Az Alzheimer-kórt is segíthet megelőzni: a Ginkgo biloba csodás hatással van a testre
Ginkgo biloba már több millió éve él a Földön, a hagyományos kínai orvoslásban pedig már több ezer éve használják - mutatjuk, milyen hatásai vannak.

ginkgo biloba nyitó egészség
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Ginkgo biloba - vagy páfrányfenyő - Kínában honos növény, amit már több mint 300 éve Európában is termesztenek. Az egyik legrégebbi fafaj, már legalább 270 millió éve létezik, nemhiába hívják élő őskövületnek is.

A ginkófa akár 20-30 méter magasra is nőhet, könnyen felismerhető jellegzetes, legyező alakú leveleiről. Az ősi fa ellenálló a széllel, hóval, városi szennyeződésekkel szemben, azonban az árnyékot nem kedveli - de megfelelő körülmények között több ezer évig is képesek élni. Páfrányfenyővel Magyarországon is találkozhatsz, sorfaként ültetve Szegeden és Hévízen lehet megcsodálni őket.

A Ginkgo biloba hatása

Gyógyhatásairól már több ezer éve ismert, Kínában már közel 3 ezer éve használják a hagyományos orvoslásban. Hajdanán köhögés, asztma és húgyhólyagproblémák esetén alkalmazták a magját, szív-érrendszeri megbetegedésekre, izomsorvadásra és tériszony gyógyítására pedig a levelét.

A modern orvostudomány is felfigyelt a gyógynövényre, a leveléből készült 22-27% aktív flavonoid glikozid anyagot tartalmazó kivonat 1960 óta Európában is elterjedt. Ehhez a különböző kognitív képességek javítására alkalmas hatóanyaghoz táplálékkiegészítő formájában lehet hozzájutni. Mivel az étrend-kiegészítőknél eltérő a dózis mennyisége, a demencia és az Alzheimer-kór kezelésével kapcsolatos hatásai sem egyformák. Jelenleg is folyamatban vannak kutatások a Ginkgo biloba szív- és érrendszeri betegségekre való hatásában. 

Kutatások a Ginkgo bilobáról

Klinikailag bizonyított a hatékonysága az Alzheimer-kór kezelésénél. Emellett egy kísérlet során demenciában szenvedő betegeknél nemcsak a kognitív, de a szociális funkciók is erősödtek 6-12 hónapos kezelés után. Kutatók szerint ez azért van, mert képes serkenteni a vérkeringést az agyban, ami védi az idegeket a sérülésektől.

Emellett még a szorongást is segíthet legyőzni. Egy kísérlet résztvevői között azoknak, akik ginkgokivonatot kaptak, jobb közérzetük volt, mint akiknek placebót adtak.  

Egy kisebb tanulmány még a zöld hályogra gyakorolt pozitív hatását is pedzegette. A kísérlet résztvevői 120 milligramm ginkgót fogyasztottak 8 héten át, aminek eredményeként javult a látásuk. 

A Ginkgo biloba felhasználható részei és adagolása

A ginkófa levelei és magja olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amik más növényekben nem találhatóak meg, ez a ginkgolida, bilobalid. Étrend-kiegészítő formájában tablettaként, porként, alkoholos oldatként is lehet vele találkozni.

Adagolás tekintetében mindig figyelembe kell venni a tájékoztatót, mivel különböző készítményeknél különböző dózisban találhatóak meg az erős hatóanyagok. Naponta egy tablettát, vagy napi kétszer 20-25 csepp kivonatot szoktak javasolni. Általában napi 120-240 milligramm közötti dózist érdemes fogyasztani, aminek 4-6 héten belül mutatkozik meg jótékony hatása.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azonban mellékhatásokat is lehet tapasztalni, émelygés, hasmenés, fejfájás vagy gyomorfájdalmak törhetnek az emberre, így huzamosabb használata előtt érdemes kikérni háziorvos véleményét. 

10 gyógynövényes tea, amit mindenkinek ismernie kellene

Összeállításunkban megismerheted azokat a gyógynövényeket, melyek segíthetnek az ellazulásban, illetve az általános egészségi állapotodon is javíthatnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük