Így mutatja meg a bőr, ha magas a koleszterinszint - Kevesen ismerik fel a tüneteket

Látható tüneteket produkál a bőrön a koleszterinszint-probléma. Fontos lenne odafigyelni rájuk.

no tukorben
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magas koleszterinszint kialakulhat helytelen táplálkozás, illetve egészségtelen életmód következtében, de örökletes is lehet. Akármilyen okból jön létre, fontos minél hamarabb észrevenni és kezelni, mert súlyos következményei vannak, többek közt érfalszűkülethez, érelmeszesedéshez, így akár stroke-hoz vagy szívkoszorúér-betegségekhez is vezethet.

Sajnos a probléma leginkább már csak következményeivel hívja fel magára a figyelmet, és ezeket csak kevesen veszik észre. Pedig a bőrön is vannak olyan jelek, melyek magas koleszterinszintre utalnak, azonban ezekről szinte senki sem tudja, mitől alakulhatnak ki. A következő tünetekre ezért mindenképpen oda kellene figyelni.

A magas koleszterinszint leggyakoribb bőrtünete

A leggyakoribb jelenség ebben az esetben a xanthelasma, ami a szem körül, főleg a belső szemzugban vagy a szemhéjakon mutatkozik meg kitüremkedő, sárgás foltok képében. Ezek valójában koleszterinlerakódások, és nagy mennyiségű koleszterint tartalmaznak. Úgy alakulnak ki, hogy az állati eredetű ételekkel bevitt vagy a máj által megtermelt koleszterin egy részét átalakítja a szervezet epesavakká, egy része távozik, a maradék azonban a bélrendszeren keresztül visszaszívódik. Ez normál esetben lebontható, ám, ha rendszeresen a szükségesnél jóval nagyobb mennyiség kerül be a testbe, akkor lerakódik az erekben. 

Így jelennek meg a szemkörnyéken is a foltok. Ezek egyébként önmagukban nem veszélyesek, esztétikai problémát okoznak, és a betegség kialakulására hívják fel a figyelmet. Azonban nem mindenkinél jelennek meg, akinek magas a koleszterinszintje, és előfordul az is, hogy cukorbetegség, bizonyos anyagcserezavarok vagy daganatos betegségek miatt alakulnak ki.

A tünet felbukkanása esetén érdemes orvoshoz, bőrgyógyászhoz fordulni, aki kiderítheti a háttérben húzódó okokat, eltávolítását pedig mindenképpen szakértőre kell bízni, hiszen igen kényes, érzékeny terület, így a házi módszereket jobb kerülni. A lézeres kezelés vagy a sebészeti kimetszés a leggyakoribb megoldás xanthelasma esetén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyéb tünetek is jelentkezhetnek

A lerakódások nem csupán a szem körül jelenhetnek meg. A xanthoma, melynek több típusa is létezik, szintén a magas koleszterinszint vagy az egyéb zsíranyagcsere-zavarok következményeképp jön létre, és sárgás, néha pirosas dudorokként, csomókként jelentkezik a bőrön, a test különböző részein. A leggyakoribbak közé tartozik a xanthoma planaris, ami a tenyéren, az ujjak között jellemző, valamint a xanthoma tuberosum, ami inkább a végtagokon alakul ki.

xanthoma

Ezenkívül a magas koleszterinszint miatt az arc bőre is zsírosabbá, problémásabbá válhat. A pórusok eltömődhetnek, így pattanások, gyulladások és mitesszerek is könnyebben, gyakrabban kialakulnak.

A rák bőrtünetei

A rák is megmutatkozik a test felszínén, ráadásul a bőr daganatain kívül a szervezetben megjelenő tumorok is produkálnak olyan tüneteket, melyeket a bőrödön vehetsz észre először. A legtöbben azt gondolják, hogy csak a megváltozott, furcsa színű vagy felületű, esetleg gyulladt anyajegyek utalhatnak rákra, azonban ez egyáltalán nem így van. Akár a gyomorban vagy a tüdőben létrejött daganatok is kiválthatnak kevesek által ismert bőrtüneteket.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük