Alma vagy körte típus vagy? Az egyiknél nagy a szívbetegségek kockázata

Valószínűleg te is folytatsz olyan tevékenységet, ami rizikófaktort jelent.

túlsúly (3)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet szerint beazonosítható az a hat fő rizikófaktor, amely a négy legelterjedtebb krónikus betegség hátterében állhat.

Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa a veszélyeztetettek kivizsgálásának döntő jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Ez a négy leggyakoribb betegség

A The Lancet című szaklapban publikált cikk szerint a WHO megnevezte a négy legelterjedtebb, krónikus, nem fertőző betegséget. Ezek a szív- és érrendszeri betegségek, a légzőszervi betegségek, a daganatok és a cukorbetegség. Ezek a fejlett világ lakosságára jellemzőek, és a genetikai okokon túl erősen összefüggenek az életmóddal. A szervezet úgy véli, ha sikerül visszaszorítani a hat legveszélyesebb rizikófaktort, az a következő 15 évben több mint 37 millió idő előtti halálozást előzhet meg.  

Az alma típusú testalkat is rizikófaktor

Az elhízás, magas vérnyomás, emelkedett vérzsír- és vércukorszint tünetegyüttese, vagyis a metabolikus szindróma jórészt az életmódból ered. Az úgynevezett alma típusú elhízás, amely leginkább a hason, a törzsön jelenik meg, erős rizikót jelent.

Sokszor egészen kis túlsúly is járhat anyagcsere-változással. A metabolikus szindrómánál az együttesen jelen lévő kardiális rizikófaktorok összeszorzódnak, így 14-15-szörösére növelik a szív- és érrendszeri katasztrófák esélyét.

A vércukorszint normális értékéért te is tehetsz. Nézd meg, hogy mi az, ami segíthet a normalizálásában. 

A genetika adottság, az életmód megváltoztatható

Az öröklődés és a genetika szerepe nem elhanyagolható a nem fertőző betegségek kialakulása szempontjából, de a kialakulásukban a következőknek van jórészt szerepe. A dohányzás, amivel kapcsolatban a WHO szerint itt a cél legalább 30-50%-os visszaszorítás. Az alkoholfogyasztás, ahol már 10%-os csökkentés is egészségnyereséggel járna.

A sóbevitel, ahol 30%-kal kellene redukálni a bevitt mennyiséget. Az elhízás, ahol cél nemzetközi szinten is az "elhízásjárvány" megállítása. A magas vérnyomás, aminél 25%-nyi csökkenés sok kockázatot kiküszöbölhetne. Végül a magas vércukorszint és inzulinrezisztencia, amelynél a fő cél a már fiatalok és gyerekek közt is terjedő 2. típusú cukorbetegség megelőzése.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezekkel a dolgokkal lehet pozitív irányba fordítani a folyamatot

A szindróma minden eleme befolyásolható táplálkozással és mozgással, és ha szükséges, átmeneti vagy tartós gyógyszeres kezeléssel. Éppen ezért mindazoknak, akik túlsúllyal küzdenek, magas vérnyomással és vércukorszinttel élnek, dohányoznak, fokozott a só- és az alkoholbevitelük, évente legalább egyszer ajánlott egy kardiológiai kivizsgáláson részt venni, amely megnyugtathat, vagy idejében el lehet kezdeni általa a szükséges kezelést.  

Ezt is szeretjük