Az introvertáltak pozitív, hasznos szokásai, amit mindenki eltanulhatna tőlük

Az introvertáltak egyes szokásaiból mindenki profitálna a szakértők szerint.

Introvertáltak hasznos szokásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az introvertáltakat sokan visszahúzódó, magányos embereknek tartják, akiknek nehezebb érvényesülni a modern világban és a felgyorsult hétköznapokban. És bár az igaz, hogy más a személyiségük, mint az extrovertáltaknak, ez azonban nem azt jelenti, hogy hátrányosabb helyzetben vannak. Csupán azt, hogy más területeken, más környezetben tudnak érvényesülni, és más teszi őket boldoggá, mint sokakat.

A szakértők szerint számos olyan szokásuk, tulajdonságuk is van, melyet mindenki eltanulhatna tőlük. A következők a legtöbb embernek hasznosak lennének: megkönnyítik a kommunikációt, a stressz és a nehézségek kezelését, sőt még a karriert és az emberi kapcsolatokat is előremozdítják.

Figyelmes hallgatás és átgondolt mondatok

Carolyn Ball pszichológus szerint az extrovertáltak gyakran úgy dolgozzák fel fokozatosan az információkat, hogy közben beszélnek, és sokszor az egész folyamatot hangosan végigvezetik. A meetingeken sorra dobják fel a felmerülő ötleteiket, ami alapvetően jó, viszont előfordul, hogy zavaró másoknak, vagy olyan csúszik ki a szájukon, amin jobb lett volna még agyalni egy kicsit.

Az introvertáltak ezzel szemben mindent végighallgatnak, átgondolnak, és csak akkor szólalnak meg, ha jól megformált ötlettel, válasszal állhatnak elő. Ezzel összeszedettséget, alaposságot és intelligenciát sugallnak, ráadásul felkeltik mások figyelmét, kivívják az elismerésüket úgy is, hogy nem beszélnek túl sokat.

Az énidő fontossága

Sokan hajlamosak elfeledkezni arról, hogy milyen fontos az énidő, a kikapcsolódás - az introvertáltak viszont soha. Számukra elmaradhatatlan a rendszeres egyedüli program, a hobbik gyakorlása, hiszen ez jelenti nekik a feltöltődést és a kiszakadást a zsúfolt, emberekkel teli munkanapokból. Ez a szokás azonban mindenkinek igen hasznos lenne, hiszen nemcsak hogy új energiát és motivációt ad, de még a kiégést is képes megelőzni, késleltetni. Ryan Mizzen terapeuta szerint senkinek sem szabadna minden meghívásra, felkérésre igent mondania, ha nem akar, és mindenkinek időt kellene szakítania saját magára a boldogsága és mentális egészsége érdekében.

A határok és mások tisztelete

Az introvertáltak nem erőltetnek olyat, amit a másik nem szeretne, nem erőszakoskodnak, és nem kérdeznek rá olyan dolgokra, amiket túl bensőségesnek, intimnek vélnek. Szigorúan tisztelik a másik határait, és a saját problémáikat sem osztják meg azokkal, akikhez nem érzik magukat elég közel. Ez a szokás pedig mások számára is hasznos lenne Mary Joye mentálhigiéniai tanácsadó szerint. Ha ugyanis valaki átlépi a másik határait, az amellett, hogy kellemetlen szituációt és hangulatot szül, még antipatikusnak is mutatja őt a szemében. Fontos érzékelni azt, hogy kinek mi fér bele, ki miről akar beszélni, és miről nem, és ezt figyelembe kell venni a továbbiak során. Ez nemcsak alapvető elvárás lenne, hanem a kapcsolatok kialakításában, fejlesztésében is nagy segítséget nyújt.

Nem félnek lelassítani

Az emberek egy része csak hajszolja a teendőket, a programokat, és nem mer lelassítani még akkor sem, ha már úgy érzi, teljesen kimerült. Az introvertáltak azonban tudják, hogy ha túlhajtják magukat, akkor annak csak rossz vége lehet. Nem félnek nemet mondani a felkérésekre vagy szünetet tartani egy picit a karrierjükben, ha úgy érzik, szükségük van rá. Ezalatt kikapcsolódnak, feltöltődnek, és átgondolják, mire is vágynak, hogyan is akarják folytatni.

A fenti szokások, bár általában az introvertáltakra jellemzők, mindenkinek igen hasznosak lehetnek az egészség, a boldogság, a karrier és a jó kapcsolatok érdekében is. 

Ilyen az élet egy introvertálttal

A fiatal nő azt mutatja meg, milyen férje élete introvertált, gyakran szorongó szerelmével, és azokat a szokásokat, viselkedéseket örökíti meg, melyek az extrovertált személyiségeknek - tehát párjának is - a kezdetekben furcsának, érthetetlennek tűnhetnek. A rajzokat nemcsak azért készíti, hogy megossza életük részleteit, hanem azért is, hogy éreztesse a hozzá hasonlókkal: nincsenek egyedül, és nem kell rosszul érezniük magukat azért, amilyenek.

Milyen az élet egy introvertálttal? Őszinte rajzokon mutatja meg a nő

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük