A 4 legrosszabb reggeli, ami a demencia kockázatát is növelheti - Kihagyni sem szabad

A reggeli jócskán befolyásolhatja az idegrendszer állapotát.

Demencia kockázatát fokozó reggelik
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szellemi hanyatlás, vagyis a demencia nem feltétlenül velejárója az időskornak. A kognitív képességek minél további megőrzésének eszköze lehet az egészséges életmód, akár még az is számíthat, hogy az ember mit reggelizik.

A táplálkozás segíthet a másodlagos demenciák rizikófaktorainak csökkentésében, így például a diabétesz, valamint az érrendszeri betegségek elkerülésében. Az egészséges étkezés a reggelivel kezdődik, ha az megfelelő, sokkal valószínűbb, hogy utána is jó döntéseket hoz az ember - már ami az ételválasztásokat illeti.

Demencia kockázatát fokozó reggelik

A demencia nem egy konkrét betegség, hanem gyűjtőfogalom, ami a szellemi leépülésre, a memória károsodására utal. Míg bizonyos demenciák, így például a Parkinson-kór pontos okai nem tisztázottak, akadnak olyan esetek is, amelyek hátterében más betegség, szervi károsodás állhat. Ez utóbbi forma kialakulásának valószínűségét fokozza egyebek mellett a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy az érelmeszesedés. Mivel ezek a rizikótényezők szoros összefüggést mutatnak az életmóddal, azon belül is a táplálkozással, az agy védelmében ajánlott odafigyelni az étrendre.

A reggeli sokak szerint a nap legfontosabb étkezése, mégis jellemző, hogy a rohanó hétköznapok során kevesebb idő és energia jut rá, mint kéne. Pedig a jól összeállított reggeli lendületes napkezdést biztosít, feltölt energiával, gondoskodik az egyenletes vércukorszintről. Akkor sem érdemes kihagyni, ha épp nehezen szorítasz rá időt, mert az elmaradása a vizsgálatok szerint növelheti a demencia kialakulásának valószínűségét.

Cukros péksütemények

A reggeli kihagyásán túl a másik leggyakoribb hiba, hogy az ember útközben vásárolt édes péktermékek mellett teszi le a voksát. A túlzott cukorbevitel kifejezetten rossz hatással van az érrendszerre és az idegrendszerre, fokozza a gyulladást a szervezetben, növeli a diabétesz és az elhízás kockázatát. A finomított szénhidrátok gyors vércukorszint-emelkedést váltanak ki, a vércukorszint ingadozása pedig szintén többféleképpen károsítja a szervezetet.

Joghurtok, pudingok

A különféle joghurtok és pudingok gyorsan előkapható és elfogyasztható választást jelentenek reggelente, azonban a péksüteményekhez hasonlóan bővelkednek a hozzáadott cukorban, ráadásul többnyire csak rövid ideig tartó jóllakottságot biztosítanak. Amennyiben joghurtot reggeliznél, a legjobb, ha natúrt vásárolsz, és otthon ízesíted gyümölcsökkel, olajos magvakkal a kedved szerint. 

Feldolgozott húskészítmények

Bár csak a ráérősebb reggeleken kerülnek elő, a virslik, kolbászok, különböző feldolgozott húskészítmények gyakori fogyasztása a demencia rizikótényezői között szerepel. Ezek a termékek szintén gyulladásfokozó hatásúak, többnyire magas a sótartalmuk, ami a vérnyomás emelkedésében is szerepet játszhat. Ráadásul a vérzsírok, trigliceridek és a koleszterin szintjét is növelhetik, ezáltal az erek károsodásához járulhatnak hozzá. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Telített zsírok

Telített zsírokat számos élelmiszer tartalmaz, így például a húsok, valamint a magas zsírtartalmú tejkészítmények, de a süteményekben is találkozni velük. Ismertebb növényi forrásai a pálmaolaj és a kókuszolaj. Túlzott fogyasztásuk növelheti az LDL-koleszterin szintjét, idővel érelmeszesedéshez, szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet

Vércukorszintet stabilizáló reggelik

Különösen a szénhidrátanyagcsere-zavarokkal élők számára fontos, hogy mi kerül reggel a tányérjukra, persze náluk az egyéni érzékenység is döntő. Mivel ilyenkor még rosszabb az inzulinérzékenység, mint, mondjuk, délben, ajánlott olyan táplálékokat választani, amelyek - főként - lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaznak, illetve sok bennük az emésztéssegítő és vércukorszintet stabilizáló rost.

8 reggeli, ami stabilizálja a vércukorszintet, és órákra eltelít: emésztéssegítő rostokban gazdagok

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük