7 betű, O-val kezdődik, és rákot okoz: óriási botrány lett a szervezet felhívásából
A második legnagyobb rákkeltő tényezőre hívták fel a figyelmet, nem is gondolták, hogy ilyen lesz a fogadtatás.

betegseg-kemoterapia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Cancer Research UK nemrégiben egy figyelemfelkeltő hirdetést indított útjára a rákos megbetegedések kockázatáról, ami egy csapásra nagy port kavart, sokan ugyanis fat-shamingként, vagyis a túlsúlyosok kicsúfolásaként értelmezték.

A szervezet felhívása egy képes rejtvény volt, melyben egy hétbetűs szóra kérdeztek rá. A szóhoz mindössze annyi magyarázat tartozott, hogy ez a tényező a dohányzás után a második leggyakoribb oka a ráknak.

Botrányt kavart a hirdetés

Az angol nyelvű rejtvény megfejtése az obesity, vagyis elhízás volt, amit a testtudatos véleményvezérek azonnal provokációnak véltek, a hirdetést pedig a túlsúlyos emberek megalázásával vádolták meg.

A szervezet azonnal reagált a vádakra, elmondták, hogy hirdetésükkel senkit nem állt szándékukban megbántani, de szeretnék felhívni az emberek figyelmét a rák és az elhízás közötti kapcsolatra. 

A humorista véleménye

A felháborodások egyik szószólója Sofie Hagen, a dán születésű, Egyesült Királyságban élő humorista volt, aki hangot adott véleményének, mely szerint a kampány a fat-shaming - kövéreket szégyenítő - kategóriába tartozik, és hihetetlenül káros.

A cikk az ajánló után folytatódik

Először csak szóban borult ki Twitter-oldalán, értelmetlennek nevezte a kampány létrehozását, miközben nyíltan leszögezte, hogy az a társadalom, mely negatív dolognak látja a kövérséget, több embert fog megölni, mint a rák. A szervezet válaszát követően sem állt meg, és egy képet is megosztott testéről a következő üzenettel: a kövér hasak gyönyörűek.

rák-elhízás-1

A kampány a végletekig túlzó felháborodások ellenére nem légből kapott információkon alapul, hiszen az International Agency for Research on Cancer hivatalos jelentése után indították el, ami a testtömegindex szerinti elhízottság és 13 ráktípus között talált összefüggést, így a hasnyálmirigy-, a vastagbél-, a petefészek- vagy a pajzsmirigyrák is szerepel a hosszú listán.

Itt természetesen nem néhány kiló pluszról van szó, de a jelentős mennyiségű túlsúly számos betegség kiinduló oka lehet. A rák kialakulása több tényezőtől függ, de az életmódbeli változtatások bizonyítottan csökkentik a kockázatát, ezért a megelőzésben kiemelt szerepet kaphat az elhízás mértékének csökkentése is.

Ezt is szeretjük