Csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát, ha így iszod a folyadékot: nem csak a cukros üdítők elhagyása segíthet

Az idegrendszeri betegség kockázatának csökkentésében az életmód is szerepet játszhat.

zöld smoothie
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Alzheimer-kór egy fokozatos állapotromlást előidéző idegrendszeri megbetegedés, a demencia leggyakoribb oka, amely az agysejtek pusztulásával és az agy zsugorodásával jár. Kezdetben az időben közeli beszélgetések, történések felidézésének nehézsége a jellemző, később viszont súlyos memóriazavar lép fel, a leghétköznapibb feladatok elvégzése is gondot jelenthet az érintettek számára, és a személyiségük is jócskán megváltozhat, amit a hozzájuk közel állóknak sem könnyű elfogadniuk. 

A kórkép pontos okai nem tisztázottak, a szakemberek szerint a kialakulásában a genetikai és környezeti faktorok mellett életmódbeli tényezők is szerepet játszhatnak. Az utóbbiak közé tartoznak olyan tényezők, amelyeken némi elhatározással változtatni lehet, ide sorolható például a folyadékfogyasztás és -választás átgondolása is. 

Az életmód is számít

A kutatások azt mutatják, hogy bizonyos életmódbeli tényezők, amelyek a szívbetegségek rizikófaktorai között szerepelnek, az Alzheimer-kór megjelenésében is szerepet tölthetnek be. Ilyenek például az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, az elhanyagolt 2-es típusú cukorbetegség, a mozgás és a pihentető alvás hiánya, a túlzott alkoholfogyasztás, illetve a dohányzás is. Az ezeken való változtatás hozzájárulhat a betegség valószínűségének csökkentésében - de nem jelent százszázalékos garanciát az elkerülésére.

A táplálkozás a fenti problémák megelőzésében kulcsfontosságú, a friss, teljes értékű alapanyagokból készülő, szívbarát ételek jót tesznek a szervezetnek. Az egészséges olajokban, rostdús zöldségekben gazdag, telített zsírokban viszont szegény mediterrán diéta a szellemi frissesség megőrzésében is segíthet. Ilyen célból született egyébként a mediterrán és a DASH-diétát elegyítő MIND-diéta is, ami meghatároz tíz olyan élelmiszert, amelyből érdemes többet enni, valamint kerülendő elemeket is kijelöl. Az étkezés mellett viszont a folyadékfogyasztásra is oda kell figyelni. 

Folyadékfogyasztás és Alzheimer-kór

A folyadékfogyasztásnál az elsődleges szempont, amire ügyelni kell, az a mennyiség. Gyakori hiba, hogy valaki a nap folyamán nem iszik eleget, a dehidratáció pedig a szellemi teljesítményre is negatív hatással van. A folyadékhiány stressz a sejtek számára, időskorban, amikor egyébként is hajlamosak kevesebbet inni a szükségesnél az emberek, fokozhatja a kognitív hanyatlás mértékét. 

A folyadék típusának megválasztása szintén lényeges. Az alkoholfogyasztás során mindenképp mértékletességre kell törekedni, a túlzásba vitt ivás idővel károsíthatja az agyat, és növelheti a demencia kialakulásának valószínűségét. A mértékletesség nők esetében a nemzetközi ajánlások szerint 1-14 egység/hét, férfiaknál 1-21 egység/hét. Egy egységnek számít például 25 milliliter rövidital, két egységnek egy pohár - 175 milliliter - bor és hasonlóképp két egység egy korsó 3,6 százalékos sör. Az italok alkoholtartalma döntő jelentőségű az egységek meghatározásában. 

Az alkohol mellett a cukros üdítőitalokkal sem árt vigyázni. Ezek az édes italok jócskán hozzájárulnak a kalóriabevitelhez, az elhízás, a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját is fokozzák, amelyek mind szerepet játszhatnak az Alzheimer-kór kialakulásában. Kutatások szerint a rendszeresen cukros üdítőket fogyasztók körében magasabb a betegség előfordulása, mint azoknál, akik kerülik az ilyen frissítőket. 

A víz a legjobb szomjoltó, ám a változatosság érdekében más, az agy egészségét támogató italokat is be lehet építeni az étrendbe. A valódi teák, például a fekete és a zöld tea segíthetnek a szellemi frissesség megőrzésében, a neurokognitív zavarok elkerülésében, ez a feltételezések szerint a levelekben található flavonoidoknak köszönhető, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak. A teát sem ajánlott cukorral édesíteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mostanában nagy népszerűségnek örvendő zöld turmixok és smoothie-k szintén jó választást jelenthetnek, spenóttal és káposztával is készíthetők, amelyek a MIND-diétában az ajánlott táplálékok között szerepelnek. Ezek a zöldségek szintén gazdagok flavonoidokban, így flavonolokban is, amelyek fogyasztása csökkenheti a demenciák rizikóját. Mi kerüljön még a smoothie-ba? A gyümölcsös íz kedvéért a MIND-diéta által javasolt bogyós gyümölcsöket, málnát, áfonyát, szedret lehet érdemes becsempészni az italokba. 

7 tipp a szellemi frissesség megőrzésére

Bár a legtöbben az élet természetes velejárójaként tekintenek a szellemi hanyatlásra, valójában viszont nem törvényszerű, hogy az életkor előrehaladtával a mentális képességeknek romlaniuk kell.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük