Felére csökkentheti a demencia kockázatát ez a szokás: fontos megállapítást tett az új kutatás

A vizsgálat szerint a napi lépésszám, illetve a lépések intenzitása összefüggést mutat a demencia kockázatának mértékével.

demencia

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szellemi hanyatlással járó demencia világszerte több mint 55 millió embert érint, és az Egészségügyi Világszervezet tájékoztatása szerint jelenleg a hetedik vezető halálok. A betegség nem csak az érintett életét befolyásolja, hatással van a körülötte lévők mindennapjaira is. 

A demencia gyűjtőfogalom, amely alá többféle kórkép tartozik, leggyakoribb formája az Alzheimer-kór. A betegség pontos okai nem ismertek, ugyanakkor úgy tűnik, hogy az életmód szerepet játszhat a kockázat mértékének meghatározásában. Egy friss kutatás a fizikai aktivitás fontosságára hívja fel a figyelmet. 

Demencia kockázatát csökkentő lépésszám

A 2022 szeptemberében publikált tanulmány a napi lépésszám és a gyaloglás intenzitása, valamint a demencia rizikója közötti összefüggést vette górcső alá, ehhez az Egyesült Királyság Biobankjából 78 430 fő adatait használta fel. Az alanyok átlagéletkora 61,1 év volt, 44,7 százalékuk férfi, 55,3 százalékuk nő, a vizsgálat kezdetén nem mutattak ki náluk sem kardiovaszkuláris megbetegedést, sem demenciát. A kutatók átlagosan 6,9 évig követték nyomon a résztvevőket. 

A kutatásban részt vevőknek napi 24 órában a fizikai aktivitásukat regisztráló gyorsulásmérőt kellett viselniük a csuklójukon. Az adatok elemzése során a szakemberek olyan változókat vettek figyelembe, mint az életkor, a nem, a rassz, a társadalmi és gazdasági státusz, az általános egészségügyi állapot és az étrend. Az utánkövetés ideje alatt 866 személynél állapítottak meg demenciát. A tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy mind a lépések száma, mind az intenzitása összefüggésben lehet a demencia kockázatának mértékével. 

A legnagyobb haszonhoz, a kórkép valószínűségének 50 százalékos csökkenéséhez körülbelül 9800 lépést kellett megtenni naponta. Ez soknak tűnhet, ugyanakkor már 3800 lépés körül is a demencia rizikójának 25 százalékos csökkenését találták, ami körülbelül az átlagos napi lépésszámnak felel meg. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a vizsgálati eredmények azt mutatják, a demencia megelőzésének érdekében ajánlott lenne a lépésszámot és -intenzitást növelni. 

Bizonyos rizikótényezők befolyásolhatók

A kutatás erősségét jelenti a nagy minta, ugyanakkor - amint azt a bírálók megjegyzik -,a tanulmány nem bizonyítja kellőképpen a lépésszám és a demencia kockázata közötti ok-okozati összefüggést. Az viszont mindenképp lényeges, hogy egy újabb vizsgálat világított rá a rendszeres fizikai aktivitás egészségmegőrzésben játszott hangsúlyos szerepére. Az Alzheimer Társaság szerint az összes életmódbeli változtatás közül a rendszeres testmozgás bizonyult az egyik leghatékonyabb tényezőnek a demencia prevenciójának tekintetében. Itt nem csak a sportolásra lehet gondolni, idősebb korban a séta, sőt a kertészkedés is számíthat. 

Bár a legjelentősebb, nem befolyásolható rizikófaktor a genetika és az életkor, akadnak olyan tényezők is, amelyekre az ember hatással lehet, ilyenek például a cukorbetegség, a kardiovaszkuláris kórképek, például a magas vérnyomás, illetve a dohányzás, az alvászavar, bizonyos tápanyaghiányok és a túlzásba vitt alkoholfogyasztás. 

A 4 legrosszabb reggeli, ami a demencia kockázatát is növeli

A szellemi hanyatlás, vagyis a demencia nem feltétlenül velejárója az időskornak. A kognitív képességek minél további megőrzésének eszköze lehet az egészséges életmód, akár még az is számíthat, hogy az ember mit reggelizik.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük