Az esti stressz a legrosszabb a szervezet számára - Károsabb, mint a munkahelyi
A stressz újabb káros hatásaira derült fény. Tudod, mi az a HPA-tengely, és mi köze a stresszreakcióhoz?

no-szomoru
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mindennapos munkahelyi stressz káros, ám még veszélyesebb, ha a szervezetet akkor éri a stressz, amikor erre már nincs felkészülve. A kortizol - stresszhormon - termelésének normál napi ritmusa a követezők szerint zajlik: a reggeli órákban magasabb a szintje, majd a nap során fokozatos csökkenést mutat.

A központi idegrendszer kevésbé reagál a szervezetet az esti órákban ért akut pszichés stresszre, ami nem jelenti, hogy ne volna káros. A Hokkaido Egyetem kutatói egy vizsgálattal világítottak rá, mi a különbség a napközbeni és az esti órákban adott stresszreakciók között.

Mi az a HPA-tengely?

Yujiro Yamanaka és munkatársai 27 egészséges, nappali munkarendben dolgozó fiatalt vontak be a kutatásukba, melynek során tanulmányozták, miként reagál a szervezet HPA-tengelye az akut pszichés stresszre napszak szerint. A HPA-tengely - más néven hipotalamusz-hipofízis-adrenalin tengely - a szervezet központi idegrendszerét köti össze az endokrin rendszerrel.

Amikor a HPA-tengelyt egy stresszes esemény aktiválja, a hatására termelődött kortizol hormon több órán át szabadul fel. Ez az idő segítséget nyújt a testnek a megfelelő energiaellátás biztosításában, illetve abban, hogy a stressz - hosszabb távon - minél kisebb veszélyt jelentsen a szervezet működésére nézve.

Az esti stressz a legrosszabb

Az önkénteseknél először megmérték a nyálból kimutatható kortizol mennyiségét, hogy megállapítsák az alapszintet. A kutatásban részt vevőket ezt követően két csoportra osztották: az egyiket stressz-tesztnek vetették alá reggel, két órával a normál ébredési időt követően, a másikat pedig este, 10 órával a reggeli ébredést követően.

A cikk az ajánló után folytatódik

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A kutatók azt találták, hogy a nyálból kimutatható kortizolszint jelentősen megnőtt azoknál az önkénteseknél, akik a stressztesztet reggel kezdték, ám a másik csoport tagjainál nem figyeltek meg ilyen változást. Ugyanakkor a kutatásban részt vevő mindkét csoport szívfrekvenciája azonnal reagált a stresszre. A kutatást vezető Yujiro Yamanaka a következőképpen nyilatkozott az eredményről:

- A szervezet a reggeli stresszre válaszolhat a HPA tengely és a szimpatikus idegrendszer aktiválásával, ám az esti stressz esetében erre nincs idő, csak a szimpatikus idegrendszert tudja bekacsolni.

Vagyis a szervezetet az esti órákban érő stressz esetében nem a normál folyamat szerint zajlik a stresszreakció. A megfelelő energiaellátás így nem biztosított, nincs idő a központi idegrendszer bekapcsolódására, a hatás átmenet nélkül rögtön a szívet éri - ami hosszabb távon visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

Ezt tedd a stressz ellen!

Azon túl, hogy az esti órákban igyekszel békés hangulatot teremteni a családban, van még néhány dolog, amit megtehetsz a stressz ellen.

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük