Befolyásolhatja az agy egészségét a minden konyhában megtalálható fűszer - 40 korábbi tanulmányt elemeztek

A fahéj a feltételezések szerint javíthatja a kognitív képességeket.

fahéj
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fahéj közkedvelt fűszer, ami a legtöbb háztartásban megtalálható. Az egészségügyi hatásaival számos vizsgálat foglalkozik. Erős antioxidánsokat tartalmaz, a feltételezések szerint javíthatja az inzulinérzékenységet és a vércukorértékeket, csökkentheti a szervezetben zajló gyulladást.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy hogyan befolyásolja az agyműködést. Korábbi tanulmányok áttekintése után arra a megállapításra jutottak, hogy pozitív hatással lehet a memóriára és a tanulási képességekre is - bár a témában további vizsgálatok szükségesek. 

Fahéj hatása az agyműködésre

Nutritional Neuroscience folyóiratban megjelent tanulmány szerzői negyven korábbi, a fahéj és az agyműködés kapcsolatával foglalkozó kutatást vettek górcső alá. Ebből összesen kettő volt a klinikai, emberek bevonásával készült vizsgálat, a többi patkányokkal, egerekkel, illetve ecetmuslicákkal készült. Az egyik klinikai vizsgálatban a fahéjas rágógumi pozitívan hatott a serdülőkorú alanyok memóriájára, ám a másik klinikai vizsgálat nem számolt be jelentős változásról.

A legtöbb, a kutatók által áttekintett in vivo tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a fahéj pozitívan befolyásolja a memóriát és a tanulási képességet, az egyik viszont ennek épp az ellentettjét állította. A Medical News Today oldalnak nyilatkozó szakemberek szerint a témában további humán vizsgálatokra van szükség, az analízis egyik gyenge pontja, hogy zömében rágcsálókkal készült kutatásokat tekintett át, és ezekben is nagy volt a szórás az időtartam és a dózis tekintetében. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A fahéj az agy egészségét szem előtt tartó, gyulladáscsökkentő, kiegyensúlyozott étrend értékes része lehet, ugyanakkor a túlzásba vitt fogyasztása a magas kumarintartalma révén nem kívánt mellékhatásokkal is járhat, például ronthatja a májműködést. 

A 8 legrosszabb agykárosító élelmiszer

Az agy egészségének megőrzésében fontos szerep jut a táplálkozásnak. Míg bizonyos élelmiszerek, például a bogyós gyümölcsök vagy a zöld tea kifejezetten támogatják a szerv működését, akadnak olyanok is, amelyek hosszú távon negatív hatással vannak rá. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük