4 hatóanyag, ami a demencia megelőzésében is segíthet - Megakadályozzák a memóriavesztést

Néhány erős hatóanyag bizonyítottan hasznos a memória védelmében.

Demencia elleni hatóanyagok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A demencia kockázata életmódbeli változtatásokkal, néhány szokás újragondolásával és bizonyos hatóanyagok bevitelével jelentősen csökkenthető. A tudatosság fontos, hiszen a szellemi leépüléssel, a rövid, majd a hosszú távú memória elvesztésével járó kórkép mára tömegeket érintő népegészségügyi problémává nőtte ki magát. 

A kognitív képességek romlását segítenek megelőzni a napi rendszerességgel végzett agyfejlesztő feladatok, a kreativitást igénylő hobbik, a folyamatos tanulás, így a nyelvtanulás vagy a hangszeren való játék elsajátítása, a rendszeres testmozgás, az olvasás, a társaságban töltött idő. 

Demencia elleni hatóanyagok

Az étrendi változtatás kulcsfontosságú, egyes vitaminok, ásványi anyagok, egészséges zsírsavak és növényi vegyületek hatása tudományosan bizonyított: akadályozzák a memóriavesztést, segítik az agy vérellátását, védik az idegek egészségét.

B12-vitamin

A B12-vitamin hiánya nem csupán vészes vérszegénységet okozhat, a kutatók régóta vizsgálják az alacsony kobalaminszint és a memóriavesztés közötti összefüggést is. A vitamin hiánya leggyakrabban felszívódási és emésztőrendszeri problémáknál és vegetáriánus, vegán diétánál fordul elő, de idősebb korban is egyre nő a rizikója, ahogy egyes gyógyszerek - protonpumpagátlók, fogamzásgátlók, kortikoszteroid-tartalmú szerek, cukorbetegség elleni készítmények - szedése is csökkentheti a szintjét.

A B12-vitamin az étrend-kiegészítős pótlás mellett számos étrendi forrásból is bevihető a szervezetbe, így nagy mennyiségben megtalálható a májban, a halakban, tenger gyümölcseiben, de bőven tartalmazza a tojás, a tej, a húsok, továbbá a sörélesztőpehely, a gabonapelyhek.

Az agyműködés egészsége érdekében más B-vitaminok, így a B6- és a B9-vitamin, azaz a folsav is fontos.

E-vitamin

Tudományos eredmények támasztják alá azt is, hogy az E-vitamin hasznos lehet az időskori memóriazavarok megelőzésében. Egy tanulmány szerint nagy dózisban segíthet a kezdődő vagy középsúlyos Alzheimer-kór tüneteinek enyhítésében, ám más ajánlások szerint napi 400 nemzetközi egységnél többet nem javasolt bevinni, főleg szív- és érrendszeri betegségben érintettek és vérhígítót szedők számára lehet veszélyes.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A vitamin megtalálható a diófélékben, magvakban, növényi olajokban, zöldségekben, például a spenótban és brokkoliban, de étrend-kiegészítős formában is szedhető dietetikussal vagy szakorvossal történő egyeztetést követően.

Omega-3 zsírsav

Az omega-3 zsírsav egészségügyi előnyei közé tartozik a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke kockázatának csökkentése mellett a mentális épség megőrzése, így csökkentheti a demencia kialakulásának esélyét, a memóriavesztés mértékét is. A legfontosabb cél ezért az omega-3 és az omega-6 zsírsav ideális, 1:2 és 1:5 közötti arányának megteremtése. Egy kutatás úgy találta, hogy a DHA és EPA omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend-kiegészítők javítják a memóriazavarban érintettek emlékezetét.

A mediterrán étrend különösen gazdag a hasznos zsírsavban, mivel jelentős mennyiségben tartalmazzák a halak, a tenger gyümölcsei, az egészséges növényi olajok, a magvak és a diófélék.

Citikolin

A citikolin vagy CDP-kolin tanulmányok szerint jótékony hatással lehet az idős, memóriazavarral vagy Alzheimer-kórral küzdő emberek agyműködésére, javíthatják a kognitív folyamatokat. Hagyományosan a stroke-ból felépülők terápiájában is használatos, de neurológiai kórképek fennállása esetén is ajánlják. Egyelőre arról nincs elégséges bizonyíték, hogy az egészséges embereknél segíthet-e a megelőzésben a pótlása.

A citikolin étrend-kiegészítőként vihető be a szervezetbe, étrendben a kolin nevű tápanyag hasonló, ám annál gyengébb hatással bír, segítheti a memóriát, támogathatja a mentális egészséget. Azt a máj, a húsok, a tojás, a halak, de egyes zöldségek, így a brokkoli és a szója is tartalmazza.

Szokások demencia ellen

Néhány szokás segít megelőzni a demenciát, mivel észrevétlenül fejleszti az agyat.

10 szokás, amivel megelőzhető lehet a demencia: most kezdd el őket

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük