Egyetlen hétköznapi dolog, ami cukorbetegséget okozhat
Így előzheted meg, ha téged is érint!
Erre a rizikófaktorra nem gondoltál.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan nem is hinnék, hogy így van, pedig a cukorbetegséggel az ételallergiák is szoros kapcsolatban állnak, mégpedig azért, mert az immunrendszer reagálhat az ételre úgy, hogy antitesteket állít elő. Tévedésből pedig olyan antitesteket is előállíthat, amelyek az étel összetevői helyett a hasnyálmirigy sejtjeit támadják meg. Ezt keresztreakciónak hívják.

Felvetették, hogy az anyatejtől eltérő ételek túl korai, négy hónapos kor előtti bevezetése növelheti ennek kockázatát. Állatkísérletek pedig rámutattak, hogy a tehéntej korai bevezetése meglehetősen drámai módon növeli az l-es típusú diabétesz előfordulását, bár emberekkel folytatott tanulmányok ezt a hatást nem erősítették meg.

A tej és allergiás reakciói

A szoptatás időszakában a tehéntej fehérjéi belekerülnek az anyatejbe. A szoptató anyáknak célszerűbb, ha nem fogyasztanak tejszármazékokat. Jobb, ha a csecsemőknek 12 hónapos koruk előtt semmilyen tejterméket nem adnak annak érdekében, hogy minimális legyen a tejre való érzékenység kialakulásának valószínűsége.

Jó néhány hónapba beletelik, míg a csecsemő immunrendszere és bélrendszere megfelelően kifejlődik, az anyatejnél pedig nincsen jobb, legalábbis az első hat hónapban. Más tejtermékek is számottevően növelik az inzulinszintet.

A liszt és az I-es típusú diabétesz

Az I-es típusú diabéteszesek jóval nagyobb valószínűséggel lisztérzékenyek, ami  nem más, mint a búzában található gliadin fehérjére való allergia. Az l-es típusú diabéteszes embereknek csaknem felénél található meg az anti-transzglutamináz antitest, a lisztérzékenység diagnosztikai markere.

Szűrővizsgálat otthon

Önellenőrzésre szolgáló gyorstesztünk a gluténérzékenységgel összefüggő szöveti transzglutamináz ellenes IgA antitestek kimutatására alkalmas. Egy csepp véredből 97%-os bizonyossággal meg tudja állapítani, hogy a tüneteidet cölikália okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Röviden ez az aTG. A lisztérzékenység sokkal gyakoribb, mint a legtöbben gondolnák. A lisztérzékenységre való hajlam részben genetikailag öröklött, tehát ha valakinek az édesanyja, édesapja vagy testvére lisztérzékeny, akkor 1:11 az esélye annak, hogy ő maga is az.

Csakúgy, mint a tej esetében, a búza korai bevezetését is célszerű kerülni a csecsemőknél, mégpedig az első 12 hónapban. A lisztérzékenyek túlnyomó többsége a búzában lévő gliadinra reagál, amely megtalálható a rozsban és az árpában is, de a zabban nem. A gluténmentes gabonafélék, mint amilyen a rizs, szintén gliadinmentesek, ezért szoptatáskor sokkal biztonságosabbak.

Ezeket az italokat kerüld el!

Ha lisztérzékeny vagy, bizonyos italokat nem szabad innod. Szerinted almalevet szabad? Kattints a tiltólistás italokért!

Ha valakinek autoimmun-betegsége van, a kockázat még nagyobb. Egy dán kutatás során azt találták, hogy minden nyolcadik, l-es típusú diabéteszes gyerek lisztérzékeny is egyben. Mindkét betegség alultápláltságot eredményezhet. Diabétesz esetén ennek az az oka, hogy a sejtekbe kevés cukor jut, a lisztérzékenységnél pedig a belek károsodása miatt ütközik nehézségekbe a tápanyagok felszívódása.

Az ételallergiák kimutatása

Ha valakinél még sohasem vizsgálták a lisztérzékenységet vagy más ételallergiát, akkor érdemes ezt megtenni, az ételallergiák és az inzulintermelő sejtek pusztulása közötti összefüggés miatt. Ha emésztőrendszeri problémák állnak fenn, vagy a családban előfordult már hasonló jelenség, szintén érdemes vizsgálatot kérni.

Kapható otthon használható tesztkészlet is, mely rögtön megmutatja az eredményt, akárcsak egy terhességi teszt. Ez az aTG jelenlétét mutatja ki nagyon megbízhatóan. Minél nagyobb a reaktivitás, annál nagyobb mérvű a bél nyálkahártyájának károsodása. Tehát nemcsak az érzékenység meglétét, hanem az érzékenység fokát is kimutatja ez a speciális teszt. Érdemes azonban mindenképp felkeresni orvost is, az ételallergiák esetén ugyanis a megfelelő étrend mellett megvan az esély arra is, hogy a cukorbetegség súlyossági foka és tünetei is enyhüljenek. Nem lehet eléggé hangsúlyozni azonban, hogy a kezelésről minden esetben az orvosnak kell döntenie.

Cikkünk Patrick Holford Mondj nemet a cukorbetegségre! című könyve alapján készült.

A világszerte elismert dietetikus szakember ezúttal is az étrend felől közelít meg egy fontos népbetegséget, a diabéteszt, ami a köznyelvben cukorbetegségként ismert. Három típusát tartják számon: inzulinrezisztencia - a betegség előszobája -, I-es típusú diabétesz, II-es típusú diabétesz. Kialakulásának okai között ott találjuk az egyoldalú táplálkozást és az elhízást is. Ez az a betegség, amelynél a tünetek előfordulását és súlyosságát valóban az étrend befolyásolja, mivel a diabétesz kóros állapotát az inzulin-glükóz szint felborult egyensúlyi helyzete okozza. Éppen ezért a megelőzésnek és a kezelésnek egyaránt étrendi alapúnak kell lennie. Kezdd el az életmódváltást és étrendváltást már holnap!

Kiadja a Partvonal Kiadó.
A könyv ára 3490 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük