Párkapcsolatban élni, mégis magányosan? Létezik, de nem visszafordíthatatlan probléma

A párterapeuta elárulta, miért alakul ki a leggyakrabban a magány érzése a párkapcsolatban, és azt is, hogyan orvosolható a probléma.

Magány a párkapcsolatban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Attól, hogy valaki párkapcsolatban él, még egyáltalán nem biztos, hogy sosem lehet magányos. Sőt, nagyon is létező probléma ez a párok esetén, mégis kevesen beszélnek róla.

Néha előfordulnak olyan időszakok a szerelem során, amikor eltávolodnak egymástól a felek, és úgy érzik, egymás mellett is egyedül vannak. Egy terapeuta árulta el, milyen okok állnak a jelenség hátterében, és azt is, hogy hogyan lehet megoldani a felmerülő gondokat és újra ráhangolódni egymásra.

Az intimitás hiánya

Weena Cullins szerint az egyik leggyakoribb kiváltó tényező az intimitás csökkenése, meggyengülése vagy annak teljes hiánya. Alapvetően, ha ez megvan, a párkapcsolat egy érzelmileg és fizikailag biztonságos területté válik, ahol a tagok teljesen nyitottak a másik felé, nem félnek sebezhetőnek mutatni magukat, és nem tartanak a visszautasítástól, az ítélkezéstől. Sokan úgy vélik, a rendszeres és jó szex önmagában elég az intimitás felépítéséhez, pedig ez nem így van. Az erősítésére és fenntartására mindig ügyelni kell, különben felbukkanhat a párkapcsolati magány, ami hosszú távon szakításhoz is vezethet.

A szakértő szerint, ha időben észlelik a felek a problémát, odafigyeléssel és tudatos munkával könnyen visszafordítható a helyzet. Úgy véli, ehhez fontos, hogy támogassák egymást, szóban is kifejezzék azt, hogy mindig a másik mellett állnak, és őszintén, nyíltan beszéljenek az érzéseikről, illetve az érzelmi és fizikai igényeikről. A nehézségek, a gondok megtárgyalása sokat segíthet, de a közös programok, a gondoskodás és a kedves gesztusok is hozzájárulnak a helyzet javításához.

Eltérő érdeklődési körök

Azt mondják, az ellentétek vonzzák egymást, de ha a pár tagjainak teljesen különböző az érdeklődési köre, akkor fokozottabban oda kell figyelniük egymásra, hogy ez ne okozzon problémát. Ha ugyanis mindent külön csinálnak, és nem igazán tudják megbeszélni az őket érdeklő témákat, gondokat a másikkal, akkor könnyedén magányosnak érezhetik magukat a terapeuta szerint.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ilyenkor szintén az a legjobb megoldás, ha beszélnek az elvárásaikról. Előfordulhat, hogy a felek kezdetben arra számítottak, hogy több lesz bennük a közös, így a csalódottság érzésével is meg kell küzdeniük. Ehhez pedig az nyújt segítséget, ha elmesélik ezt egymásnak, és együtt próbálnak megoldáson gondolkodni. Fontos, hogy találjanak olyan tevékenységeket, melyeket párban végezhetnek, szorítsanak időt a közös programoknak, illetve az is lényeges, hogy kérdezgessenek a másik mindennapjairól, meséljenek egymásnak az egyedül töltött időről is. Mindemellett a szoros baráti kapcsolatok is lényegesek, ezek is segíthetnek létrehozni a párkapcsolatban is az egyensúlyt.

Az űr, amit a kapcsolat nem tud betölteni

A párkapcsolatokban a feleknek a legtöbbször kisebb-nagyobb mértékben eltérnek az igényei, és előfordulhat, hogy úgy érzik, nem kapnak elég odafigyelést, törődést, gondoskodást, dicséretet vagy támogatást a másiktól. Ezáltal keletkezik bennük egy olyan űr, amit valahogy nem képes betölteni a kapcsolat, és nemcsak a neheztelés, a csalódottság, hanem a magány érzése is megjelenhet.

Ebben az esetben szintén mindkét fél részéről szükséges a helyzet átgondolása és az érzelmek megosztása. A legfontosabb, hogy elmondják egymásnak a problémát, majd átbeszéljék, hogyan is éreznek ezzel kapcsolatban, és min tudnak változtatni. Előfordulhat azonban, hogy az elvárások kissé irreálisak - ezt okozhatják például gyermekkori traumák, gondok -, ebben az esetben ezt is érdemes megfontolni: az állandó magányosságérzés ugyanis azt is jelezheti, hogy valakinek saját magával, az önbizalmával és az önértékelésével vannak problémái. 

A szakértő szerint bizonyos időszakonként normális, ha felerősödik a magány érzése a hosszú távú kapcsolatok során, de ha ez túl gyakori, nem csupán a nehezebb időkben jelenik meg, vagy sehogyan sem múlik, akkor előfordulhat, hogy komolyabb, mélyebb problémákra utal. Ebben az esetben érdemes átgondolni, hogy van-e jövője a kapcsolatnak, és ajánlott párterapeutához fordulni, ha mindkét fél úgy érzi, együtt szeretnék folytatni az életüket, és küzdeni akarnak a szerelmükért.

Mutatja a testbeszéd, ha elmúlt a szerelem

A testbeszédszakértők szerint érdemes odafigyelni arra, ha a partner gesztusai, mozdulatai mások, mint korábban. Ezek ugyanis megmutathatják azt, ha már nem szereti a másikat. A következők általában az érzelmek gyengülésére, a szerelem elmúlására és a közelgő szakításra figyelmeztetnek.

Így változik meg a testbeszéd, ha elmúlt a szerelem - 9 mozdulat, ami a szakítást jelzi előre

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük