A fiatalkori Alzheimer-kór kialakulásához is hozzájárulhat: a magas koleszterinszint és 6 másik kockázati tényező
Friss kutatás azt támasztja alá, hogy a fiatalkori, tehát 65 éves kor előtt megjelenő Alzheimer-kór szorosan kapcsolódik a magas koleszterinszinthez.

maga koleszterinszint, Alzheimer-kór
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Alzheimer Research UK újságban publikált friss kutatás eredményei szerint az LDL-koleszterin, közismertebb nevén a "rossz" koleszterin, magas szintje összefüggésbe hozható a fiatalkori Alzheimer-kór kialakulásának magasabb kockázatával. 

A JAMA Neurology szaklapban közzétett vizsgálatban egészséges, valamint fiatalkori Alzheimerrel élő betegek koleszterinszintjét hasonlították össze. Azoknál, akiknek az LDL-koleszterin-szintje magasabb volt, a fiatalkori demencia gyakoribb előfordulását találták.

Amikor a vérmintákat genetikai elemzésnek vetették alá, az adatok arra mutattak rá, miszerint a fiatalkori Alzheimer-kórral diagnosztizált betegek körében gyakrabban fordult elő az a génváltozat, mely az LDL-koleszterin fő fehérjéjét kódolja.

A magas koleszterinszint megnöveli az Alzheimer-kór kialakulását

A brit Alzheimer-kutatási társaság tudományos igazgatója, dr. Jana Voigt elmondta, a tudományos területen köztudomású, hogy a magasabb koleszterinszint megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Már a 65 évnél fiatalabbak körében is egyre többen szenvednek Alzheimer-kórban.
Már a 65 évnél fiatalabbak körében is egyre többen szenvednek Alzheimer-kórban.
Fotó: Xesai / Getty Images Hungary

A friss kutatás ugyanakkor azt támasztja alá, miszerint a fiatalkori, tehát 65 éves kor előtt megjelenő Alzheimer-kór esetében jelentős genetikai háttér előtt bontakozik ki a kapcsolat az emelkedett koleszterinszint és a betegség előfordulásának gyakorisága között. Kiemelte, hogy ugyan a vizsgálat nem tárt fel ok-okozati összefüggést, a két jelenség együttes előfordulásáról meggyőző bizonyítékokat szolgáltatott.

A kutató hozzátette, hogy habár ismert tény a koleszterin magasabb szintje és az Alzheimer-kór kialakulása közötti kapcsolat, a koleszterinszintet csökkentő statinok klinikai vizsgálatai eddig mégsem mutatták eddig, hogy statinokkal jól kezelhető vagy megelőzhető volna az Alzheimer.

A cikk az ajánló után folytatódik

Magas koleszterinszint a demencia hátterében

Dr. Voigt szerint sokan tudják, hogy a magas koleszterinszint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából jelentős kockázati tényezőt jelent, ám az már kevesebb ember fejében él, hogy a demencia tekintetében ugyanígy fontos szerepet játszhat.

Javaslata szerint az agy egészségének megőrzése céljából a kiegyensúlyozott táplálkozás, a testsúlykontroll, a füstmentes és alkoholban mértékletes életmód és a testmozgás mellett a vérnyomás és a koleszterinszint alacsonyan tartása a leginkább célravezető. 

További érdekességeket ide kattintva találsz!

Szívbarát ételek

Mutatunk néhány olyan élelmiszert, mely jó hatással van a testedre, különösen a szíved egészségére, rendkívül ízletes, és nem kell, hogy lelkifurdalásod legyen akkor sem, ha gyakran eszel belőle.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük