Nemcsak demenciát, szívbajokat is okozhatnak a zéró italok: újabb okok, amiért érdemes őket kerülni
Mióta megjelentek a piacon, kérdéses, hogy a mesterséges édesítőszerek vajon tényleg egészségesebbek-e, mint a természetes eredetűek.

GettyImages-620925633 (1)
beauty and style
Top olvasott cikkek

Éveken át vizsgálták a kutatók, hogy diabéteszes megbetegedésekkel vagy az indokolatlannak tűnő súlygyarapodással milyen összefüggésben állhatnak a mesterséges édesítőszerek, valamit rendszeres fogyasztásuk köthető-e különböző megbetegedésekhez.

Most újabb kutatások is megjelentek, hogy az egyre népszerűbb diétás italok, amelyek főleg szacharint és aszpartámot tartalmaznak, mekkora eséllyel okozhatnak demenciát, Alzheimer-kórt vagy a szív-érrendszeri betegségek közé sorolt stroke-ot.

Növelik az Alzheimer-kór és az ischaemiás stroke kialakulásának esélyét

A Bostoni Egyetem kutatói több mint négyezer embert vizsgáltak meg, közülük majdnem háromezret a stroke-ra, és másik közel ezerötszáz embert a demenciára való hajlammal kapcsolatban. A tíz évet felölelő kutatás során a szakemberek arra jutottak, hogy azok az emberek, akik napi egy vagy annál több mesterségesen édesített italt fogyasztottak, majdnem háromszor annyira vannak kiszolgáltatva ischaemiás stroke kialakulásának. Ugyanezeknél az embereknél háromszor nagyobb hajlandóságot mutattak ki Alzheimer-kór kialakulására is.

Érdekes módon a mesterséges édesítőszerek, az Alzheimer-kór és a stroke kialakulása közötti kapcsolatok akkor is erősen kirajzolódtak, ha olyan egyéb tényezőket is számításba vettek, mint a kutatás alanyainak kora, átlagos napi kalóriafogyasztása, étrendje, fizikai aktivitása és dohányzási szokásai.

GettyImages-161935444
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

A kutatás legmeglepőbb eredménye viszont az, hogy sem a demenciát, sem a stroke-os megbetegedéseket nem sikerült természetesen ízesített italok fogyasztásával párhuzamba hozni. Ebből nem szabad arra következtetni, hogy érdemes visszatérni a hagyományos, cukros üdítőkre, hiszen azoknak is megvannak a káros egészségügyi hatásaik, ám az édes dolgok fogyasztása valóban tudatosabb átgondolásra szorul.

Habár a tanulmány eredményei aggasztóak, a kutatást végző szakemberek hangsúlyozták, hogy a vizsgálat kizárólag megfigyelő jellegű, a mesterséges édesítőszerek, a stroke és a demencia közti kapcsolatokat nem sikerült vitathatatlanul tisztázni.

- Ha valakinél háromszor valószínűbb, hogy stroke vagy demencia alakul ki, az még nem jelent semmit - mondja dr. Michale Pase, a tanulmány egyik szerzője és a Bostoni Egyetem munkatársa a USA Todaynek. - A kutatásban résztvevők 3%-ának volt újonnan kialakult stroke-ja, míg 5%-uk élt demenciával, szóval még mindig kisszámú emberről beszélünk, akik ezekkel a betegségekkel élnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyilvánvaló, hogy további vizsgálatok szükségesek, hogy a mesterséges édesítőszerek agyra gyakorolt hatásait megértsük, ám addig is érdemes a különböző diétás italokat száműzni a mindennapokból.

Szívvédő, csonterősítő ételek

A K-vitamin elengedhetetlen szerepet játszik a véralvadásban, de a csontok és a szív egészségéhez is hozzájárul. Változatos, zöldségekben gazdag táplálkozással megelőzhető a hiánybetegség.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük