Hogyan kezelhető a magas koleszterinszint? Nemcsak az életmódtól függ, lehet örökletes is
Az életmódod miatt magas, vagy örökölted? Így csökkentheted a koleszterinszintet.

orvos-beteg-paciens
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koleszterinszint lehet magas az életmódnak köszönhetően, és lehetséges, hogy öröklöttek a magasabb értékek.

Akármelyik esetről van szó, dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint mindenképpen csökkenteni lehet és kell az értékeket, de nem mindig szükséges a gyógyszer.

A koleszterin

A koleszterin a testzsírok egy típusa, és két úton kerülhet a szervezetbe. Egyrészt élelmiszerekkel viheted be, és az életmód miatt emelkedhet meg a szintje, másrészt a máj is termel ilyen anyagot. Nem véletlenül! A koleszterin ugyanis egy bizonyos mennyiségig hasznos, hiszen a sejtek alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. Ugyanakkor, ha túl magas a vérben a koleszterinszint, az a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából káros, mert a felesleg lerakódik az erekben, és számos szív-érrendszeri betegséghez vezethet.

vervetel

Külső tényezők

Az étkezés és az életmód hatására megemelkedhet az úgynevezett rossz, vagyis az LDL-koleszterin szintje. A legkockázatosabb faktorok:

  • dohányzás,
  • telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása,
  • mozgásszegény életmód,
  • túlsúly és elhízás.

Egyes betegségek, például a diabétesz, a vese- és májbetegség, illetve bizonyos gyógyszerek, például a szteroidok, béta-blokkolók, antidepresszánsok is megemelhetik az értékeket. 

Hogyan örökölhető?

Erősen leegyszerűsítve a jelenséget, a heterozigóta familiáris hiperkoleszterinémia - HeFH - annyit jelent, hogy az egyik szülő átörökíti azt a kóros genetikai variánst, aminek következtében magasabb lesz a káros LDL-koncentráció a vérben. Ez az örökletes hiperkoleszterinémiák enyhébb, de gyakoribb formája, ötszáz emberből egyet érint. Rendkívül ritkán, de előfordulhat az is, hogy mindkét, HeFH-ban szenvedő szülőtől a kóros gént örökli a gyermek. Ilyenkor homozigóta familiáris hiperkoleszterinémiáról beszélünk, melyre jellemző, hogy a perifériás érbetegség, az érszűkület a megjelenési forma - ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa.

- Becslések szerint mintegy 10 millió egyénnek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége világszerte, és a betegek 80%-ánál nem ismerik fel ezt. Az érintett magyar betegek száma 20-50 ezer lehet, és jelenleg alig 1%-uk tud a problémájáról. Ezért is fontos a rendszeres laborvizsgálat, panasz és tünetek nélkül is! 

beteg-orvos

Miért kell kezelni?

Az LDL-koleszterin tartós emelkedése zsír és kalcium lerakódásához vezet az érfalakban, így azok beszűkülhetnek vagy elzáródhatnak. Ez a folyamat maga az érelmeszesedés. Ennek pedig hosszú távú következménye éppúgy lehet a stroke, mint a szívkoszorúér-betegségek kialakulása, valamint károsodhatnak az egyes szervek és az izmok is. Végső soron komoly rekonstrukciós műtétre, végső esetben amputációra is sor kerülhet. Az LDL-szint emelkedésének mértékétől és annak időtartamától függően még a HoFH-ban szenvedő fiatal betegeket, akár a húszas-harmincas éveikben is veszélyeztetheti a szívinfarktus és az agyvérzés, aminek oka az érfalak rendkívüli módon felgyorsult öregedésében keresendő.

Életmód és gyógyszer

Akár öröklötten, akár szerzetten magas a koleszterinszint, az első lépés mindig az életmódváltás, ideális esetben életmódorvos közreműködésével. A koleszterincsökkentő életmódprogram legfontosabb elemei a zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra, fehér húsokra, halakra építő táplálkozás és a rendszeres, megfelelően felépített mozgás. 

- Ezen felül, különösen az öröklött hiperkoleszterinémia esetén, szükséges lehet a gyógyszeres kezelés, még akkor is, ha nincsenek zavaró tünetek. Annak megállapítása viszont, hogy el kell-e rendelni a gyógyszerszedést, kizárólag az orvos feladata lehet, hiszen ez esetben sok egyéb, egészségi és életmódi tényezőt is figyelembe kell venni - mondja dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa.

A cikk az ajánló után folytatódik

(Képek: Getty Images Hungary.)

Koleszterincsökkentő étrend

Mutatunk néhány olyan élelmiszert, mely jó hatással van a testedre, különösen a szíved egészségére, rendkívül ízletes, és nem kell, hogy lelkifurdalásod legyen akkor sem, ha gyakran eszel belőle.

Ezt is szeretjük