Így előzhető meg a cukorbetegség helyes étkezéssel: a mediterrán diétát javasolják a szakértők

A cukorbetegség megelőzése érdekében ajánlott a növény alapú étrend, a szárnyashúsok, halak és tejtermékek napi szintű fogyasztása.

Életmódváltás a cukorbetegség megelőzésére
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A diabétesz mellitusz, vagyis cukorbetegség egy magas vércukorszintet okozó anyagcserezavar, mely a szervezet inzulintermelésének csökkenése vagy a megtermelt inzulin hatásának elégtelensége miatt alakul ki. 

Mivel a glükóz az elsődleges energiaforrásunk, a szervezet az elfogyasztott élelmiszerek többségét cukorrá bontja le. Ezen cukor felhasználását és a vércukorszint normalizálását az inzulin segíti, hiánya pedig a normálisnál magasabb vércukorértékeket idéz elő. 

Életmódváltással megelőzhető a cukorbetegség

A cukorbetegségnek két fő típusát különböztetjük meg: 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget. Előbbit korábban ifjúkori cukorbetegségnek is nevezték, kialakulásának pontos oka máig ismeretlen. 1-es típusú cukorbetegségben vagy a hasnyálmirigy nem képes az inzulin elválasztására, vagy a termelt inzulin mennyisége nem elegendő, míg 2-es típusú diabétesz esetén a szervezet még termelhet ugyan elegendő inzulint, de nem képes azt jól felhasználni. Tíz érintettből kilenc ez utóbbi típusba tartozik, annak ellenére, hogy az esetek egy részében kialakulása kis odafigyeléssel, kiegyensúlyozott táplálkozással és rendszeres testmozgással megelőzhető lenne.

reggeli
Fotó: Getty Images Hungary

„Az vagy, amit megeszel”, tartja a mondás, ami bár mindenki számára ismerősen cseng, jelentése igazságáról mégis gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig valóban, a tested csak azokból az alapanyagokból tud építkezni, amiket beviszel: az elfogyasztott ételek minősége és mennyisége a bőrre, a hajra, a közérzetre és természetesen az egészségre egyaránt nagy hatással bír. Egészséges életmód kialakításával és fenntartásával rengeteg szezonális és krónikus megbetegedés, köztük például a cukorbetegség kialakulásának kockázata is jelentősen csökkenthető lenne. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A világon az egyik legelterjedtebb étrend a mediterrán térségekben élők étkezési szokásait veszi alapul, élelmi rostban magas, telített zsiradékokban alacsony összetevői miatt pedig követése nemcsak a szív- és érrendszeri betegséggel vagy diabétesszel élők, hanem tulajdonképpen bárki számára ajánlott, hiszen az említett betegségek megelőzésben is segíthet.

A mediterrán diéta

A mediterrán diéta elsősorban növényi alapú ételek, tehát gabonafélék, növények, zöldségek és gyümölcsök, valamint fehérjeforrásként szárnyashúsok, halak és tejtermékek napi szintű fogyasztását javasolja, de alapvető eleme az olívaolaj is. Az élelmi rostok vércukorszint-optimalizáló hatásának köszönhetően a mediterrán étrend követésével a vércukorszint monitorozására használt HbA1c-érték és a vér inzulinszintje is normalizálható. Sőt, a WHO által ajánlott napi 30 g rostbevitel és az Amerikai Diabéteszszövetség legfrissebb ajánlásában megfogalmazott irányelv: a telített zsírsavak 7% alá való csökkentése és a transzzsírsavak bevitelének minimalizálása is elérhető.

falánk
Fotó: Getty Images Hungary

A diéta előnye továbbá, hogy a benne javasolt omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, ezáltal az étrend a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási kockázatának csökkentéséhez is hozzájárul. A diéta megkezdése előtt mindenképp fontos dietetikus szakemberrel való konzultáció, hiszen egy teljesen eltérő étkezési minta után nehéz lehet az átállás. 

Előfordulhat, hogy a mediterrán vagy más diéta követése, az életmódváltás kevésnek bizonyulnak a diabétesz megelőzéséhez, és terápiás kezelés szükséges a megfelelő vércukorszint elérése érdekében, ezért fontos, hogy a legjelentéktelenebbnek tűnő tünetek esetén is konzultáljon kezelőorvosával, hiszen a betegség korai felismerésével és a megfelelő kezelési mód meghatározásával a maradandó egészségkárosodás kockázata nagymértékben csökkenthető!

8 igazán finom nasi cukorbetegeknek

Cukorbetegként sem kell lemondani a finom falatokról, és a nasizásról sem.

8 igazán finom nasi cukorbetegeknek: lassú felszívódásúak, nem dobják meg a vércukrot

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük