Nem csak a rossz memória utalhat demenciára: kevésbé ismert tünetekről beszél a neurológus
Számos oka lehet a demencia kialakulásának, éppen ezért tünetei is szerteágazóak. Neurológus szakorvos beszél a leggyakoribb jelekről.

demencia nyitü
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szellemi hanyatlás lehet egy előrehaladó, egyre romló betegség vezető tünete, de számos idegrendszeri működési zavar is járhat átmeneti szellemi hanyatlással.

Éppen ezért fontos még idejében diagnosztizálni a betegséget, hogy a megfelelő kezeléseket el tudják végezni a szakorvosokDr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus szerint a vizsgálatok célja azon betegségek felismerése, amelyekre elérhetők terápiás eljárások.

A demenciának több típusa ismert

A progresszív demencia, azaz előrehaladó elbutulás az agysejtek elvesztésével járó neurológiai betegség, melynek számos oka lehet. 

demencia agy
Fotó: Andrew Brookes / Getty Images Hungary
 • Vaszkuláris demencia: az agy körül írt vérellátási zavarának, oxigénellátásának csökkenésének következménye, amely az idegsejtek pusztulásához vezet. Ezt eredményezheti kis erek elzáródása vagy nagy verőerek elzáródása nyomán kialakult agylágyulások.
 • Lewy-testes demencia: rendellenes szerkezetek, Lewy-testek jelennek meg az agyban, és vezetnek az idegsejtek elhalásához.
 • Fronto-temporális demencia: az agy ezen területein rendellenes fehérjelerakódások okozzák a neuronok elhalását. 
 • Kevert demencia: többféle típusú demencia van jelen, és a tünetek is igen változatosak.
 • Lassú vírusbetegségek okozta demenciák, mint például a Jacob-Creutzfeld-kór.

A legismertebb demenciával járó betegség az Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór általában fokozatosan jelentkezik: először csak enyhe memóriazavarokkal, tanulási nehézségekkel. Jel lehet a „megfelelő szó” használatának nehézsége, problémamegoldó képesség hanyatlása, döntéshozatalok nehezedése, vagy a tárgyak három dimenzióban történő érzékelésének zavara.

Alzheimer-kór demencia
Fotó: Ariel Skelley / Getty Images Hungary

Alzheimer-kórnál, ahogy más típusú demenciáknál is az első fő tünet a rövid távú memória romlása: az érintettek elfelejtik, amit nem sokkal korábban tettek vagy mondtak, de a régmúlt eseményeire még teljesen tisztán emlékezhetnek. A mindennapi „rutin” feladatok, mint a tisztálkodás, öltözködés, evés egyre nehezebb, végül kivitelezhetetlenné válik számukra. Inkontinenssé válhatnak, az esetek többségében magatartásuk, személyiségük is megváltozik.

Összességében a teljesítőképesség mind mentális, mind fizikális szinten folyamatosan csökken; a betegek egy idő után önellátásra is képtelenné válnak, egyre nagyobb mértékű - 24 órás - felügyeletet igényelnek, végül legtöbbször valamilyen testi betegség szövődménye okozza a páciensek halálát.

Milyen tünetekkel lehet neurológushoz fordulni?

 • Rövidtávú emlékezetkiesés.
 • A mindennapi tervezés, döntéshozatal, figyelem nehézségei. 
 • Beszédzavar, azaz afázia.
 • Begyakorolt mozgások zavarai, apraxia.
 • Agnózia, azaz tárgyak, személyek felismerésének nehézsége.
 • Pszichés változások, zavarok, mint a szorongás, félelem, depresszió.
 • Motiváció hiánya, korábban kedvelt tevékenységek feladása.
 • Személyiség megváltozása: agresszivitás, zárkózottság, közömbösség, nyugtalanság.
 • Alvászavarok, éjszakai ködös tudatállapotok megjelenése. 
 • Vegetatív zavarok: mint a széklet-, vizeletürítés szabályozásának nehézségei.

- A diagnózis felállításához az egyéb szellemi hanyatlást okozó folyamatok kizárása szükséges. Ehhez az előzmények ismerete, a beteg megfigyelése, fizikális vizsgálata, kognitív tesztek elvégeztetése ad segítséget. Ha felmerül az agysorvadás gyanúja, ennek megjelenése nagy felbontóképességű képalkotó eljárásokkal könnyen láthatóvá válik - ismerteti dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A demencia kezelésére nincsenek jól bevált módszerek, és sajnos egyelőre oki kezelés sem létezik, a tüneti kezelés azonban a páciensek egy részénél fékezheti a betegség előrehaladását. Ez pedig mind az érintettnek, mind a családnak komoly segítséget jelenthet, így már az első jelek felfedezésekor érdemes orvosi segítséget kérni.

Agyserkentő gyógynövények: naponta kellene fogyasztani őket a memória védelméért

Az étrenddel és a napi szokásokkal is rengeteget lehet tenni a memória védelme érdekében, de akadnak olyan gyógynövények is, amelyek segítenek fenntartani a szellemi egészséget, így teaként fogyasztva rendszeresen segítik az agy működését.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük