla, mégis máig vannak kérdések vele kapcsolatban a köztudatban.

Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa és endokrinológus szakorvosjelöltje ezeket válaszolja meg.

"Az IR nem csupán egy divatbetegség?"

- Nagyon gyakran hallani azt, hogy az inzulinrezisztencia csupán egy divatbetegség, melynek indokolatlanul nagy feneket kerítenek, és csak a gyógyszeripar szüleménye. Ez természetesen nincs így, régebben is jelen volt, csak az orvostudomány és a diagnosztikus eljárások fejlődése révén ismerhettük meg alaposabban. 

GettyImages-98551006

- Az, hogy sokaknál jelen van, nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy divatbetegségről van szó, hanem sokkal inkább azt, hogy az emberek nagy része nem megfelelő életmódot folytat, ugyanis az IR egy életmóddal szorosan összefüggő állapot. Az IR nem mindig okoz jelentős tüneteket, de ekkor is kifejti hatását, és elindítja a szervezetet a diabétesz felé vezető úton.

Az, hogy a gyógyszeripar szüleménye, szintén egy gyakori álhír, hiszen az IR elsődleges kezelési módszere az életmód-terápia, és csak súlyosabb esetekben indokol gyógyszerszedést.

"Mindenképp cukorbeteg leszek?"

- Az inzulinrezisztencia egyfajta prediabéteszes állapot, vagyis megelőzi a 2-es típusú cukorbetegséget, ami kezelés nélkül nagy eséllyel előbb-utóbb fel is lép. Ez az állapot azonban egyéb problémákkal is összefüggésbe hozható, mint a zsírmáj, a szív- és érrendszeri panaszok, a pajzsmirigy-alulműködés és bizonyos daganatok. Amennyiben megfelelő kezelést kap a beteg, úgy a szövődmények elkerülhetők. 

"Életem végéig folytatnom kell a terápiát?"

-  A rövid válasz: igen. Vagyis az életmódterápiát mindenképp, hiszen ahhoz, hogy tartós eredményt lehessen elérni, életmódváltásra van szükség. Amennyiben az érintett ismét visszatér a régi étkezéséhez, abbahagyja a mozgást, az állapot ismét fellép. Természetesen olykor mindenki bűnözik, bűnözhet, attól még esik vissza, ám ez nem a mindennapokra vonatkozik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Van jobb ötletünk a vaspótlásra!

Próbáld ki a Bioextra Ferrovit szerves vas tartalmú étrend-kiegészítőt ásványi anyagokkal, vitaminokkal! A Bioextra Ferrovit támogatja a szervezetünkben található vas pótlását, mert a termék szerves vasat tartalmazó komplex vaskészítmény, amely hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez és a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez.

Advertisement

Promóció

- A gyógyszer szedése - ha egyáltalán kell - más, mivel az eredmények javulásával elhagyható, azt nem kell egy életen át szedni - teszi hozzá dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa és endokrinológus szakorvosjelöltje.

"Nincsenek tüneteim, lehetek IR-es?"

- Az IR főbb tünetei a hízás, cukoréhség, „kajakóma”, pattanásos bőr, izzadás, alvászavarok, hangulatingadozások, PCOS, nőknél lehetnek menstruációs zavarok, teherbeesési problémák, fokozott szőrnövekedés, férfiaknál merevedési zavarok. Viszont tudni kell, hogy nem mindig okoz szembetűnő panaszokat a probléma. Sőt, hölgyeknél fogamzásgátló szedése elnyomja a tünetek egy részét, így jó eséllyel csak annak letétele után lesznek figyelmesek a problémára.

GettyImages-151041451

- A másik becsapós, hogy olykor súlyfelesleg nélkül is jelen lehet IR, így sok vékonyabb nő nem is gondol rá. Megeshet, hogy látszólag nincs plusz zsír az érintetteken, ám kivizsgálás során mégis jelentősebb mennyiségű zsigeri zsírt észlelünk. Azonban ezek a nem túlsúlyos emberek is az IR egyéb klasszikus tüneteivel keresik fel a szakembert.

Így mutatja meg a bőr a cukorbetegséget

A kezeletlen cukorbetegség jelei a bőrön is megmutatkoznak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük