A magány komoly hatással van az agyműködésre – Akár fizikai fájdalomként érzékelhető

Még nem teljesen ismert a kapcsolat az elszigeteltség és a testi-lelki egészség között, ám a következő öt tény valóságtartalma megkérdőjelezhetetlen.

magány nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kevéssé ismert, de bizonyított tény, hogy a magány a fizikai fájdalomhoz hasonlóan hat az agyra. Emellett rossz alvást okozhat, növelheti a demencia kockázatát, hozzájárulhat a korai halálhoz, de akár gyulladásos folyamatokat is beindíthat. 

A magány érzésének megtapasztalása szinte elkerülhetetlen az életünk során hosszabb vagy rövidebb időre. Egy-egy új helyzet, költözés, munkahelyváltás mind azzal járnak, hogy a korábbi társas kapcsolataink felborulnak. Vannak olyanok is azonban, akik számára a magány nem csupán átmeneti állapot, hanem mindennapi életük velejárója. A tudományos eredmények pedig már bőséges bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a társas izoláció krónikus formája komoly egészségromboló hatással járhat.

A magány a fizikai fájdalomhoz hasonlóan hat az agyra

Naomi Eisenberger szociálpszichológus húsz évvel ezelőtti forradalmi eredménye szerint a társas csoportból történő kirekesztés és ezzel együtt a magány érzése az agynak ugyanabban a régiójában fejti ki hatását, mint a testi fájdalom.

magány 1
Fotó: Bsip

Evolúciós szempontból ennek magyarázata, hogy a csoporthoz - törzshöz - tartozás jelentette a biztonságot, táplálékot és lakóhelyet, a kirekesztés pedig komoly veszéllyel járt. Manapság a magány és elszigeteltség a túlélési folyamatokat indíthatja be - azokkal a fájdalomszignálokkal együtt, amik őseink számára a veszélyt jelezték. A krónikusan magányos emberek szervezetében a stresszhormonnak nevezett kortizol szintje reggel magasabban van, mint a jó társas kapcsolatokkal rendelkezőknél, és estig sem tér teljes nyugvópontra.

A rossz alvásért is felelhet

Egy 2011-es kutatás alapján a magányos emberek éjszaka több alvási nehézségtől szenvednek. Érdekes módon az eredmények szerint az objektív elszigeteltségnél nagyobb kihatással van az alvásminőségre az, hogy valaki mennyire érzi magát magányosnak - függetlenül attól, hogy hány társas kapcsolattal is rendelkezik.

Növelheti a demencia kockázatát

Egy több mint 2 ezer főt vizsgáló holland kutatás szerint azok az emberek, akik magányérzésről számoltak be, függetlenül attól, hogy családjukkal éltek-e, vagy hány barátjuk volt, gyakrabban voltak személyesen érintettek a demenciában, mint azok, akik egyedül éltek.

magány 2
Fotó: Nick Dolding / Getty Images Hungary

A kutatók adatai szerint a magányosságérzés 64%-kal növelte a demencia kockázatát. Fontos azonban figyelembe vennünk, hogy ez nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést, hiszen az is elképzelhető, hogy a demenciával együtt járó hangulatváltozások azok, amik visszavonultsághoz és magányhoz vezethetnek. 

Hozzájárulhat a korai halálhoz

Két nagy léptékű kutatás is arra az eredményre jutott, miszerint egészen komoly következményei lehetnek a magányosságnak. Az egyikben 45 ezer 45 év feletti szívbeteg vagy arra magas kockázattal rendelkező személyt vizsgáltak. Eredményeik szerint, akik egyedül éltek, nagyobb valószínűséggel hunytak el szívrohamban, stroke-ban vagy más komplikációban, mint a jobb társas kapcsolatokkal rendelkezők. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A másik vizsgálatban a hatvan év feletti résztvevők körében az mutatkozott meg, hogy 45%-kal nagyobb eséllyel hunytak el a kutatás hat éve során azok, akik magányosnak, elszigeteltnek vagy kirekesztettnek érezték magukat a közösségükben - még akkor is, ha egyébként nem is éltek egyedül. 

Szó szerint összetörheti a szívet

A krónikusan magányos emberek esetében olyan genetikai változások állnak be, amik gyulladásos folyamatokat indítanak be, derül ki egy 2011-es kutatásból. A gyulladásos válaszok pedig hosszú távon szívbetegséghez és rákhoz is vezethetnek. Ugyan az ok-okozati összefüggés ebben az esetben sem teljesen magától értetődő, ám a tanulmány szerzője, Steven Cole szerint a gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése javallott lehet azoknak, akik hosszú időn keresztül magányról számolnak be.

magány 3
Fotó: sturti / Getty Images Hungary

Fontos látni, hogy az egyedüllét és elszigeteltség érzése mind testi, mind pedig lelki szinten előnytelen változásokat indít be. Érdemes törekedni a társas kapcsolatok aktív működtetésére és a közösségünkön belüli társas támasz keresésére. Érdemes körbenézni a lakóhely környékén közösségi klubok, támogató csoportok vagy szabadidős körök tekintetében - elképzelhető, hogy az új barátok csak egy karnyújtásnyira várnak.

Ilyen a világ legbarátságosabb idősek otthona: a mentális egészségnek is jót tesz a környezet

Bár a legtöbb idősek otthonát megpróbálják a lehető legkomfortosabbá varázsolni, sok helyen inkább a hagyományokhoz ragaszkodnak. Egy különleges intézmény azonban teljesen újragondolta az egészet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük