Az Alzheimer-kór a családnak is nehéz: így teremthetsz könnyen kapcsolatot beteg szeretteddel

Demencia esetén a betegnek még több támogatásra van szüksége, mint előtte - ez azonban sokszor nem könnyű a családtagok számára.

alzheimer1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán a demencia az egyik olyan betegség, ami nemcsak a szenvedő félnek, hanem az őt körülvevő családtagoknak is nagyon nehéz, hiszen bármennyire is szeretnének segíteni az állapoton, nem tudnak, és végig kell nézniük a szerettük leépülését.

Ruth Drew, az amerikai Alzheimer Szövetség igazgatója szerint még soha senki nem nyert meg vitát alzheimeressel szemben. A szakértő sokáig dolgozott egy kórház geriátriai pszichiátriai osztályán, valamint egy Alzheimer-kórral élőknek fenntartott segélyvonal vezetőjeként. Saját személyes élményei is azt erősítik meg, hogy semmi logika vagy racionalitás nem segít ezekben a helyzetekben.

A türelem a legfontosabb

Mivel nem lehet tudni, hogy pontosan hogyan is fog megváltozni egy bizonyos személy agya az Alzheimer-kór hatására, fontos megértőnek és türelmesnek lenni. A szótlan rokonból beszédes idős válhat, a visszafogott nagymama obszcén szavakat használhat, a szerető apa elfelejtheti gyermekét. A szakértő azt javasolja, hogy érdemes mindig szemből megközelíteni a demenciával élőt és a nevén szólítani. Nagyon fontos a szemkontaktus - ám talán még ennél is lényegesebb megadni a másiknak a tiszteletet, ami egy egész élet tapasztalatait megilleti.

alzheimer2
Fotó: SolStock / Getty Images Hungary

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a betegség lelassítja a gondolkodási folyamatokat. A tiszta, világos, tömör beszéd, a gesztikuláció mind segítségünkre válhat. Ha például kávét kínálsz, tedd le az asztalra, és kérdezd meg: "Kávét?" A nyelvi készségek hanyatlásával kis detektívmunka kell, hogy megfelelően legyenek kiolvasva a mimikából, apró rezdülésekből, hangadásokból és sóhajokból, milyen szükséglete vagy kérése van a demenciával élőnek.

A demenciás betegek is igénylik a kapcsolatokat

A demenciában érintett családtag akkor is ugyanolyan ember marad, amikor már esetleg nem tud beszélni, vagy nem ismeri meg hozzátartozóit. Ez azt is jelenti, hogy ugyanúgy igénye van a kommunikációra és a kapcsolatra is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Drew szerint érdemes megkeresni a kapcsolódás olyan formáit, amik kevésbé támaszkodnak a nyelvi készségekre. Egy kézfogás, egy dal, a zene, a természetben töltött idő, a testi gondoskodás mind segíthet közelebbi kapcsolatot kialakítani. Sokat lehet tanulni a demenciával élőtől arról, hogy nem mindig szavakra van szükség.

Bredesen-módszer az Alzheimer-kór lassításáért

Dale Bredesen, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem neurológus professzora szerint akadt olyan, akinél az életmódra vonatkozó szigorú előírások időlegesen visszafordították az Alzheimer-kór legszembetűnőbb tünetét, a szellemi hanyatlást. Módszere némi reményt adhat a betegeknek és családjuknak is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük