Ezek a legrosszabb édesítőszerek: tönkreteszik a bélflórát az új kutatások szerint

Egyes édesítőszerek károsítják a bélrendszer baktériumait, így a kutatók még a cukorbetegeknek sem ajánlják a fogyasztásukat.

edesitoszer
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az édesítőszerek a cukor alternatívái lehetnek a diabéteszben érintett betegek számára, ám a kutatások tanúsága szerint sajnos akadnak köztük károsak is a bélrendszer egészségére nézve.

A Molecules című szaklapban megjelent tanulmány pontosan hat, az FDA által is jóváhagyott cukorpótló szert nevez meg, melyek a vizsgálatok szerint a bélben levő baktériumok DNS-ét károsítják, tehát genotoxikus hatásúak, vagy egyszerűen pusztítják a hasznos mikroorganizmusokat, tehát citotoxikus hatással bírnak.

Bélkárosító édesítőszerek

A tanulmány által felsorolt mesterséges édesítőszerek a következők: aszpartám, szukralóz, szacharin, neotám, advantám és aceszulfám-k. A szerek némelyike a legnépszerűbb diétás üdítőitalokból és diabetikus termékekből is ismerős lehet, ezért különösen fontos körültekintően fogyasztani őket.

A kutatásban azt vizsgálták meg, hogy hogyan hatnak a megnevezett édesítőszerek a bélrendszerben is megtalálható baktériumokra. Ariel Kushmaro Ph.D., a Ben-Gurion Egyetem mikrobiológus professzora, a kutatás vezetője elmondta, hogy a vizsgálataik szerint a szacharin okozta a legtöbb káros hatást, egyszerre genotoxikus és citotoxikus hatást is kiváltott, különösen az E. coli baktériumtörzsben.

A kísérletek azt is bebizonyították, hogy a szacharinnál még gyakrabban használt aszpartám és aceszulfám-k, valamint a szukralóz is kimutatható károsodást okoz a bélbaktériumok sejtmembránjában. Ezek nemcsak a diétás üdítőkben, de még az egyébként egészségesnek tekintett sport-táplálékkiegészítőkben is előfordulnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Noha a kutatásban 1 milligramm/milliliter vagy annál magasabb toxicitás jelentette a kritikus szintet, ami már a mikrobák károsodását okozza, ez pedig néhány pohár üdítővel és a kávéba tett édesítővel önmagában nem érhető el, továbbra is kérdéses a mikrobiológusok szerint, hogy hosszabb távú, rendszeres fogyasztás esetén biztonságosnak minősíthetők-e a baktériumokat károsítani képes anyagok.

Az ember szervezetében közel 100 billió mikroorganizmus található, aminek egy jelentős része az emésztőrendszerben, különösen a vastagbélben van. A bélflórának szerepe van többek közt a táplálék lebontásában, a tápanyagok hasznosulásában, az immunrendszer működésében, így több szempontból fontos az egészség megőrzésében. A vizsgált édesítőszerek lehetséges toxicitása ezért komoly problémát jelenthet. A kutatók azt is hozzátették, hogy az anyagokat nem képesek teljesen kiszűrni a szennyvíztisztítási folyamatok, ezért környezetkárosító hatásuk sem zárható ki egészen.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük