Fájó torokkal ébredsz, pedig nem vagy beteg? 2 komoly oka is lehet
Sokan ismerik az érzést, hogy fájó torokkal ébrednek, de nem tudják, milyen okok állhatnak a háttérben.

GettyImages-1132448230
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az embernek nincsenek egyéb, légúti betegségre utaló tünetei, ám reggelente mégis torokfájással ébred, azt komolyan kell venni.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondja, mi az a két gyakori ok, ami a reggeli torokfájást okozza.

A reggeli torokfájás nehezen múlik el

Napok vagy talán hetek óta reggelenként arra ébredsz, hogy fáj, száraz vagy kapar a torkod? Vízért, teáért nyúlsz, kávét készítesz, hogy a kellemetlen érzéstől megszabadulj? A torokfájás aztán a nap folyamán fokozatosan megszűnik, de a következő nap megint jelentkezik ébredéskor. A hosszabb ideje fennálló panaszoknak több oka is lehet, de gyakran krónikus orrdugulásra, horkolásra vagy refluxra lehet visszavezetni a megjelenését.

Nyitott szájjal alvás

Ha nátha esetén eldugul az orr, akkor, amint az orrspray hatása elmúlik, újra nem kapni levegőt. Ilyenkor a szájon át lélegzés a megszokott, emiatt azonban a torok kiszárad. Ilyenkor sok folyadékot kíván a szervezet, gyakran éjszaka is felébredve az orrdugulás, torokfájás miatt. Szerencsére azonban a légúti betegség megszűnésével elmúlik a torokfájás is. 

Ha nyitva a száj, kiszárad a torok
Ha nyitva a száj, kiszárad a torok

Tartós éjszakai orrdugulás jelentkezhet orrpolip, orrsövényferdülés és orrkagyló-megnagyobbodás miatt is, de lehet légúti allergia tünete is. A téli időszakban a beltéri allergének - poratka, penészgomba és háziállatok szőre - okoznak panaszokat. 

Anatómiai okokból fekvő testhelyzetben az orrdugulás intenzívebben jelentkezik. Ha fennáll valamilyen kezelést igénylő fül-orr-gégészeti elváltozás, ami orrdugulást okoz, gyakran a reggeli torokfájás hívja fel rá a figyelmet. Ilyen probléma lehet akár a horkolás is vagy a komolyabb szövődményekkel is járó alvási apnoe kórkép is - tájékoztat dr. Augusztinovicz Monika.

Túl sok gyomorsav

Refluxbetegség esetén a nyelőcső záróizmának túlzott renyhesége miatt a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, egészen a garatig is visszajuthat. Fekvő testhelyzetben a reflux tünetei erősödnek, ám nem mindenkinél jelentkeznek a tipikus tünetek.

GettyImages-1084445264
Fotó: AaronAmat / Getty Images Hungary

- A betegséget az erős gyomorégéssel, mellkasi égő érzéssel, gyakori böfögéssel, rossz szájízzel azonosítjuk, pedig létezik egy másik formája is, a néma reflux. Ilyenkor a jellegzetes tünetek hiányoznak, gyakran csak a légúti tünetek - torokfájás, köhögés, visszatérő arcüreggyulladás - hívják fel rá a figyelmet - állítja a szakértő.

A reggeli torokfájás kivizsgálása és kezelése

  • A beteg részletes kikérdezését és a fizikális vizsgálatot követően a teljes orrüreg-algarat-gége áttekinthetők a fájdalmatlan videoendoszkópos eljárás segítségével. 
  • Ha van bármilyen elváltozás - például orrpolip, orrmelléküreg-gyulladásra utaló jel, daganat, orrsövényferdülés vagy orrkagyló-megnagyobbodás -, ami az orrdugulást okozhatja, akkor ennek során felismerésre kerül. 
  • A vizsgálat az orrnyálkahártya állapotát is megmutatja, és ha szükséges, akkor allergiavizsgálatra is sor kerülhet. 
  • Amennyiben felmerül a reflux gyanúja, akkor gasztroenterológiai kivizsgálásra és kezelésre is szükség van a fül-orr-gégészeti tünetek kezelése mellett, így lehet javulást elérni. 
  • Horkolás esetén alvásvizsgálatra van szükség az alvási apnoe kizárásához. Ez otthoni alvásvizsgálat keretén belül is elvégezhető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A vizsgálatok elvégzése feltétlenül szükséges, mivel a kiváltó okok feltérképezésével és kezelésével a reggeli torokfájás is megszüntethető.

Így csípd el a torokfájást, mielőtt még beerősödne

A torokfájásnak vannak természetes ellenszerei, melyek gyorsan hatnak, ám fontos, hogy még időben elkezdjük kezelni a problémát. Náthaidőszakban mindenkinek ismernie kell ezeket! 

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük