Hogyan kezelhető a magas koleszterinszint? Nemcsak az életmódtól függ, lehet örökletes is

Az életmódod miatt magas, vagy örökölted? Így csökkentheted a koleszterinszintet.

orvos-beteg-paciens

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koleszterinszint lehet magas az életmódnak köszönhetően, és lehetséges, hogy öröklöttek a magasabb értékek.

Akármelyik esetről van szó, dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint mindenképpen csökkenteni lehet és kell az értékeket, de nem mindig szükséges a gyógyszer.

A koleszterin

A koleszterin a testzsírok egy típusa, és két úton kerülhet a szervezetbe. Egyrészt élelmiszerekkel viheted be, és az életmód miatt emelkedhet meg a szintje, másrészt a máj is termel ilyen anyagot. Nem véletlenül! A koleszterin ugyanis egy bizonyos mennyiségig hasznos, hiszen a sejtek alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. Ugyanakkor, ha túl magas a vérben a koleszterinszint, az a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából káros, mert a felesleg lerakódik az erekben, és számos szív-érrendszeri betegséghez vezethet.

vervetel

Külső tényezők

Az étkezés és az életmód hatására megemelkedhet az úgynevezett rossz, vagyis az LDL-koleszterin szintje. A legkockázatosabb faktorok:

  • dohányzás,
  • telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása,
  • mozgásszegény életmód,
  • túlsúly és elhízás.

Egyes betegségek, például a diabétesz, a vese- és májbetegség, illetve bizonyos gyógyszerek, például a szteroidok, béta-blokkolók, antidepresszánsok is megemelhetik az értékeket. 

Hogyan örökölhető?

Erősen leegyszerűsítve a jelenséget, a heterozigóta familiáris hiperkoleszterinémia - HeFH - annyit jelent, hogy az egyik szülő átörökíti azt a kóros genetikai variánst, aminek következtében magasabb lesz a káros LDL-koncentráció a vérben. Ez az örökletes hiperkoleszterinémiák enyhébb, de gyakoribb formája, ötszáz emberből egyet érint. Rendkívül ritkán, de előfordulhat az is, hogy mindkét, HeFH-ban szenvedő szülőtől a kóros gént örökli a gyermek. Ilyenkor homozigóta familiáris hiperkoleszterinémiáról beszélünk, melyre jellemző, hogy a perifériás érbetegség, az érszűkület a megjelenési forma - ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa.

- Becslések szerint mintegy 10 millió egyénnek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége világszerte, és a betegek 80%-ánál nem ismerik fel ezt. Az érintett magyar betegek száma 20-50 ezer lehet, és jelenleg alig 1%-uk tud a problémájáról. Ezért is fontos a rendszeres laborvizsgálat, panasz és tünetek nélkül is! 

beteg-orvos

Miért kell kezelni?

Az LDL-koleszterin tartós emelkedése zsír és kalcium lerakódásához vezet az érfalakban, így azok beszűkülhetnek vagy elzáródhatnak. Ez a folyamat maga az érelmeszesedés. Ennek pedig hosszú távú következménye éppúgy lehet a stroke, mint a szívkoszorúér-betegségek kialakulása, valamint károsodhatnak az egyes szervek és az izmok is. Végső soron komoly rekonstrukciós műtétre, végső esetben amputációra is sor kerülhet. Az LDL-szint emelkedésének mértékétől és annak időtartamától függően még a HoFH-ban szenvedő fiatal betegeket, akár a húszas-harmincas éveikben is veszélyeztetheti a szívinfarktus és az agyvérzés, aminek oka az érfalak rendkívüli módon felgyorsult öregedésében keresendő.

Életmód és gyógyszer

Akár öröklötten, akár szerzetten magas a koleszterinszint, az első lépés mindig az életmódváltás, ideális esetben életmódorvos közreműködésével. A koleszterincsökkentő életmódprogram legfontosabb elemei a zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra, fehér húsokra, halakra építő táplálkozás és a rendszeres, megfelelően felépített mozgás. 

- Ezen felül, különösen az öröklött hiperkoleszterinémia esetén, szükséges lehet a gyógyszeres kezelés, még akkor is, ha nincsenek zavaró tünetek. Annak megállapítása viszont, hogy el kell-e rendelni a gyógyszerszedést, kizárólag az orvos feladata lehet, hiszen ez esetben sok egyéb, egészségi és életmódi tényezőt is figyelembe kell venni - mondja dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary.)

Koleszterincsökkentő étrend

Mutatunk néhány olyan élelmiszert, mely jó hatással van a testedre, különösen a szíved egészségére, rendkívül ízletes, és nem kell, hogy lelkifurdalásod legyen akkor sem, ha gyakran eszel belőle.

Ezt is szeretjük