A fiatalkori Alzheimer-kór kialakulásához is hozzájárulhat: a magas koleszterinszint és 6 másik kockázati tényező

Friss kutatás azt támasztja alá, hogy a fiatalkori, tehát 65 éves kor előtt megjelenő Alzheimer-kór szorosan kapcsolódik a magas koleszterinszinthez.

maga koleszterinszint, Alzheimer-kór

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Alzheimer Research UK újságban publikált friss kutatás eredményei szerint az LDL-koleszterin, közismertebb nevén a "rossz" koleszterin, magas szintje összefüggésbe hozható a fiatalkori Alzheimer-kór kialakulásának magasabb kockázatával. 

A JAMA Neurology szaklapban közzétett vizsgálatban egészséges, valamint fiatalkori Alzheimerrel élő betegek koleszterinszintjét hasonlították össze. Azoknál, akiknek az LDL-koleszterin-szintje magasabb volt, a fiatalkori demencia gyakoribb előfordulását találták.

Amikor a vérmintákat genetikai elemzésnek vetették alá, az adatok arra mutattak rá, miszerint a fiatalkori Alzheimer-kórral diagnosztizált betegek körében gyakrabban fordult elő az a génváltozat, mely az LDL-koleszterin fő fehérjéjét kódolja.

A magas koleszterinszint megnöveli az Alzheimer-kór kialakulását

A brit Alzheimer-kutatási társaság tudományos igazgatója, dr. Jana Voigt elmondta, a tudományos területen köztudomású, hogy a magasabb koleszterinszint megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Már a 65 évnél fiatalabbak körében is egyre többen szenvednek Alzheimer-kórban.
Már a 65 évnél fiatalabbak körében is egyre többen szenvednek Alzheimer-kórban.
Fotó: Xesai / Getty Images Hungary

A friss kutatás ugyanakkor azt támasztja alá, miszerint a fiatalkori, tehát 65 éves kor előtt megjelenő Alzheimer-kór esetében jelentős genetikai háttér előtt bontakozik ki a kapcsolat az emelkedett koleszterinszint és a betegség előfordulásának gyakorisága között. Kiemelte, hogy ugyan a vizsgálat nem tárt fel ok-okozati összefüggést, a két jelenség együttes előfordulásáról meggyőző bizonyítékokat szolgáltatott.

A kutató hozzátette, hogy habár ismert tény a koleszterin magasabb szintje és az Alzheimer-kór kialakulása közötti kapcsolat, a koleszterinszintet csökkentő statinok klinikai vizsgálatai eddig mégsem mutatták eddig, hogy statinokkal jól kezelhető vagy megelőzhető volna az Alzheimer.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Magas koleszterinszint a demencia hátterében

Dr. Voigt szerint sokan tudják, hogy a magas koleszterinszint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából jelentős kockázati tényezőt jelent, ám az már kevesebb ember fejében él, hogy a demencia tekintetében ugyanígy fontos szerepet játszhat.

Javaslata szerint az agy egészségének megőrzése céljából a kiegyensúlyozott táplálkozás, a testsúlykontroll, a füstmentes és alkoholban mértékletes életmód és a testmozgás mellett a vérnyomás és a koleszterinszint alacsonyan tartása a leginkább célravezető. 

További érdekességeket ide kattintva találsz!

Szívbarát ételek

Mutatunk néhány olyan élelmiszert, mely jó hatással van a testedre, különösen a szíved egészségére, rendkívül ízletes, és nem kell, hogy lelkifurdalásod legyen akkor sem, ha gyakran eszel belőle.

Szívvédő, csökkenti a koleszterinszintet, és még fogyni is segít: mutatjuk, miből egyél többet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük