3,7 millió ember halálát okozza minden évben: ezek az első tünetei!
Ez az egyik legsúlyosabb betegség Magyarországon. A betegek száma is egyre nő.

nagykep?cikkid=169169&kep=szomoru-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Döbbenetes adatokat közölt egy friss jelentésében az Egészségügyi Világszervezet. A diabétesz a világ nyolcadik legnagyobb gyilkosa, figyelmeztet legújabb jelentésében a WHO. Az is kiszámolták, hogy 1980-tól 2014-ig világszerte megnégyszereződött a diabéteszesek száma. Ma mintegy 450 millió ember szenved tőle.

A magas vércukorszint 3,7 millió halált okoz minden évben. Az 1980-as években a diabétesz legtöbbször a fejlett, magas GDP-vel rendelkező országokban okozott gondot, de ma már a közepes és az alacsony jövedelmű országok állnak az élen. Ennek oka az alacsony egészségkultúra, a minőség nélküli táplálkozás és a korlátozott orvosi ellátórendszer.

Súlyos kockázati tényezők

A dohányzás, a koleszterinzavarok, a magas vérnyomás és az elhízás mellett a diabétesz a szív-érrendszeri betegségek legnagyobb kockázata. A döntően a túlsúly és a kellő fizikai aktivitás hiánya miatt kialakuló kór sokáig nem okoz tüneteket, és mire fölismerik, már nehezen kezelhető, és gyakran súlyos szövődményeket okoz. A betegek 90%-át szerencsére a diabétesz enyhébb formája sújtja, amely a szájon át alkalmazott gyógyszerek mellett a bevitt szénhidrát mennyiségének visszafogásával és megfelelő fizikai aktivitással is karbantartható. A fennmaradó 10%-nak viszont naponta kell inzulininjekciót kapnia, illetve azt magának beadnia.

A kettes típusú diabétesz 95%-ot tesz ki

A cukorbetegek 95%-a a felnőtt korban kialakuló, úgynevezett kettes típusú diabéteszben szenved. Ennél a szervezet termel ugyan inzulint, de annak mennyisége vagy nem elegendő, vagy valami oknál fogva nem tud hatni. Ez a típus általában elhízott embereknél lép fel, és gyakran társul magas vérnyomással és zsíranyagcsere-zavarral is.

Ezek az első tünetei
Bár előfordulhat, hogy a cukorbetegség sokáig nem ad tüneteket, a következőkre érdemes felfigyelni: hirtelen fogyás, fáradtság, fejfájás, izzadás, farkasétvágy, bőrtünetek - fertőzés, viszketés -, szomjúságérzet, nagy mennyiségű vizelet, izomgörcs, acetonszagú lehelet.

A kezelési mód diéta, vagy diéta és tabletta, inzulin adására ritkábban szorulnak. Az ilyen betegeknek ugyanis van inzulintermelésük, néha több is, mint kellene, de az inzulin nem megfelelő módon hat.

Sokáig még a magas vércukorértékek sem okoz tüneteket

Mivel a rosszul beállított vagy nem kezelt vércukorérték nem fáj, sokáig még a 12-15 mmol/l-es vércukorértékek sem okoznak tünetet. A beteg abban a tudatban él, hogy minden rendben van. Amikor már tünetek és panaszok, azaz a szövődmények is jelentkeznek, akkor általában már késő. Sokan úgy gondolják, betegségük nem olyan súlyos, hiszen kezdetben csak diétás kezelést javasol orvosuk, később meg néhány tablettát kell szedniük. A diabétesz súlyosságát azonban nem a kezelési mód, hanem a vércukorérték határozza meg.

Önmérgezéses állapot alakul ki

A kívánatosnál tartósan magasabb vércukor közvetlenül károsítja a szervezet sejtjeit, és úgynevezett önmérgezéses állapot alakul ki. A felesleges cukor felhasználása is eltér a normálistól, és az így képződött kóros anyagcseretermékek károsító szerepe sem elhanyagolható. A cukorbetegeknél csökken a szervezet védekezőképessége a külvilág stresszhatásaival és a fertőzésekkel szemben. Az elhízás, a magasabb vérzsírszint, a magas vérnyomás társulása cukorbetegséggel hatványozottan növeli az egyén egészségkárosító kockázatát.

Érrendszeri szövődmények is létrejönnek

Minden második cukorbetegnek magas a vérnyomása és elhízott, ami felgyorsítja az érelmeszesedést. Az agyvérzés kockázata ilyenkor a háromszorosára nőhet. A károsodás lényegében az artériák átlagosnál gyorsabban kifejlődő érelmeszesedését jelenti. Leggyakrabban a szív koszorús erei, az agyi erek és a végtagok artériái érintettek.

Cukorbetegségben jellemző a néma szívizominfarktus. Ez azt jelenti, hogy a beteg nem érzi a károsodott szívizom fájdalmát, és mivel a figyelmeztető jelzés elmarad, az infarktus könnyebben halálhoz vezethet. Egy 2007-ben végzett vizsgálat szerint a stroke kockázata megduplázódik a 2-es típusú cukorbetegség első öt évében.

Egyéb komplikációk is felléphetnek

Cukorbetegség hatására egy bizonyos idő elteltével a szem, a vese és az idegrendszer is sérül. Diabéteszes nefropátia, azaz cukorbetegség okozta vesekárosodás során kezdetben a vizelettel több fehérje ürül, majd a vese már nem lesz képes maradéktalanul kiválasztani bizonyos bomlástermékeket, és ezek mérgezik a szervezetet. A legsúlyosabb esetben a vesék felmondják a szolgálatot.

A diabéteszes retinopátia a szem, ezen belül a recehártya cukorbetegség okozta megbetegedése. Európában a szerzett vakságok 30%-a diabétesz következtében történik. A cukorbetegség leggyakoribb idegrendszeri szövődménye a diabéteszes neuropátia. Elsősorban az idegeket ellátó kisgyerek magas cukorszint általi károsodása okozza.

Cikkünk a Családi Kör Magazin írása alapján készült.

Ezt is szeretjük