Árt az agynak, ha túl sokat fogyasztasz ebből az ásványi anyagból: így csökkenthető a mennyisége

A kutatás szerint a magas nátriumbevitel összefüggést mutat a memóriaromlás fokozott kockázatával, káliumból viszont érdemes lehet többet bejuttatni a szervezetbe.

Nátrium és kálium hatása az agyműködésre
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A táplálkozás során bejuttatott ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szervezet egészének optimális működésében, hiányuk változatos panaszokban nyilvánulhat meg.

Az agy egészségét is befolyásolhatják, és mivel a szellemi hanyatlással járó demencia rengeteg embert érint világszerte, a kutatókat kiváltképp foglalkoztatja, hogy az egyes életmódbeli tényezők, beleértve az étkezést is, hogyan hatnak a betegség kockázatára. Egy friss tanulmány a nátrium- és a káliumbevitel memóriára, kognitív képességekre gyakorolt hatását vizsgálta.

A nátrium és kálium hatása az agyműködésre

Az életmód, a testmozgás, a táplálkozás és az alvási szokások a szellemi képességek, az agyműködés szempontjából fontos tényezők. Minden jel arra mutat, hogy a mozgáshiány, illetve az egészségtelen, nyugati típusú táplálkozás fokozza a demencia kialakulásának valószínűségét, míg például a rendszeres fizikai aktivitás és a friss táplálékokban gazdag mediterrán jellegű étrend a szellemi hanyatlás ellen hatnak.

A vitaminok, ásványi anyagok, így a kálium és a nátrium is lényeges részét képezik a kiegyensúlyozott étrendnek. Ideális esetben a szervezetben a két elektrolit között egyensúlyi állapot áll fenn, egymással szorosan együttműködve, ellentétes hatást kiváltva dolgoznak a folyadékháztartás fenntartásában, a normál izom- és idegfunkciók biztosításában. A modern táplálkozási formára jellemző, hogy az emberek többet juttatnak be nátriumból a nátrium-klorid, vagyis a konyhasó révén, mint káliumból, holott az ajánlások ennek épp a fordítottját szorgalmazzák. A túl kevés kálium és túl sok nátrium az étrendben emelheti a vérnyomást, és hosszú távon különféle szívproblémák kialakulásához vezethet.

Egy 2022-ben publikált kínai kutatás a két anyag agyműködésre gyakorolt hatását vizsgálta. A szakemberek arra jutottak, hogy a magasabb nátriumbevitel a memóriaromlás fokozott kockázatával, míg a magasabb káliumbevitel a jobb kognitív funkciókkal mutat összefüggést. A kutatók szerint az eredmények azt sugallják, hogy az időskori kognitív hanyatlás és a demencia megelőzésének érdekében a nátriumbevitel korlátozása és a káliumbevitel emelése javasolható

Az, hogy a túl sok nátrium pontosan hogyan károsítja az agyműködést, jelenleg még nem tisztázott. Az egyik lehetséges magyarázat szerint a túlzott sófogyasztás a többek között az agy véráramlását szabályozó, az erek belsejében található endotél sejtek működési zavarát idézheti elő. Korábbi vizsgálatok szerint pedig a tau-fehérjékben létrejövő kémiai változásban lehet szerepe. A tau-fehérjéket az Alzheimer-kórral kapcsolatban is vizsgálják.

Kálium és nátrium a táplálkozásban

Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a szervezet káliumigénye fedezhető, és a felszívódásához magnéziumra is szükség van. Az ajánlott napi mennyiség a kor, a nem és az egészségügyi állapot függvénye, 800 és 1000 milligramm között mozog. A kálium jó forrásai többek között a banán, a narancs, a zöld leveles zöldségek, a hüvelyesek és az olajos magvak is.

A nátriumnál viszont leginkább arra kell figyelni, hogy az ember ne lépje túl az ajánlott maximális napi bevitelt, ami 2300 milligramm. Ez nagyjából egy teáskanál konyhasónak felel meg, de az ideális mennyiség még ennél is kevesebb lenne. A tényleges fogyasztás viszont jellemzően jóval magasabb, ami főként annak köszönhető, hogy a feldolgozott élelmiszerek sótartalma kifejezetten magas. A sóbevitel csökkentéséhez odafigyelésre és elhatározásra van szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Általánosságban kijelenthető, hogy a készételek, feldolgozott élelmiszerek helyett az otthon készült ételek, zöldségek mennyiségének növelése célravezető. A vásárlás során elengedhetetlen a címkék alapos tanulmányozása, a különböző húskészítmények, konzervek, fűszerkeverékek tetemes mennyiségű sót tartalmazhatnak. A boltok polcain már csökkentett sótartamú készítményekkel is találkozhat a vásárló. A kevésbé sózott fogások eleinte furcsák lehetnek, de a szervezet rövid idő alatt megszokja az új ízvilágot. Javasolt más, intenzív ízű fűszerek használata, ami enyhítheti a sóhiányt. 

A 8 legrosszabb agykárosító élelmiszer

A következő élelmiszereket csak mértékkel ajánlott fogyasztani, többféleképpen is károsíthatják a szervezetet, negatív hatással vannak a memóriára, sőt akár a hangulatra is.

A 8 legrosszabb agykárosító élelmiszer: növelik a demencia kockázatát, fokozzák a gyulladást

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük