Ez a cukorbetegség 2 legelső jele: ha észreveszed, még időben kezeltetheted

Sok tünetet össze lehet téveszteni más betegségek jeleivel.

Cukorbetegség első jelei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva alakul ki, pedig az idejében megkezdett kezelés akár életmentő is lehet. Bár eleinte sokszor semmilyen tünet nem hívja fel a figyelmet a betegségre, mégis lehetnek olyan hétköznapi panaszok, amelyeket érdemes komolyan venni.

Ezek ugyanis a diabétesz korai tünetei lehetnek. Hogy melyek ezek, arról dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa tájékoztat.

A fokozott éhség és a fáradtság lehet az első jel

A fokozott étvágy és az állandó fáradtságérzés több hormonális problémára is utalhat, de nem ritka, amikor cukorbetegség húzódik mögöttük. A bevitt táplálékokat a szervezet glükózzá alakítja, ami lényegében a szervezet üzemanyaga. Ehhez a folyamathoz azonban megfelelő mennyiségű inzulinra van szükség.

Ha nem termelődik belőle elegendő, vagy a sejtek valamilyen oknál fogva rezisztenssé válnak a hormonra, akkor a glükóz nem képes a sejtekhez jutni. Mivel ebben az esetben a szervezet nem jut elegendő energiához, krónikus fáradtság lép fel. Ráadásul a test érzékeli, hogy nincs elegendő vércukor a sejtekben, ezért erre a problémára fokozott étvággyal reagál.

Szomjúság és fokozott vizelési inger

A 2-es típusú cukorbetegség egyik már legjellemzőbb, közismertebb tünete a fokozott szomjúság. Ebből adódik a sok folyadékfogyasztás, aminek következménye a gyakori vizelési inger. Átlagosan egy egészséges ember naponta négy-hét alkalommal ürít vizeletet, ám diabétesz esetén a beteg lényegesen többször látogatja meg a mellékhelyiséget.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A vérben felhalmozódott cukorra a vesék fokozott vizeletelválasztással reagálnak, emellett ez hosszú távon komoly vesebetegséghez is vezethet. A dehidratációra a szervezet erős szomjúságérzettel válaszol, ami egy ördögi kört indít el a több folyadékfogyasztás és a gyakoribb vizelés közt.

A száraz ajak és a viszkető bőr is lehet tünet

A magas vércukorszint következtében a vizelettel ürülő, nagy mennyiségű cukor sok folyadékot von el a szervezettől. A fellépő dehidratáció az egész testet érinti. Éppen ezért gyakori, hogy a betegek ajka és bőre kiszárad és húzódik, ami viszketéssel jár.

Ezek a legelső tünetek: 7 jel, ami könnyen cukorbetegségre utalhat nálad is

Nézegess képeket!

Elolvasom

Homályos látás is jelentkezhet

A homályos látással a legtöbben első körben a szemészetet keresik fel, ám érdemes utánajárni, hogy nem húzódik-e a hátterében cukorbetegség. A magasabb glükózszint miatt ugyanis eleinte a szemlencsék megduzzadnak, ami homályos látást eredményez. Jó hír azonban, hogy ha időben megkezdődik a kezelés, úgy a panasz megszűnik. Ám ha hosszabb időn keresztül fennáll a probléma, akkor a szem ereinek károsodása miatt komolyabb és tartós szemészeti zavarok alakulhatnak ki.

A cukorbetegség későbbi tünetei

Ha a kezdeti tünetekhez kapcsolódnak a későbbi jellegzetesebbek, szakorvos véleményét kell kikérni, hogy valóban 2-es típusú cukorbetegségről van-e szó. Ilyen jelek lehetnek előbbieken túl a gyakori gombás fertőzések, a nehezen gyógyuló sebek és a végtagfájdalom. Még súlyosabbak a zsibbadás, idegi károsodások, veseproblémák és látásromlás.

Ezt is szeretjük