Az egyedüllét is fontos az egészség érdekében: 5 jótékony hatása is van

Bár az ünnepek a családról és a közösségről szólnak, bizonyos fokig az egyedüllétnek is vannak előnyei.

Az egyedüllét előnyei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokak számára rémálom az egyedül töltött idő. Bár a közösség teljes hiányáról, a tartós magányról már kiderült, hogy több betegség, így a demencia kockázatát is megnöveli, az időnkénti egyedüllét számos egészségügyi előnnyel bír.

Pszichológiai szempontból tehát érdemes az embernek néha bezárnia az ajtót, és kikapcsolnia a telefont, vagy akár egyedül elmenni egy számára fontos eseményre, moziba, színházba, egy kis időt kizárólag saját maga társaságában töltve. Az egyedüllét során ugyanis több jótékony hatással is számolni lehet.

Önálló útkeresés

A magány és az egyedüllét nem szinonimák, az utóbbi lehetőséget biztosít az ember számára, hogy a nyomástól megszabadulva tisztázza a saját álláspontját, döntéseinek súlyát, és ne egy csoport tagjaként definiálja magát, kritika nélkül magáévá téve annak véleményét, preferenciáit. 

Kézbe venni az irányítást felelős tett, az egyedüllét megtanít arra, hogy a társaság nélkül hogyan kell feldolgozni és legyőzni a félelmet, hozzájárul, hogy alternatívákat találj a felmerülő problémák megoldására, segít a kontroll megtalálásában és a negatív gondolatok legyőzésében is, javítja a hangulatot.

Az agy újratöltése

Az egyedüllét lehetőséget ad arra, hogy az agy megpihenjen és feltöltődjön, ami az állandó elérhetőségnek, készenlétnek és társasági életnek köszönhetően folyamatosan munkában van. Az introvertált személyiségek számára talán nem kell sokat magyarázni, hogy a figyelmet elterelő információ- és ingergazdagság mennyire kimeríti a szervezetet, ezért nemcsak lelkileg, mentálisan, de testileg is szükség van erre a pihenésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Növekvő kreativitás

Az egyedüllét közreműködik a kreativitás felszabadításában, ez teszi ugyanis lehetővé az agy számára a külső tényezők figyelmen kívül hagyását és a befelé fordulást. Az ihletszegénység, a szellemi blokkok gyakoribbak az állandó társasági helyzetben, például egy zsúfolt, zajos irodában.  

Javuló teljesítmény

Az előzőkhöz kapcsolódóan az egyedül töltött idő kutatások szerint segít a koncentráció javításában és a teljesítmény növelésében. Már több alkalommal rámutattak coachok és pszichológusok az egyterű irodák hatásaira: az állandó zavaró tényezők kiiktatásával, némi privát szféra biztosításával rövidebb idő alatt több munka elvégezhető. Az egyterű irodákban dolgozók ráadásul bizonyítottan gyakrabban küzdenek betegségekkel.

Természetesen a munkahelyen kívüli tevékenységre is vonatkoztatható az, hogy az egyedüllét nyugalmában könnyebb a döntéshozatal és a tevékenységek elvégzése is.

Nagyobb empátia, segítési hajlam

Kutatási adatok azt bizonyítják, hogy az egyedül töltött idő a szociális érzékenységet, az empátiát és a segítési hajlandóságot is növeli, mivel az így felszabaduló kapacitást és energiát szívesebben fordítja az ember mások javára, ezzel jobb csapatmunkássá is válik, ami nemcsak a saját, de a társadalom érdeke is.

10 módszer, ami csökkenti a stresszhormon szintjét: kutatások támasztják alá

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük