Fejfájás esetén milyen vizsgálatra kell menni? Súlyos betegséget előzhetsz meg vele
Sokan nem tudják, kihez forduljanak a visszatérő, szúró, görcsös vagy migrénes fejfájással.

migrén (3)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyakran visszatérő fejfájás nemcsak a közérzetet teszi tönkre, de súlyos betegségekről is árulkodhat első tünetként, ezért nagyon fontos komolyan venni. Ha a fájdalom rendszeressé válik, orvosi segítségre van szükség.

Akár görcsös, migrénes fájdalomról van szó, vagy hasogató érzésről, első körben a háziorvos felkeresését nem szabad sokáig halogatni. Mivel a fájdalmakat gyakran a magas vérnyomás okozza, először ezt méri meg az orvos. A fájdalom erősségétől és jellegétől függően viszont nagy valószínűséggel további vizsgálatokra is beutal.

Első a vérkép

A vérvizsgálat rengeteg problémát képes megmutatni a szervezetben, akár hiánybetegséget vagy gyulladást is, ezért, ha nem biztosan ismert a fájdalom oka, például nem egy influenzás megbetegedés velejárója a fájdalom, egy teljes vérkép sokat segít.

A vérvizsgálat megmutatja, szükséges-e további vizsgálat az okok kiderítésére. A fejfájás akár egy vashiányos vérszegénységet is jelezhet, de a folsav hiánya is okozhatja, a magas TSH-szint pedig pajzsmirigyproblémára utalhat - ezeket tehát egy olyan laborvizsgálat is kideríti, mely a panaszok alapján előírt paramétereket tartalmazza.

Doppler-ultrahang

Ha a fejfájást szédülés, vérnyomásprobléma és látászavar is kíséri, géllel végzett ultrahangos vizsgálatra utalhat be az orvos. A képalkotó vizsgálat az érrendszeri problémákat világosan megmutatja: az érszűkületet vagy meszesedést egyaránt, a nyaki ereket is gyakran vizsgálják vele. A gyors, mellékhatásoktól mentes vizsgálat szinte minden kórházban elérhető az országban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

CT- és MRI-vizsgálat

Migrén, esetleg hosszan fennálló, erős gyulladás esetén a háziorvos CT- vagy MRI-vizsgálatra is beutalhat. Ezek a vizsgálatok a legpontosabban meghatározzák a probléma forrását, a fájdalom kiindulópontját: rávilágíthatnak idegrendszert érintő könnyebb és súlyosabb betegségekre, érrendszeri vagy autoimmun zavarokra, esetleg daganatra is.

Nyaki gerincröntgen

A röntgenvizsgálatra kimondottan akkor utal be a háziorvos, ha a fejfájás nyaki eredetű, szédüléssel, nyakmerevséggel, hátfájással társul. Ilyenkor szokásosan két irányból készítik a felvételt, szemből és oldalról. Ezt a speciális vizsgálatot ritkábban végzik, de rávilágít, ha a fejfájás a csigolyák rendellenességeiből, a rossz tartásból vagy a terhelésből ered-e.

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük