Bélbaktériumok okozzák az elhízást? Magyar orvosok egy teljesen új programot fejlesztettek ki
A DiaVitas Program szerint az elhízás, a cukorbetegség és az érrendszeri zavar is csak következmény, helyettük az okot kell megszüntetni.

belrendszer-beteg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bélflóra pusztulása állhat közvetlenül több betegség, így az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség, a kóros elhízás, az érrendszeri betegségek és a zsírmáj hátterében is a legújabb kutatási eredmények szerint. 

A bél egyes baktériumtörzsei ugyanis a táplálkozás és a környezeti ártalmak miatt túlnövekednek, míg mások, főleg a rostbontó baktériumok egy része elpusztul.

A helytelen életmód következtében a bél áteresztő képessége fokozódik, a baktériumokból pedig gyulladást keltő anyagok jutnak a szervezetbe. Ennek első számú védőhálója a máj, melynek saját vérellátását 70%-ban a belek felől ide érkező vénás vér adja.

DiaVitas Program

A magyar orvosok által kifejlesztett DiaVitas Program személyre szabott gyógyulási megoldásokat nyújt a metabolikus betegségekben, elhízásban, cukorbetegségben szenvedőknek. Célzottan veszi fel a harcot a túlszaporodó bélbaktériumokkal, megszünteti a gyulladást és a következményes betegségeket.

- A cél az, hogy a célzott, „oki” megoldással személyre szabottan tudjunk segíteni a betegeknek, és csökkentsük a betegség szövődményeit. Nagy lehetőségnek látszik ez a zsírmáj és szövődményeinek kezelésében is - emelte ki Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus, a DiaVitas Program alapítója.

Guzmics Rebeka, a DiaVitas Program dietetikus szakértője megkeresésünkre elmondta, hogy a programba többségében bélrendszeri panaszok, puffadás, fájdalmak, illetve elhízás, magasvérnyomás-betegség, inzulinrezisztencia, diabétesz miatt jelentkeznek a betegek. De bőrpanaszokkal, gyulladásos, autoimmun betegségekkel is felkeresték már a rendelőt.

Javaslatot is tesz a program

A programban laboratóriumi vizsgálatok és speciális székletgenomikai teszt alkalmazásával tárják fel az elhízás okát, valamint a bélbaktérium-törzsek sokszínűségét.

Amennyiben a bélflóra pusztulása életmódváltással korrigálható, a program megmutatja az összefüggéseket, és egy mobilapplikációval személyre szabottan tesz javaslatot a gyógyulásra, az okok kezelésére. Ez segítséget nyújt az étkezés, a testmozgási szokások és az esetleges gyógyszeres kezelés megváltoztatásához.

Az elhízás csak tünet

A Diavitas Programban az elhízás és a kialakult betegség csak tünet, a kezelendő alapprobléma pedig a bélflóra pusztulása. Guzmics Rebeka hozzátette, a program egy általános, táplálkozást és mozgást érintő ajánlás mellett személyre szabott kezelési módokat tartalmaz: dietetikai tanácsadást, megfelelő edzésmódszert, esetleges gyógyszereket, pre- és probiotikumokat, melyeket az orvos az ismert bélflóra-összetétel alapján választ ki.

A rendelőt sokan már sorozatos vizsgálatokat követően keresik fel. Rebeka például a program segítségével gyógyult meg, betegből lett dietetikus. Ő glükózterheléses vércukor- és inzulinszint-vizsgálaton, hormonvizsgálatokon, gyomor- és vastagbéltükrözésen is átesett, végül egy székletgenomikai teszt segített a valódi probléma feltárásában.

Ki és hogyan jelentkezhet?

A programra bárki jelentkezhet a DiaVitas Program honlapján található elérhetőségeken, akár e-mailben vagy telefonon is. Ezt követően a speciális székletvizsgálat elvégzésével és kiértékelésével állítják fel a diagnózist, majd ennek eredményei alapján állapítják meg az egyéni kezelési módszert.

Ez nem egy rövid távú diéta, hanem teljes életmódváltást igényel. Rebeka elmondta, hogy általánosságban egy-három hónap után már jelentős változásokat tapasztalhat a beteg, de ez az idő egyénileg is változhat: függ a beteg állapotától, a szervezet egyéni működésétől és az életmódváltás mértékétől is. Van, aki nem híve a drasztikus változtatásnak, míg másoknak ez sem okoz problémát. 

Bár egy súlyos betegség kezelésénél kulcsfontosságú a gyorsaság, a dietetikus szerint a mélypontok elkerülése végett érdemes lehet megfontolni egy lépésről lépésre haladó életmódváltást is. Ha olyasvalaki fogja a beteg kezét, aki szakértelemmel bír, átsegítheti őt a nehézségeken is. Ezért Rebeka szerint a legjobb személyre szabott segítséget kérni onnan, ahol az orvosok és dietetikusok együtt, elhivatottan dolgoznak a páciens gyógyulásáért.

Ezt is szeretjük