Embert próbáló feladat, de meg kell tenni: a demens betegek fürdetését is meg lehet könnyíteni

Kellemesebbé lehet tenni a demens beteg számára a fürdést - szakértők osztják meg tanácsaikat.

deencia fürdés nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy felnőtt ember számára a fürdés igen személyes cselekedet. A demens beteget kellemetlenül érintheti, hogy ilyesmiben is segítségre szorul. Nem beszélve arról, hogy ez mekkora terhet ró az őt ellátóra, lelkileg is.

Nehéz megtalálni az egyensúlyt aközött, hogy a beteg önállónak érezze magát, megmaradjon a privát szférája, de mégis lehessen neki segíteni. Ezeket a fürdésnél jelentkezhető kellemetlenségek elkerülésére szolgáló tanácsokat érdemes megfontolni, ami a beteget gondozó személynek is megkönnyíti a feladatot.

Fürdéstől való ódzkodás

A demenciában szenvedők körében nem ritka, hogy félelem alakul ki a fürdéssel szemben. A valaha megnyugtató, ellazító tevékenység feszültség és félelem forrásává válik. 

Érdemes kideríteni a beteg viselkedésének lehetséges okait, átgondolni, mennyire változott meg számára a napi rutin. Általában fürödni vagy zuhanyozni szokott? Hetente vagy naponta? Reggel vagy este szokott fürdeni? Problémásabbá válhat a fürdés, ha kommunikációs gondokat okoz, például a hallókészülékét ki kell vennie, vagy a szemüvegét le kell vennie. A helyiség hőmérsékletét túl magasnak vagy alacsonynak találhatja, a vizet túl forrónak vagy hűvösnek érezheti.

Teljesen normális, ha fél belelépni a kádba vagy a zuhanyzóba, mivel nem igazán tudja megítélni, hogy hol a szélük, milyen mély a kád, vagy egyszerűen félelmet kelt a mély víz. Minél jobban meg kell könnyíteni a be- és kilépést kapaszkodókkal vagy ajtóval felszerelt káddal.

Az is lehet, hogy nem érzi a beteg jól magát. Például megfázott, vagy egyéb fertőzése van. Esetleg depressziós, és nem érdekli a személyes higiéniája. Betegsége miatt lehet, hogy elfelejtette a fürdést, vagy hogy mire való a fürdőkád. Az inkontinencia szintén okozhat problémát, hiszen a beteg rendkívül zavarban lehet, ha baleset történik.

A probléma a segítségből is fakadhat. Hogyan reagál vajon az intim szféra, a függetlenség elvesztésére? Kényelmetlen a beteg számára, hogy segítséget kell elfogadnia? Kényelmetlen az ellátó számára, hogy el kell látnia a beteget? Ez a hozzáállás látszódhat, és befolyásolhatja az alzheimeres beteget. Az is lehet, hogy jóval több időre lenne szüksége a fürdéshez, és úgy érezheti, hogy sürgetik.

Mit érdemes kipróbálni?

Vagy fel lehet deríteni a probléma okát, vagy nem, de meg kell próbálni minél kellemesebbé tenni a fürdést.

 • Érdemes szigorú sorrendiséget tartani. A beteg inkább a fürdőben szokott levetkőzni vagy a szobájában, ahol köntösbe bújik?
 • Betenni a beteg kedvenc zenéjét.
 • Biztosítani a megfelelő megvilágítást.
 • Kellemes illatú habfürdőkkel próbálkozni, ha az illető kedveli ezeket, de csak óvatosan, mert használatával csúszóssá válhat a kád. 
 • Megdicsérni, milyen ügyesen boldogul.
 • Behúzni a redőnyt, becsukni a fürdőszoba ajtaját.
 • Előkészíteni a fürdőt: szappan, szivacs, sampon, törölköző mind legyenek kitéve, és a víz már legyen a fürdőkádban.
 • Színezett habfürdő használata, vagy érdemes egy színes lábtörlőt a kád aljára helyezni, hogy a beteg jobban lássa, hogy milyen mély a víz, ne legyen túl sötét, mert azt az érzést keltheti, hogy egy lyukba lép.
 • Arra biztatni a beteget, hogy menjen el fürdés előtt vécére, így kisebb eséllyel történik közben baleset.
 • Mindig jelezni, hogy éppen mit csinál a gondozó, és csak annyit segíteni, amennyit feltétlenül szükséges. Biztassuk a beteget.
 • Ha nem akar fürödni, megpróbálni olyan időpontot találni, amikor valaki meglátogatja, vagy amikor el akar menni valahová, tehát egy eseményhez kötni.
 • Óvatosan szabad mosdatni, hiszen érzékeny lehet a bőre.

Módszerek a fürdés megkönnyítésére

 • Egyszerűbb, ha egyszerre csak egy utasítást kap.
 • Ha egyes testrészeit egyedül is meg tudja mosni, akkor azt ráhagyni..
 • Nem árt szem előtt tartani a beteg szégyenlősségét, és engedni, hogy alsóneműben, fürdőruhában vagy rácsavart törölközővel fürödjön.
 • Törölközővel vagy a kád szélére ragasztott színes ragasztócsíkokkal lehet jelezni a peremét, így jól fog látszódni.
 • A beteg kezében is legyen szivacs.
 • Ha a beteg rendszeresen elhagyja a fürdést, mielőtt szóba hoznánk a dolgot, vigyük ki a vécére.

Vigyázni kell, hogy a hallókészülék ne legyen vizes, és hajmosás előtt ki kell venni. Jó ötlet lefoglalni a beteget a mosakodással, és csak akkor vegyük ki a készüléket, amikor kell.

Egyéb alternatívák fürdés helyett

A zuhanyzást és a fürdést is egyaránt érdemes kipróbálni, hogy kiderüljön, melyiket végzi szívesebben. A kézbe fogható zuhanyfej kevésbé ijesztő, mint a rögzített zuhanyrózsa. A zuhanykabinba lehet akár műanyag széket is berakni, így a zuhanyzás kényelmesebb lehet.

Érdemes kipróbálni a mosdónál a szivaccsal történő fürdést. Ez is egy lehetőség, ha a beteg mozgásában korlátozott. Ehhez csak azokat a testrészeket ajánlott felfedni, amit éppen mosunk. A hét minden napján mossuk meg valamelyik testrészt.

Ha a teljes fürdés probléma, kiegészítő mosdásokat is be lehet iktatni, amelyek során a szükséges testrészeket mossuk meg. Például evés előtt vagy mosdóhasználat után mosson kezet a beteg. Fontos az is, hogy mindennap megmossa az altestét, a nemi szerveket, és mosson arcot, hogy elkerüljük a fertőzéseket és a bőrproblémákat.

Hajmosás

Ha a hajmosás is problémát okoz, ütemezzük máskorra, mint a fürdést. Olyan sampont érdemes kipróbálni, aminek a használatához nem kell víz. Van, aki jobban szereti, ha fodrász mossa a haját. Legyen kéznél egy mosdókendő, amivel a beteg hajmosás közben letakarhatja a szemét.

Fürdés után

Ez kiváló alkalom ellenőrizni a beteg bőrét, különösen, ha egész nap tolószékben ül, és nem nagyon mozog, vagy ha inkontinens.

Ültessük le a beteget törölközés közben. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a hajlatokat, valamint a mellek alatti területet alaposan megszárítottuk-e. Dörzsölés helyett finoman érintgessük a bőrhöz a törölközőt.

 • Használjunk testápolót a bőr kiszáradása ellen.
 • Dezodoráljunk, vagy használjunk szódabikarbónát.
 • Ültessük le a beteget az öltözéshez.

A biztonság kedvéért

 • A könnyebb ki- és beszállás érdekében szereljünk a kádhoz korlátot.
 • Használjunk fürdetőszéket.
 • Helyezzünk el csúszásgátlót a kádban vagy a zuhanyzóban.
 • Ne használjunk fürdőolajat, mivel csúszóssá válnak tőle a felületek.
 • Segítsünk a betegnek belépni a kádba, és legyünk segítségére a kijövetelkor is.
 • Mindig felügyeljük a fürdést. Ha nem maradhatunk a fürdőben, távolítsuk el a zárat a fürdő ajtajáról.
 • Bizonyosodjunk meg arról, hogy nem csúszik a padló.
 • Beszállás előtt ellenőrizzük a fürdővíz hőmérsékletét.

Tartsuk szem előtt saját biztonságunkat is. Beszéljük meg egy hivatásos ápolóval, hogy hogyan tudunk úgy segíteni, hogy ne húzzuk meg közben a hátunkat, vagy ne essünk el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Napról napra

Lesz olyan helyzet, amelyben segítségünkre lesznek ezek a tippek. Máskor a mosdás vagy a fürdés mellőzése lesz az optimális megoldás. Való igaz, hogy legtöbbünk szereti, ha gyakran tud fürdeni, ezért ezt szeretnénk a szeretteinknek is. Jusson eszünkbe, hogy mi minden tőlünk telhetőt megteszünk.

Segítenek megelőzni a demenciát: 10 étel, amit gyakrabban kellene fogyasztani

Az agy egészsége érdekében bizonyítottan fontos többek között az ómega-3 zsírsavak, a D-vitamin pótlása, de a polifenol, flavonoid vegyületek is nélkülözhetetlenek a szellemi frissesség megőrzéséhez.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük