Tele vannak sejtvédő antioxidánsokkal, támogatják az immunrendszert: 4 gyógynövény, ami vígan megél a konyhában
A konyhaablakban is szépen fejlődnek, ráadásul nagyon egészségesek.

gyógynövény
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Főzés közben az ember olykor eljátszik a gondolattal, hogy a szárított fűszerek használata helyett milyen jó lenne, ha friss növényekből tépkedhetne az ételhez. Egészen más ízt kölcsönöznek a fogásoknak, ráadásul tele vannak a szervezet számára hasznos anyagokkal is, így támogathatják az egészséget. 

A következő gyógynövények változatosan használhatók fel, és vígan megélnek az otthonodban. Nem igényelnek sok törődést, de már a puszta látványuk, a fejlődésük nyomon követése is örömmel töltheti el a kezdő kertészeket. 

Gyógynövények otthon

A növényekkel való foglalatoskodás bizonyítottan jó hatással van az emberre, különös tekintettel a mentális egészségre, hiszen segít a gondolatok rendezésében, nyugodt pillanatokat biztosít a mindennapok rohanásában. Bár a kertet nem pótolják, a lakásban nevelgetett növények is hozzájárulhatnak a pszichés jóllét megőrzéséhez, azon túl, hogy otthonosabbá, hangulatosabbá teszik a helyiségeket. A fűszernövények, gyógynövények ráadásul mindezeken kívül hasznos tápanyagaik révén is támogatják a szervezet egészségét.

Oregánó

A mediterrán konyha nélkülözhetetlen fűszere az oregánó (Origanum vulgare), népies nevén a szurokfű. Karvakrol nevű, antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz, ami antimikrobiális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A kutatások szerint a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat is csökkentheti.

Az oregánó igénytelen, fénykedvelő növény, az ablakpárkányban, világos helyen jól érzi majd magát, azonban a túlöntözését kerülni kell. Az egész leveleket letépkedve salátába keverheted, remekül illik a pizzához, és készülhet belőle pesto is. 

Kakukkfű

A kakukkfű (thymus) nemcsak a húsok ízesítésében lehet a segítségedre, hanem a felső légúti megbetegedések elkerülésében és legyőzésében is. Az immunrendszert támogató A- és C-vitamint tartalmaz, illetve a fentebb említett karvakrol is megtalálható benne.

Az enyhén citromos íze miatt alkalmas lehet a só kiváltására is az ételekben, így aztán a magas vérnyomással élőknek különösen hasznos. A belőle készülő teát torokfájás köhögés ellen alkalmazzák. Ellenálló növény, ami a lakásban is nevelhető, szüksége van közvetlen napfényre. Az öntözések között érdemes megvárni, amíg kiszárad a talaj felső része.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bazsalikom

A bazsalikom (Ocimum basilicum) szintén rendkívül népszerű fűszernövény a mediterrán konyhában, nélkülözhetetlen eleme a caprese salátának és a pestónak. Gyógyhatásai is ismertek, a vizsgálatok szerint a levelei fogyasztása segíthet a koleszterinszint, a vérnyomás és a vércukorszint szabályozásában, illetve támogatja az immunrendszert. Napos helyre, ablakba érdemes helyezni, fény- és melegkedvelő. Fontos figyelni rá, hogy a földje sose száradjon ki teljesen, ugyanakkor a túlöntözést nem bírja. Ha visszacsíped a hajtáscsúcsait, oldalra terjeszkedik, és dúsabb lesz. 

Rozmaring

A rozmaring (Salvia rosmarinus) a húsokhoz, sült zöldségekhez, krumplihoz is remekül illik. A-, C- és B6-vitamint és más antioxidáns hatású vegyületeket, valamint vasat és kalciumot tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, támogatja a szív- és érrendszer, valamint az immunrendszer egészségének megőrzését. A növény termesztése egyszerű, fény- és napigényes, fontos, hogy a cserepe elég nagy legyen a gyökérzet fejlődéséhez. Elegendő hetente egyszer locsolni. 

Felismered, hogy milyen gyógynövény van a képen?

A következő kvízben egy-egy képet mutatunk a gyógynövényekről - te felismered őket? Vannak közöttük olyanok, amikkel a konyhában is találkozhatsz, nemcsak gyógyhatásuk miatt kedveltek, hanem azért is, mert különösen ízletessé varázsolják az ételeket. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük