Befolyásolhatja az agy egészségét a minden konyhában megtalálható fűszer - 40 korábbi tanulmányt elemeztek

A fahéj a feltételezések szerint javíthatja a kognitív képességeket.

Fahéj hatása az agyműködésre
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fahéj közkedvelt fűszer, ami a legtöbb háztartásban megtalálható. Az egészségügyi hatásaival számos vizsgálat foglalkozik. Erős antioxidánsokat tartalmaz, a feltételezések szerint javíthatja az inzulinérzékenységet és a vércukorértékeket, csökkentheti a szervezetben zajló gyulladást.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy hogyan befolyásolja az agyműködést. Korábbi tanulmányok áttekintése után arra a megállapításra jutottak, hogy pozitív hatással lehet a memóriára és a tanulási képességekre is - bár a témában további vizsgálatok szükségesek. 

Fahéj hatása az agyműködésre

Nutritional Neuroscience folyóiratban megjelent tanulmány szerzői negyven korábbi, a fahéj és az agyműködés kapcsolatával foglalkozó kutatást vettek górcső alá. Ebből összesen kettő volt a klinikai, emberek bevonásával készült vizsgálat, a többi patkányokkal, egerekkel, illetve ecetmuslicákkal készült. Az egyik klinikai vizsgálatban a fahéjas rágógumi pozitívan hatott a serdülőkorú alanyok memóriájára, ám a másik klinikai vizsgálat nem számolt be jelentős változásról.

A legtöbb, a kutatók által áttekintett in vivo tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a fahéj pozitívan befolyásolja a memóriát és a tanulási képességet, az egyik viszont ennek épp az ellentettjét állította. A Medical News Today oldalnak nyilatkozó szakemberek szerint a témában további humán vizsgálatokra van szükség, az analízis egyik gyenge pontja, hogy zömében rágcsálókkal készült kutatásokat tekintett át, és ezekben is nagy volt a szórás az időtartam és a dózis tekintetében. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fahéj az agy egészségét szem előtt tartó, gyulladáscsökkentő, kiegyensúlyozott étrend értékes része lehet, ugyanakkor a túlzásba vitt fogyasztása a magas kumarintartalma révén nem kívánt mellékhatásokkal is járhat, például ronthatja a májműködést. 

A 8 legrosszabb agykárosító élelmiszer

Az agy egészségének megőrzésében fontos szerep jut a táplálkozásnak. Míg bizonyos élelmiszerek, például a bogyós gyümölcsök vagy a zöld tea kifejezetten támogatják a szerv működését, akadnak olyanok is, amelyek hosszú távon negatív hatással vannak rá. 

A 8 legrosszabb agykárosító élelmiszer: növelik a demencia kockázatát, fokozzák a gyulladást

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük