Miért nem játék, ha valaki mindig horkol? A demenciát évekkel is előrehozhatja

Az alvási apnoe és más alvászavarok súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek.

Az alvászavar demenciát okozhat
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pihentető, kellően hosszú alvás nem pusztán kényelmi kérdés, de az egészségmegőrzés fontos feltétele is: az alvásminőség romlása a rövid távú kellemetlenségek mellett - fáradékonyság, álmosság, ingerlékenység - az elmúlt évek kutatásai szerint súlyos egészségügyi következményekkel is járhat.

Az alvásstruktúra szétesése, az alvásminta töredezettsége számos ponton hat a szervezetre. Tanulászavarok mellett memóriaproblémák, hangulatváltozás, metabolikus és hormonális zavarok keletkezhetnek. Az alvás-ébrenlét betegségek következményeinek megértésében dr. Várdi Katalin tüdőgyógyász, somnológus, légzésrehabilitátor, az InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika alapítója volt segítségünkre.

Az alvás mint természetes doppingszer

Az alváshiány következményeiről szóló első megfigyelések a Stanford Egyetemről származnak: a kutatók itt rögzítették először, hogy azon sportolók izomregenerációja, akik nem alszanak eleget, mérhetően sokkal rosszabb, mint a megfelelő mennyiséget pihenőké.

A somnológus rávilágított arra is, hogy alvás során számos létfontosságú folyamat zajlik le, így a helytelen alvásstruktúra és a cirkadián ritmus felborulása, a napi rendszeresség kialakulásának hiánya gyermekkorban is súlyos következményeket okozhat.

Az alvászavarok káros hatásai

Az alvás az agyalapi mirigyben termelődő melatonin hormon hatására a nappali fény csökkenésével indul. Az éberségért egy ingerületátvivő anyag, az orexin a felelős. A kettő egyensúlya és más idegi struktúrákra gyakorolt hatása szabja meg éberségünk szintjét.

Alvás közben, éjszaka termelődik többek között a hGH - human Growth Hormone - nevű növekedési hormon, melynek hiánya gyermekkorban növekedési problémát, felnőttkorban hormonzavarokat okoz. Nagyon fontos, hogy a zsírlebontással kapcsolatos anyagok - leptin - is ebben az időszakban termelődnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ilyenkor regenerálódnak a sejtek, ugyanakkor olyan idegi mechanizmusok lépnek működésbe, amik éber állapotban nem jelentkeznek. Az alvás bármely okból történő mennyiségi csökkenése következtében tanulási zavarok, nappali aluszékonyság, ingerlékenység és koncentrációs nehézségek léphetnek fel. 

A hormonrendszer és az emésztőszervek zavara a hízáshoz is hozzájárulhat, és ugyancsak a testsúly gyarapodását eredményezi, ha az álmosság során az ember öntudatlanul is az evésből próbál energiát nyerni.

Demenciát is okozhat az alvási apnoe

Népbetegségnek tekinthető az alvási apnoe, mely horkolás mellett a felső légutak beszűkülésével, esetenként teljes elzáródásával járó alvászavar. Legfontosabb tünetei közé tartozik a hangos, sokszor egyenetlen horkolás és az alvást megszakító, alvásszerkezeti eltérést okozó mikroébredések, melyek során a test a légzőizmok újraaktiválásával igyekszik megszüntetni a fellépő oxigénhiányt.

Az alvásstruktúra romlása és a mélyalvás hiánya a neurológiai kutatások szerint amyloid plakkok felhalmozódását okozhatja, amelyeket az Alzheimer-kór közvetlen okaként is számontartanak. A megfelelő alvásminőség ezért nemcsak a rövid távú kipihentségérzetért, de a memória megóvása érdekében is nélkülözhetetlen.

Kihez fordulhat az ember segítségért?

A következmények tükrében talán egyértelmű lehet, hogy az alvászavarok megszüntetése érdekében mihamarabbi kezelésre van szükség. A legcélravezetőbb bármely zavaró tünet esetén egy alvásspecialista, vagyis somnológus felkeresése, aki hatékonyan segít az alvásproblémák hátterének feltérképezésében.

A szakorvosok együttműködése ilyenkor elsődleges fontosságú: az alvászavarok eredetétől függően az inszomnia, az álmatlanság, elalvási képtelenség esetén akár pszichológus segítsége is elkélhet, míg az alvási apnoék kezelésében neurológusok, tüdőgyógyászok is vesznek részt. Esetenként fül-orr-gégészeti kezelésre lehet szükség, és műtétre is sor kerülhet.

De alvásfüggő mozgászavarok - például nyugtalanláb-szindróma - vagy paraszomniák, azaz alvás alatti rendellenes mozgás és viselkedés is felléphetnek, amelyek valódi gyökerét és megoldási lehetőségeit egy teljes körű somnológiai vizsgálat hatékonyan segít feltárni.

Dr. Várdi Katalin kiemelten felhívta a figyelmet arra is, hogy az alvászavarok megszüntetésére és a probléma gyökerének feltárására a legtöbbször sajnos nem elegendő egy alkalommal felkeresni az orvost, a siker érdekében elengedhetetlen, hogy időt adj magadnak, hiszen hosszú távon a terápiák valóban hatékonyan segítenek a minőségi alvás elérésében és a súlyos egészségügyi kockázatok elkerülésében.

Altató, nyugtató gyógyteák

Bár a rendszeres álmatlansággal orvoshoz kell fordulni, az átmeneti nyugtalanságból fakadó elalvási problémákon a gyógynövények ereje is sokat segít.

A 10 legjobb altató, nyugtató hatású tea: először ezt próbáld gyógyszerek helyett

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük