Ezek a legrosszabb édesítőszerek: tönkreteszik a bélflórát az új kutatások szerint

Egyes édesítőszerek károsítják a bélrendszer baktériumait, így a kutatók még a cukorbetegeknek sem ajánlják a fogyasztásukat.

Édesítőszerek hatása a bélflórára
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az édesítőszerek a cukor alternatívái lehetnek a diabéteszben érintett betegek számára, ám a kutatások tanúsága szerint sajnos akadnak köztük károsak is a bélrendszer egészségére nézve.

A Molecules című szaklapban megjelent tanulmány pontosan hat, az FDA által is jóváhagyott cukorpótló szert nevez meg, melyek a vizsgálatok szerint a bélben levő baktériumok DNS-ét károsítják, tehát genotoxikus hatásúak, vagy egyszerűen pusztítják a hasznos mikroorganizmusokat, tehát citotoxikus hatással bírnak.

Bélkárosító édesítőszerek

A tanulmány által felsorolt mesterséges édesítőszerek a következők: aszpartám, szukralóz, szacharin, neotám, advantám és aceszulfám-k. A szerek némelyike a legnépszerűbb diétás üdítőitalokból és diabetikus termékekből is ismerős lehet, ezért különösen fontos körültekintően fogyasztani őket.

A kutatásban azt vizsgálták meg, hogy hogyan hatnak a megnevezett édesítőszerek a bélrendszerben is megtalálható baktériumokra. Ariel Kushmaro Ph.D., a Ben-Gurion Egyetem mikrobiológus professzora, a kutatás vezetője elmondta, hogy a vizsgálataik szerint a szacharin okozta a legtöbb káros hatást, egyszerre genotoxikus és citotoxikus hatást is kiváltott, különösen az E. coli baktériumtörzsben.

A kísérletek azt is bebizonyították, hogy a szacharinnál még gyakrabban használt aszpartám és aceszulfám-k, valamint a szukralóz is kimutatható károsodást okoz a bélbaktériumok sejtmembránjában. Ezek nemcsak a diétás üdítőkben, de még az egyébként egészségesnek tekintett sport-táplálékkiegészítőkben is előfordulnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Noha a kutatásban 1 milligramm/milliliter vagy annál magasabb toxicitás jelentette a kritikus szintet, ami már a mikrobák károsodását okozza, ez pedig néhány pohár üdítővel és a kávéba tett édesítővel önmagában nem érhető el, továbbra is kérdéses a mikrobiológusok szerint, hogy hosszabb távú, rendszeres fogyasztás esetén biztonságosnak minősíthetők-e a baktériumokat károsítani képes anyagok.

Az ember szervezetében közel 100 billió mikroorganizmus található, aminek egy jelentős része az emésztőrendszerben, különösen a vastagbélben van. A bélflórának szerepe van többek közt a táplálék lebontásában, a tápanyagok hasznosulásában, az immunrendszer működésében, így több szempontból fontos az egészség megőrzésében. A vizsgált édesítőszerek lehetséges toxicitása ezért komoly problémát jelenthet. A kutatók azt is hozzátették, hogy az anyagokat nem képesek teljesen kiszűrni a szennyvíztisztítási folyamatok, ezért környezetkárosító hatásuk sem zárható ki egészen.

10 dolog, amitől egészségesebb lesz a kávéd: tedd bele cukor helyett!

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük