Nem csak demencia okozhat memóriaromlást: ezért fontos kivizsgáltatni

Öt oka is van, hogy miért lényeges az Alzheimer-kór vagy más demenciák időben történő kivizsgálása, megállapítása.

demencia vagy alzheimer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokak számára ijesztő, amikor magukon vagy szerettükön észlelik a szellemi hanyatlás első jeleit - például a feledékenységet vagy a döntéshozatal megváltozását, jelent meg a felejtek.hu oldalán.

A legtöbben ilyenkor azonnal az Alzheimer-kórra vagy demenciára gyanakodnak, ám fontos tudnunk, hogy időnként más, orvosilag jól kezelhető állapot áll a tünetek mögött. Épp ezért is létfontosságú a mihamarabbi kivizsgálás.

Lehet, hogy nem is demencia vagy Alzheimer-kór

Az emlékezetet és gondolkodást érintő tünetek mögött időnként teljesen más betegség áll. Sok olyan gyógyítható állapot van, mint például a húgyúti fertőzések, a kórházi delírium vagy a gyógyszermellékhatás, ami a fenti jelenségekkel jár.

demenca d
Fotó: fotostorm / Getty Images Hungary

Ha nem kerül kivizsgálásra a probléma, egyre csökken az esélye annak, hogy kiderüljön, hogyan lehetne a legjobban segíteni rajta.

Az elérhető kezelések legnagyobb hatásfoka

A mihamarabbi Alzheimer-kór- vagy demenciadiagnózist követően azonnal megindulhat az állapot menedzselése. A korai stádiumokban gyakran elég a gyógyszer és az életmódbeli változtatás, amikkel késleltethetőek a későbbi, súlyosabb tünetek.

Lehetőség a tervezésre

A betegség megállapításával több idő jut a jövőbeli teendők megtervezésére. Amíg még a beteg szellemileg megfelelően funkcionál, meghozhatja az ellátásáról és pénzügyeiről szóló fontos döntéseket, aláírhat jogi papírokat, és kinevezhet valakit, aki később eljár majd helyette a lényeges kérdésekben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ekkor nyílik lehetőség arra is, hogy az életvégi kérdésekről nyilatkozzon. Ha arra kerül a sor, a hozzátartozóknak így nem kell majd ezekről vitatkoznia, vagy szorongania a döntés miatt.

Az idő ajándéka

A korai Alzheimer-kór vagy más demencia diagnózisa arra is lehetőséget nyújt, hogy a még megfelelő fizikai és szellemi állapotban megvalósíthassa azokat a régi álmokat, amiket eddig csak dédelgetett a beteg.

demencia
Fotó: Peter Amend / Getty Images Hungary

A támogatás megszervezése

Amíg nem ismert, mi okozza az aggasztó tüneteket, igen nehéz hatékony segítséget és támogatást szerezni. Amikor már pontosan kirajzolódott a betegség, célzottan lehet önsegítő csoportokat és gyakorlati segítséget keresni az ember előtt álló időszakra. Érdemes nemcsak a demenciával élőkre, hanem mindenkinek saját magára is gondolnia már jó előre, megszervezni az ápolás folyamatát. 

Segítenek megelőzni a demenciát: 10 étel, amit gyakrabban kellene fogyasztani

Az agy egészsége érdekében bizonyítottan fontos többek között az omega-3 zsírsavak, a D-vitamin pótlása, de a polifenol, flavonoid vegyületek is nélkülözhetetlenek a szellemi frissesség megőrzéséhez.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük