Olyan, mintha napi 15 szál cigit szívnál - A te életedben is jelen van?

3,4 millió ember egészségügyi adatait vizsgálták a kutatók.

no-magany

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A technológiai fejlődés, a közösségi oldalak napi szintű használata gyakran azt az érzést keltheti, mintha sosem lennél egyedül. Óránként több üzeneted, értesítésed jöhet a telefonodra, melyeket sokszor időd sincs elolvasni.

A felpörgött életvitel és az ismerősökkel való gyors információcsere azonban nem jelenti, hogy nem kell tartanod a magánytól, illetve az azzal járó, mentális és fizikai szinten is megmutatkozó egészségügyi problémáktól.

Magányos nemzedék

Egy 2006-ban közzétett, hosszú távú tanulmány szerint kevesebb barátunk, őszinte kapcsolatunk van, mint szüleink nemzedékének. Míg 1984-ben az emberek átlagosan három barátjukról érezték úgy, hogy a fontos dolgokat meg tudják vitatni velük, 2005-re ez a szám kettőre csökkent. Természetesen ez a kettő akár elég is lehet, ám a tanulmány végén a válaszadók 25%-a mondta, hogy nincs olyan ember az életében, akiben teljesen megbízna.

Az AARP 2010-es tanulmánya, melyben háromezer 45 évesnél idősebb embert vizsgáltak, arra a megállapításra jutott, hogy 35%-uk számít magányosnak. Egy másik felmérés, melyet az Oxfordi Egyetem kutatói 2016-ban publikáltak, azt mutatta, hogy, bár a megkérdezett 3300 ember átlagosan 155 Facebook-kapcsolatot tart fenn, valójában csak körülbelül négy olyan ember van az életében, akihez baj esetén fordulhat.

Olyan, mint napi 15 szál cigaretta

Egy 2015-ös vizsgálat, mely hetven tanulmány eredményeit vette górcső alá, azt mutatta, hogy a társadalmi kapcsolatok hiánya nagyjából olyan egészségügyi kockázatokkal jár, mint az, ha valaki napi 15 szál cigarettát szívna el. A hetven tanulmány során összesen 3,4 millió ember egészségügyi adatait vizsgálták, tehát a szakértők meglehetősen nagy minta alapján jutottak erre a következtetésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Őszinte baráti kapcsolatok híján megnő az esély a cukorbetegség, a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. Ezek a hatások minden korosztály esetében megfigyelhetőek, de idősebb korban még társul hozzájuk a demencia kialakulásának kockázata is. Nem véletlen, hogy Nagy-Britanniában már kampányt is indítottak a magányosság megszüntetéséért. Sőt, 2018-ban Magányosságügyi Államtitkárságot is létrehozott a brit kormányfő!

A barátság egészségvédő hatása

Több tudományos vizsgálat alátámasztotta már, hogy a szoros baráti kapcsolatok pozitív pszichológiai hatásuk révén alacsonyabb vérnyomást, jobb hormonfunkciókat, erősebb immunrendszert és alacsonyabb gyulladásos szinteket eredményeznek. Mindemellett a szoros kapcsolatok befolyásolják az egészséggel kapcsolatos magatartást is. Barátaid unszolására javíthatsz a táplálkozási szokásaidon, és meglehet, hogy a közös sportprogramok egészségvédő hatását is kiélvezheted.

Magára hagyták, a humort hívta segítségül

Emily McDowellnél rákot diagnosztizáltak, és ez az egész életét megváltoztatta: nemcsak a betegséggel kellett küzdenie, hanem a magánnyal is, ugyanis a barátai, rokonai teljesen elfordultak tőle. A nő a humorhoz fordult segítségül, és képeslapokat készített, melyeket ismerőseinek ajánlott.

Ezt is szeretjük