7 tipp, amivel sokáig megőrizhető a szellemi frissesség: a demencia egyes rizikófaktorai kikerülhetők

Ezekre az ajánlásokra már fiatalabb korban is érdemes figyelmet fordítani, hiszen a prevenció a demencia esetén is kulcsfontosságú.

boldog pár
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a legtöbben az élet természetes velejárójaként tekintenek a szellemi hanyatlásra, valójában viszont nem törvényszerű, hogy az életkor előrehaladtával a mentális képességeknek romlaniuk kell.

Mindenki azt szeretné, ha minél tovább tölthetné fizikai és szellemi ereje teljében a mindennapjait, és nem kéne szembenéznie olyan, az egész életminőséget negatívan befolyásoló kellemetlenségekkel, mint a memóriazavar vagy a gondolkodás nehezítettsége. A demencia, a szellemi leépülés bizonyos rizikófaktorai némi elhatározással és energiaráfordítással csökkenthetők vagy kikerülhetők.

Tippek a demencia kockázatának csökkentéséhez

A demencia, amire sokszor betegségként hivatkoznak, tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, azok az állapotok tartoznak ide, amelyek a memóriát, a gondolkodást és a szociális készségeket, például a kommunikációt érintik olyan szinten, hogy az már a mindennapokra is hatással van. A demencia többféle kórkép talaján kialakulhat, ismert visszafordítható és progresszív formája, utóbbihoz tartozik például az Alzheimer-kór.

Sok olyan tényező van, ami jó eséllyel demenciához vezethet, és nem lehet befolyásolni, ám szép számmal akadnak olyanok is, amelyek tudatos odafigyeléssel kivédhetők. Így kijelenthető, hogy a szellemi leépülés esetén is fontos szerephez juthat a prevenció, bár ezt korábban nem mindig gondolták így. A következő tippek segítenek a szellemi frissesség megőrzésében.

Figyeld a vérnyomásodat!

A legelterjedtebb szív- és érrendszeri probléma a magas vérnyomás, amit csendes gyilkosnak is neveznek, mégpedig azért, mert sokan nem tudják, vagy nem vesznek tudomást róla, hogy őket is érinti a kellemetlenség, ami idővel nagyon súlyos, szervkárosító szövődményekhez vezethet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2015-ben négyből egy férfi és ötből egy nő élt magas vérnyomással, de még ennél is szomorúbb, hogy a betegek kevesebb mint egyötödénél kezelték az állapotot. A magas vérnyomás a demencia rizikótényezői között szerepel, mindenképp érdemes rá figyelmet fordítani. Annak, aki két különböző napon magas, 140/90 Hgmm-es vagy ennél is magasabb értéket mér, feltétlenül orvos felkeresése javasolt. Az inaktív életvitel, a túlsózott ételek, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése mind segíthetnek a vérnyomás normális szinten tartásában. 

Figyeld a vércukorszintedet!

A diabétesz, főleg, ha kezeletlen, vagy nem megfelelően kezelt, károsíthatja az ereket és az idegeket. Az érkárosodáson keresztül romolhat az agy vérellátása, mindez pedig növelheti a demencia kialakulásának esélyét. A cukorbetegség a magasvérnyomás-betegséghez hasonlóan tömegeket érintő probléma, előszobája az inzulinrezisztencia, amire gyakran szintén nem fordítanak kellő figyelmet.

Az inzulinrezisztencia kiszűrése nehézségekbe ütközik, hiszen ilyenkor eleinte a vércukorszint még normális lehet, ám bizonyos tünetek, például az étkezést követő fáradtság, éhségérzet, a testsúly gyarapodása, az alvászavar és a rossz közérzet esetén gyanakodni lehet a jelenlétére. 

Mozogj, légy aktív!

Az aktív életmód a fizikai és a szellemi egészségre is jótékony hatással van, így kulcsfontosságú a demencia kivédésében. Azért is lényeges, hogy próbálj mozogni a mindennapok során, mert az segít az optimális testsúly és koleszterinszint megőrzésében, valamint a magas vérnyomás és az érelmeszesedés megelőzésében is. Már napi fél óra séta is sokat számíthat!

Válogasd meg, hogy mi kerül a tányérodra!

Az egészségtelen táplálkozás növeli a demencia kialakulásának esélyét, ez már az eddigiekből is következik. A sós falatok mellett a túlzottan feldolgozott, finomított szénhidrátokban gazdag élelmiszereket is érdemes kerülni.

A szakemberek szerint a mediterrán étrend kifejezetten jó lehet ebből a szempontból, a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes értékű gabonákban gazdag, ám vörös húsokban és cukorban szegény étrend segíthet a szellemi hanyatlás kivédésében. A tápanyagok és vitaminok megfelelő szintjét is ajánlott figyelemmel kísérni, a vizsgálódások szerint például a D-vitamin-hiány rizikótényező. 

Tedd le a cigit, csökkentsd az alkoholfogyasztásod!

Ez a két káros szenvedély hozzájárulhat a demencia létrejöttéhez, és nem csak ahhoz, sok civilizációs betegség kialakulásában játszanak fontos szerepet. A dohányzásnál ráadásul a passzív forma is káros, így a környezetednek is árthatsz vele.

Gondold végig, hogy jól alszol-e!

A jó minőségű és megfelelő hosszúságú alvás a produktív munkavégzés feltétele, de ennél is több: az egészséget meghatározó tényező. A kialvatlanság fizikai tünetekben is megnyilvánulhat. Az alvási apnoét, ami horkolással, éjszakai légzéskimaradással, napközbeni fáradtsággal jár, már a demencia kockázati tényezőjeként tartják számon. Az úgynevezett obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása okoz, nagyon sok embert érint.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne hanyagold el a társas kapcsolataidat!

Az egyáltalán nem meglepő, hogy az agy karbantartásának az olvasáson, a keresztrejtvényfejtésen, a nyelvtanuláson vagy épp a társasjátékozáson túl bizony az eszmecsere, a beszélgetés is fontos eszköze. A kutatók szerint az aktívabb szociális élet, a társas kapcsolatok fenntartása kifejezetten jótékony hatással bír az agy egészségének szempontjából, így a demencia kivédésében is hasznos lehet. Nem beszélve arról, hogy a kedélyállapotot is kedvezően befolyásolja.

A mostani, járvánnyal terhelt időszakban fontos kihangsúlyozni, hogy nem szociális, hanem fizikai távolságtartás a védekezéssel kapcsolatos ajánlás, hiszen az előbbi, főleg hosszú távon, kifejezetten egészségkárosító lehet.

Az egészséges táplálkozás megtervezésében és a megfelelő mozgásforma megtalálásában sokat segíthetnek az ezzel foglalkozó szakemberek. 

Agyműködést támogató táplálékok

A táplálkozás nagyban befolyásolja a szervezet funkcióit, ez alól pedig a mentális működés sem jelent kivételt. Ha vitamindús élelmiszerekkel színesíted a napi menüd, sokkal könnyebben tudsz majd fókuszálni a teendőidre, javul a memóriád, derűsebb lesz a hangulatod. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük