Ez a 9 legjobb gyulladáscsökkentő étel: dúskálnak az antioxidánsokban

Erősen javasolt olyan élelmiszerekkel színesíteni az étrendet, amik bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Legerősebb gyulladáscsökkentő ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyulladás önmagában nem káros a szervezetre nézve, hiszen ez a test védekezőreakciója, így küzdi le a fertőzéseket, sérüléseket. Azonban a szervezetben lappangó krónikus gyulladások már bizony komoly szövődményeket, betegségeket is okozhatnak.

A stressz, kevés mozgás és egészségtelen étkezés mind-mind előidézhetnek gyulladást a szervezetben, ennek tükrében látszik igazán, milyen fontos olyan ételeket beiktatni a mindennapok menüjébe, amiknek ismert természetes gyulladáscsökkentő hatásuk.

A legerősebb gyulladáscsökkentő ételek

Az akut gyulladások mindössze pár napig tartanak, a szubakut típusúak 2-6 napig, míg egy 2023 augusztusában publikált elemzés szerint a krónikus gyulladások hónapokig, sőt akár évekig is fennállhatnak. Az egyik oka ennek az, hogy a szervezet oxidatív stresszen megy keresztül, ami közben növekednek a szabadgyök-molekulák, a vércukorszint emelkedését okozó glikációs végtermékek, a köszvényre jellemző húgysavkristályok, és az érelmeszesedéshez kapcsolódó homociszteinek termelődése is. Ez az állapot kezeletlenül diabéteszt, szív-érrendszeri betegségeket, ízületi problémákat, allergiát vagy akár veszélyes tüdőbetegséget, COPD-t is okozhat. Az antioxidánsok szabadgyök-ellenes hatásáról már megannyi tanulmány készült, nem véletlen, hogy a bennük bővelkedő élelmiszereket tartják a legerősebb gyulladáscsökkentőnek!

A bogyós gyümölcsök, mint az eper, az áfonya, málna vagy szeder mind mind bővelkednek antocianinokban, melyek gyulladáscsökkentő antioxidánsok. Kutatások szerint áldásos hatásaik miatt még rákellenes tulajdonsággal is bírnak, erősítik az immunrendszert.
Fotó: Brett Stevens / Getty Images Hungary
A szőlő szintén tartalmaz antocianinokat, akárcsak a bogyós gyümölcsök, de mellette a benne lévő rezveratrol is hasznos. Több kutatásban is bizonyították ezen anyagról, hogy csökkenti a szervezetben a gyulladásos markereket.
A brokkoli tápanyagban gazdag keresztesvirágú zöldség, melynek gyakori fogyasztása kapcsolatban áll a szívbetegségek és a rák rizikójának csökkenésével, mindezt a benne található szulforafán antioxidánsnak köszönheti.
Az avokádó amellett, hogy káliumban, magnéziumban, rostokban és többszörösen telítetlen zsírsavakban egyaránt bővelkedik, karotinoidokat és tokoferolt is tartalmaz, melyek csökkentik a rák és a szívbetegség kialakulásának esélyét és a szervezetben lévő gyulladásokat.
Fotó: Cavan Images / Getty Images Hungary
A gombák, legyen szó bármelyik fajtáról, alacsony kalóriatartalommal bírnak, ellenben tele vannak szelénnel, rézzel, az összes B-vitamint is tartalmazzák, ráadásul kalciumban és D-vitaminban is bővelkednek. Mindezek mellett olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amik csökkentik a szervezetben lévő gyulladásokat.
A pritaminpaprika igazi C-vitamin-forrás, mely antioxidáns-szerűen működik a szervezetben, ezenkívül pedig quercetin flavonolt tartalmaz, amivel csökkenti az olyan krónikus betegségek okozta gyulladást, mint a cukorbetegség.
A képen szereplő paradicsom, olívaolaj és hagyma egyaránt híres természetes gyulladáscsökkentők. A hagyma a quercetintartalma miatt, a paradicsom a benne lévő C-vitamin és a likopin nevű antioxidáns miatt, amiről kiderült, hogy csökkenti a rákkal kapcsolatos gyulladásos markereket a testben, ráadásul az olívaolaj segíti ennek az anyagnak a felszívódását.
Fotó: Joff Lee / Getty Images Hungary
A zöld levelesek mindegyike tele van lutein és zeaxantin nevű antioxidánsokkal, de béta-karotin- és C-vitamin-tartalmuk is kiemelkedő. A lutein segít megőrizni a látás élességét, védi a szemet a napsugárzás károsító hatásaitól, és emellett még a gyulladást okozó szabad gyökök ellen is felveszi a harcot. Több zöldség is ide tartozik, de közülük is kiemelkedik a fodros kel, mert benne található a legtöbb antioxidáns.
Fotó: Elenathewise / Getty Images Hungary

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ez is érdekes: javíthat a memórián ez az anyag

Egy vegyületcsoport és a memóriajavulás között fedeztek fel kapcsolatot nemrég kutatók.

Javíthat a memórián ez az anyag: ha kimarad az étrendből, az idősebb korban okozhat gondot

Egy vegyületcsoport és a memóriajavulás között fedeztek fel kapcsolatot nemrég kutatók.

Elolvasom

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük