A magány komoly hatással van az agyműködésre – Akár fizikai fájdalomként érzékelhető
Még nem teljesen ismert a kapcsolat az elszigeteltség és a testi-lelki egészség között, ám a következő öt tény valóságtartalma megkérdőjelezhetetlen.

magány nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevéssé ismert, de bizonyított tény, hogy a magány a fizikai fájdalomhoz hasonlóan hat az agyra. Emellett rossz alvást okozhat, növelheti a demencia kockázatát, hozzájárulhat a korai halálhoz, de akár gyulladásos folyamatokat is beindíthat. 

A magány érzésének megtapasztalása szinte elkerülhetetlen az életünk során hosszabb vagy rövidebb időre. Egy-egy új helyzet, költözés, munkahelyváltás mind azzal járnak, hogy a korábbi társas kapcsolataink felborulnak. Vannak olyanok is azonban, akik számára a magány nem csupán átmeneti állapot, hanem mindennapi életük velejárója. A tudományos eredmények pedig már bőséges bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a társas izoláció krónikus formája komoly egészségromboló hatással járhat.

A magány a fizikai fájdalomhoz hasonlóan hat az agyra

Naomi Eisenberger szociálpszichológus húsz évvel ezelőtti forradalmi eredménye szerint a társas csoportból történő kirekesztés és ezzel együtt a magány érzése az agynak ugyanabban a régiójában fejti ki hatását, mint a testi fájdalom.

magány 1
Fotó: Bsip

Evolúciós szempontból ennek magyarázata, hogy a csoporthoz - törzshöz - tartozás jelentette a biztonságot, táplálékot és lakóhelyet, a kirekesztés pedig komoly veszéllyel járt. Manapság a magány és elszigeteltség a túlélési folyamatokat indíthatja be - azokkal a fájdalomszignálokkal együtt, amik őseink számára a veszélyt jelezték. A krónikusan magányos emberek szervezetében a stresszhormonnak nevezett kortizol szintje reggel magasabban van, mint a jó társas kapcsolatokkal rendelkezőknél, és estig sem tér teljes nyugvópontra.

A rossz alvásért is felelhet

Egy 2011-es kutatás alapján a magányos emberek éjszaka több alvási nehézségtől szenvednek. Érdekes módon az eredmények szerint az objektív elszigeteltségnél nagyobb kihatással van az alvásminőségre az, hogy valaki mennyire érzi magát magányosnak - függetlenül attól, hogy hány társas kapcsolattal is rendelkezik.

Növelheti a demencia kockázatát

Egy több mint 2 ezer főt vizsgáló holland kutatás szerint azok az emberek, akik magányérzésről számoltak be, függetlenül attól, hogy családjukkal éltek-e, vagy hány barátjuk volt, gyakrabban voltak személyesen érintettek a demenciában, mint azok, akik egyedül éltek.

magány 2
Fotó: Nick Dolding / Getty Images Hungary

A kutatók adatai szerint a magányosságérzés 64%-kal növelte a demencia kockázatát. Fontos azonban figyelembe vennünk, hogy ez nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést, hiszen az is elképzelhető, hogy a demenciával együtt járó hangulatváltozások azok, amik visszavonultsághoz és magányhoz vezethetnek. 

Hozzájárulhat a korai halálhoz

Két nagy léptékű kutatás is arra az eredményre jutott, miszerint egészen komoly következményei lehetnek a magányosságnak. Az egyikben 45 ezer 45 év feletti szívbeteg vagy arra magas kockázattal rendelkező személyt vizsgáltak. Eredményeik szerint, akik egyedül éltek, nagyobb valószínűséggel hunytak el szívrohamban, stroke-ban vagy más komplikációban, mint a jobb társas kapcsolatokkal rendelkezők. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A másik vizsgálatban a hatvan év feletti résztvevők körében az mutatkozott meg, hogy 45%-kal nagyobb eséllyel hunytak el a kutatás hat éve során azok, akik magányosnak, elszigeteltnek vagy kirekesztettnek érezték magukat a közösségükben - még akkor is, ha egyébként nem is éltek egyedül. 

Szó szerint összetörheti a szívet

A krónikusan magányos emberek esetében olyan genetikai változások állnak be, amik gyulladásos folyamatokat indítanak be, derül ki egy 2011-es kutatásból. A gyulladásos válaszok pedig hosszú távon szívbetegséghez és rákhoz is vezethetnek. Ugyan az ok-okozati összefüggés ebben az esetben sem teljesen magától értetődő, ám a tanulmány szerzője, Steven Cole szerint a gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése javallott lehet azoknak, akik hosszú időn keresztül magányról számolnak be.

magány 3
Fotó: sturti / Getty Images Hungary

Fontos látni, hogy az egyedüllét és elszigeteltség érzése mind testi, mind pedig lelki szinten előnytelen változásokat indít be. Érdemes törekedni a társas kapcsolatok aktív működtetésére és a közösségünkön belüli társas támasz keresésére. Érdemes körbenézni a lakóhely környékén közösségi klubok, támogató csoportok vagy szabadidős körök tekintetében - elképzelhető, hogy az új barátok csak egy karnyújtásnyira várnak.

Ilyen a világ legbarátságosabb idősek otthona: a mentális egészségnek is jót tesz a környezet

Bár a legtöbb idősek otthonát megpróbálják a lehető legkomfortosabbá varázsolni, sok helyen inkább a hagyományokhoz ragaszkodnak. Egy különleges intézmény azonban teljesen újragondolta az egészet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük