Otthon is kiszűrhető a vastagbélrák jele: internetről rendelhető tesztek

Néhány egészségügyi tesztet akár otthon is elvégezhetsz, és csak pár ezer forintba kerülnek.

hasfajas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészségügyi szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet megkérdőjelezni, mégis akadhat olyan helyzet, amikor nem tud az ember orvoshoz menni. Ilyenkor nagy segítséget jelenthet néhány otthoni körülmények között elvégezhető teszt.

Sokan a nem enyhülő panaszok ellenére is húzzák-halasztják az orvos felkeresését. Bár nem jó ötlet a Google segítségével felállítani egy diagnózist, de kevesen vannak, akik még nem kerestek rá az éppen adott panaszaikra. 

Bár a házi tesztek nem helyettesítik a szakorvosi vizsgálatot és tanácsadást, a gyanú fennállása esetén még mindig jobb ötlet egy otthoni teszt elvégzése, mint megfeledkezni a problémáról. Pozitív eredmény vagy nem múló panaszok esetén viszont feltétlenül keresd fel az orvosodat!

Székletvér-teszt

Állandó hasi panaszok esetén a háziorvos székletvér-laborvizsgálatra utalhatja be a pácienst. Ha a teszt pozitív, és szabad szemmel nem látható vér van a székletben, ez korai stádiumú béldaganatot, polipot, esetleg fekélyt, gyomorhurutot vagy gyulladásos bélbetegséget is jelezhet, ilyenkor további szűrésre van szükség.

A székletvért kimutató tesztek otthoni körülmények között is elvégezhetők, és nemcsak a patikában kaphatók, de akár az internetről is megrendelhetők. Lehetnek egy vagy több nap alatt elvégezhetők, de általánosságban úgy működnek, hogy a papírszalaggal gyűjtött székletmintát egy speciális oldatba kell tenni, végül egy kontrollfelületen olvasható le az eredmény. Természetesen mindig az adott termék előírásai az irányadók. Az ára 1000-2000 forint körül mozog.

Candida-teszt

Különböző hasi panaszok, a hüvely viszketése és kipirosodása, megnőtt hüvelyváladékozás, erős fáradtságérzés is utalhat a Candida albicans gomba elszaporodására. A fertőzés kockázatát több tényező is növeli, így a fogamzásgátló szedése, az antibiotikum-kúra vagy a gyenge immunrendszer. Szerencsére létezik otthoni teszt, például az interneten megrendelhető, egylépéses Candida-gyorsteszt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A teszt megbízható a hüvelygomba-fertőzés diagnosztizálásában, a használat pedig csak tíz percet vesz igénybe a mintavételtől egészen a kiértékelésig. A vérvizsgálattal szemben a hüvelyi mintavétel kellemetlenségektől mentes, gyorsan kimutatja a pozitív vagy negatív eredményt. A kórokozó jelenléte esetén fordulj orvoshoz! A teszt ára 2500 és 4000 forint között mozog.

Helicobacter-gyorsteszt

A Helicobacter pylori baktérium jelenléte a gyomorfekélyes megbetegedések 80%-áért felelős, de gyomorhurutot vagy nyombélfekélyt is okozhat. A fertőzés kialakulhat rossz higiéniai körülmények miatt, vagy akkor is, ha széklettel szennyezett kéz, ételek vagy víz érintkezik a szájjal, és akár gyerekkorban is bekerülhet a szervezetbe.

A gyorsteszt ujjbegyből vett vérből mutatja ki a baktérium ellenanyagait, melyek jelenléte utal a fertőzésre. Nagy előnye, hogy tíz perc alatt kiértékelhető. Pozitív eredmény, illetve nem múló panaszok esetén nem lehet elkerülni az orvos felkeresését sem, aki meghatározza a kezelés módját is. A tesztek ára 3000 forint körül mozog.

Húgyúti fertőzés vizsgálata

Húgyúti fertőzés gyanúja esetén a vizeletet vizsgálja meg az orvos, többek között a vértartalmat, a nitrát-, fehérvérsejt- és fehérjekoncentrációt, de a fajsúlyt, a bilirubin vagy a keton szintjét is nézhetik. 

A panaszok esetén a vizsgálatot otthon is el lehet végezni: a megvásárolható tesztek több mezőből vagy több csíkból állnak, és általában az elszíneződés jelenti a pozitív eredményt. Ez esetben, vagy akkor, ha nem múlnak a kellemetlenségek, keresd fel az orvosodat! A tesztek ára 1500 és 4000 forint között mozog.

Vashiány-teszt

A vashiány a hemoglobinszint csökkenésével vérszegénységhez vezethet. Tünetei közé tartozik többek közt az erős fáradtságérzet, a szédülés, a nyelési nehézség, a hajhullás és a fejfájás is. Az alacsony vasszint otthoni gyorsteszttel is kimutatható, ehhez csak egy csepp vérre van szükség, amit egy speciális oldattal kell összekeverni, majd a tesztkazettára cseppenteni. 

10 perc után megtudható az eredmény. Ha pozitív a teszt, keresd fel az orvost, aki segít kideríteni, hogy a vaspótlás elegendő-e a tünetek elmulasztásához. A teszt ára 3000 forint körül van. 

Ezt is szeretjük