Javíthat a memórián ez az anyag: ha kimarad az étrendből, az idősebb korban okozhat gondot

Egy vegyületcsoport és a memóriajavulás között fedeztek fel kapcsolatot nemrég kutatók.

memória

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy az ember idősödik, úgy kell egyre több mindenre odafigyelnie, mert számos tényező befolyásolja az egészségét, beleértve a memóriáját is. 

A 2023. május 30-án publikált kutatás szerint egy vegyület áldásos hatást gyakorolhat agyműködésre, ám ha hiányzik az étrendből, annak a következménye időskorban mutatkozhat meg. 

Az időskori memóriazavar ellen

A kutatók arra jöttek rá, hogy azok, akik alacsony flavonoidtartalmú étrendet követnek, de pótolják ezt az növényi vegyületet, javul a memóriájuk. Az eredmény arra utal, hogy ez a vegyületcsoport komoly hatást gyakorol az emlékezőtehetségre. 

GettyImages-136644788

A kutatást 3500 felnőtt bevonásával készítették. Két csoportra osztották őket, az egyikük 500 mg kakaóból kinyert flavonoidot kapott naponta, a másik pedig placebót. A kísérlet maga 3 éven át tartott. Különböző tesztekkel ellenőrizték közben a memóriát és az egyéb kognitív funkcióval kapcsolatos változásokat. Nem láttak nagy különbséget a két csoport között, mégis érdekes felfedezést tettek. 

Bizonyos szubcsoportokban fejlődést ért el a plusz flavonoidbevitel. Azoknál, akik olyan étrendet követtek korábban, melyből hiányzott ez az anyag, memóriajavulást észleltek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tanulmány szerzői szerint az eredmények azt sugallják, hogy a flavonoidok fogyasztása a jövőben az étrendi ajánlások részévé válhat. Nemcsak hosszabb életet biztosítanak, de kognitív szempontból is javulás érhető el velük, és a későbbi életkorban csökkenti a memóriaromlás kockázatát. Még további vizsgálatok szükségesek az eredmény megerősítésére, de bizakodásra adnak okot az eddigiek. 

Bizonyos gyümölcsök és zöldségek kifejezetten bővelkednek benne, ilyen a szőlő, hagyma, brokkoli, paradicsom, barack és kelkáposzta, de akár étrend-kiegészítő formájában is bevihető. 

Olvass tovább: 8 táplálék, ami támogatja az agyat és javítja a memóriát

Az agy szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszik az ember.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük