Bivalyerős gombaölő gyógynövények, melyek a candidát is kiirtják: az immunrendszert erősítik
Egyre több ember szenved candida gombától, egy friss kutatás szerint gyógynövényekkel is fel lehet venni a harcot ellene.

természetes gyógymód candida ellen
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyógynövények is segíthetnek felvenni a harcot a komoly fertőzést okozó Candida albicans gombával - derül ki a Journal of Oral Biology and Craniofacial Research szaklapban publikált 2018-as tanulmányból.

A kutatás során gyógynövények gombaellenes hatását vizsgálták meg. Különböző hatású gyógynövényeket gyűjtöttek, és metanollal vagy etanollal vegyítve vizsgálták a hatóanyagaikat. Gombaellenes hatásukat a legtöbb szájfertőzésért felelős Candida albicans terjedésének megakadályozása végett vették górcső alá. A kísérlet során olyan növényeket teszteltek, aminek használata nem okozhat kárt az ember egészségében.

Candida és a szájrák kialakulása

A szájüreg rosszindulatú daganatainak többségét leukoplákia előzi meg, ezt Candida leukoplákiának is hívják. Korábbi kutatások bebizonyították ugyanis, hogy a gomba képes jelentősen megnövelni a szájrák kockázatát.

A fertőzés jellegzetes tünete a fehér foltok megjelenése a nyelven és a száj nyálkahártyáján. Ugyanakkor a gomba nemcsak a szájban tud károkat okozni, hanem vöröses foltok képében megjelenhet a vulván és a hímvesszőn is.

Candida ellen gyógynövényekkel

Jelen kísérletben a magas rákos elfajulás miatt a gombás szájfertőzések kezelhetőségét vizsgálták. Ezek kialakulásáért mikroorganizmusok a felelősek, köztük a candida 72-92%-ban okolható a rosszindulatú elváltozások kialakulásáért. A candida egy mindenütt jelen lévő gomba, és az általa okozott betegségek gyakorisága az elmúlt években növekedést mutatott, főleg terhes nők, cukorbetegek, idős vagy gyenge immunrendszerrel rendelkezők körében, illetve azoknál, akiket antibiotikumokkal vagy kortikoszteroidokkal kezeltek. Ezek mind hajlamosító tényezők a candidafertőzésre.

A vizsgálatok során kitenyésztett candida gombát helyeztek steril környezetbe, a felhasznált gyógynövényeket pedig desztillált vízzel mosták át, majd megszárították őket. A hatóanyagokat etanol és metanol segítségével nyerték ki belőlük, ennek az oldatnak a hatását vizsgálták. Az eredmény szerint a legtöbb gyógyszerre és antibiotikumra rezisztens Candida albicans terjedését a gyógynövényekből kinyert anyagokkal különböző mértékben befolyásolni lehet. Érdemes közelebbről megismerkedni a természet bivalyerős gombaellenes szereivel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ezt is szeretjük