Mire vágynak az introvertáltak egy párkapcsolatban? Ez a 4 legfontosabb dolog a pszichológus szerint

Ezekre van szüksége az introvertáltaknak ahhoz, hogy boldogok legyenek egy kapcsolatban, és teljesen kielégítőnek éljék meg a szerelmi viszonyt.

Mire vágynak az introvertáltak egy párkapcsolatban?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az introvertált személyiségtípusba tartózó embereknek teljesen másak az igényeik, mint az extrovertáltaknak. Ők látszólag csendesebbek, zárkózottabbak, és mivel számukra a társas érintkezés gyakran kimerítő, többször igénylik az egyedüllétet. Azonban ha valakihez igazán közel kerülnek, akkor képesek teljesen megnyílni előtte, és megmutatják neki, mennyire okosak, kreatívak és viccesek is valójában.

Azt viszont fontos tudni, hogy a párkapcsolatok terén is több szempontból másra vágynak, mint a nyitottabb személyiségek. A pszichológus elárulta, mi nélkülözhetetlen számukra a szerelmi viszonyokban, mi az, amivel az extrovertált partnereknek érdemes tisztában lenni, illetve mi az, amire ajánlott odafigyelniük.

A tisztelet kulcsfontosságú

Bár minden kapcsolatban alapvetőnek kellene lennie a kölcsönös tiszteletnek, az introvertáltaknak még inkább szüksége van rá Sophia Dembling pszichológus szerint. A másiknak el kell fogadnia, hogy társa nem mindig akar vele tartani egy baráti összejövetelre vagy egy szórakozóhelyre, és azt is, ha csendre vágyik, vagy épp nem akar beszélni arról, ami bántja. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenben engednie kell, hanem azt, hogy fontos a kompromisszumkészség, illetve az, hogy türelemmel és megértéssel forduljon szerelme iránt.

Kérdések és puhatolózás

A visszahúzódóbb személyiségtípusba tartozók általában nehezebben beszélnek az igényeikről, a vágyaikról és a problémáikról is. Bár nem mondják ki, de szükségük van arra, hogy a partnerük kérdésekkel segítsen megnyílni nekik, olvasson a sorok között, és rávezesse őket az őszinte, akár érzékeny témákat érintő beszélgetésekre. Mindkettőjük számára nagy segítség, ha ezek által jobban megismerik egymást, és felszínre kerülhetnek a valódi érzések, gondok és gondolatok. Az introvertáltak ugyanis hajlamosak hallgatni ezekkel kapcsolatban, és gyakran inkább önmagukban őrlődnek, ha senki nem kérdez rá a dologra. Ha pedig végre mesélni kezdenek, az aktív és figyelmes hallgatás is fontos a másik részéről.

Szükségük van a türelemre

A szakértő szerint az introvertáltaknak gyakran több időbe telik meghozni egy döntést, feldolgozni és átgondolni a velük történteket, vagy épp a mások által rájuk zúdított érzelmeket, impulzusokat. Arra vágynak, hogy a partnerük ezt elfogadja, és ne siettesse őket, ne erőltessen semmit, hanem hagyjon nekik egy kis időt, bármiről is legyen szó. Ők ugyanis mindent alaposan és felelősségteljesen megfontolnak, és nagy stresszt, erős nyomást helyez rájuk az, ha erre nem hagynak nekik lehetőséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Rendszeres egyedüllét és énidő

Mivel a társas helyzetek számukra sokszor megterhelőek, és egyedül tudnak csak igazán feltöltődni, szükségük van rendszeres énidőre – és ezzel a párjuknak is tisztában kell lennie. El kell fogadnia, hogy társa nem azért vágyik egy kis magányra, mert már nem szereti, vagy mert valami bántja, hanem azért, mert így tudja kipihenni a mindennapokat, így tudja visszanyerni az energiáját, és csak így tud igazán kikapcsolni. Az egyénenként eltér, hogy ki mennyi egyedüllétre vágyik, ezért javasolt erről beszélni, és úgy alakítani a heteket, hogy adódhasson egy kis lehetősége erre, amikor szükségét érzi. Persze, a partnernek sem kell unatkoznia ilyenkor: kiváló alkalom, hogy találkozzon a barátaival, a családjával, vagy olyan programot szervezzen, amit régóta szeretett volna.

Ezek tehát szinte nélkülözhetetlenek az introvertáltak számára: ha nincsenek meg, akkor nem biztos, hogy ki tudnak teljesedni a kapcsolatban, és sokáig boldogan élnek majd a másik mellett. És hogy mindezeken kívül milyen apróságokra vágynak még? Többek között mély, jelentőségteljes beszélgetésekre, érzékenységre, támogatásra, minőségi együtt töltött időre, és arra, hogy párjuk segítse őket azokban a helyzetekben, amikor úgy érzik, zsong a fejük a sok gondolattól, problémától. 

Persze, mindez nem azt jelenti, hogy csak az extrovertált félnek kell odafigyelnie szerelmére: a vágyak, igények tiszteletben tartása kölcsönös kell, hogy legyen egy egészséges párkapcsolatban.

Az élet egy introvertálttal

A fiatal nő megmutatja, milyen férje élete introvertált, gyakran szorongó szerelmével, és azokat a szokásokat, viselkedéseket örökíti meg, melyek az extrovertált személyiségeknek - tehát párjának is - a kezdetekben furcsának, érthetetlennek tűnhetnek. A rajzokat nemcsak azért készíti, hogy megossza életük részleteit, hanem azért is, hogy éreztesse a hozzá hasonlókkal: nincsenek egyedül, és nem kell rosszul érezniük magukat azért, amilyenek.

Milyen az élet egy introvertálttal? Őszinte rajzokon mutatja meg a nő

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük