A cukorbetegség eddig ismeretlen okai: alváshiány, reggeli kihagyása

Miért vezet a rendszertelen életmód cukorbetegséghez?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Magyarországon élő cukorbetegek számát illetően a legutóbbi pontos felmérés 2006-ban készült. Akkor 507 ezerre rúgott a felnőtt diabéteszesek száma, szakértők becslése szerint azonban mára ez a szám megközelíti a 600 ezret. Továbbá körülbelül ugyanennyi lehet azoknak az embereknek a száma, akik még nem tudnak a betegségükről.

Mindehhez még hozzájön az a másfélmillió ember, akik a diabéteszt megelőző állapotban vannak - csökkent cukortoleranciában szenvednek -, ám állapotuk visszafordítható lenne. A diabétesz tehát hazánkban nagyjából két és fél-hárommillió embert érint. Kialakulásának legfőbb rizikófaktora az elhízás, ám számos jelentéktelennek tűnő életmódbeli tényező is fokozza a kockázatot - írja a Daily Mail.

A cukorbetegség két típusa

A diabétesznek két fajtája létezik, az egyes típusút inzulinfüggő vagy fiatalkori cukorbetegségnek hívják. Ezt leggyakrabban kamaszkorban diagnosztizálják, kialakulásának hátterében az inzulintermelésért felelős hasnyálmirigy sejtjeinek pusztulása áll.

A kettes típusú, nem inzulinfüggő, más néven időskori diabétesz jellemzően 40 éves kor felett alakul ki. Oka egyrészt a szervezet inzulinnal szembeni csökkent érzékenysége, másrészt az, hogy a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei által termelt inzulinmennyiség már nem elégíti ki a szervezet szükségleteit.

A betegség esetében az elhízás és az egészségtelen táplálkozás lehetnek a legfőbb rizikófaktorok. Korábbi cikkünkben részletesebben olvashatsz a diabéteszről.

Alváshiány a cukorbetegség mögött

Ha rendszeresen öt óránál kevesebbet alszol, azzal kétszeresére növeled a cukorbetegség kialakulásának kockázatát - összehasonlítva azokkal, akik hét-nyolc órát pihennek éjszaka. Ennek okát a tudósok abban látják, hogy a kevés pihenés felborítja a szervezet cirkadián ritmusát, vagyis zavart szenved a belső órád működése. Mivel ébren vagy akkor, amikor aludnod kellene, a szervezetet többet termel a kortizol nevű stresszhormonból. Ez a vegyület pedig fokozza a glükóztermelést, hiszen a testnek több energiára lesz szüksége a hosszabb ébrenlét miatt. A magasabb glükózszinttel azonban nehezebben birkózik meg a hasnyálmirigy.

Nem reggelizel?

Ha a felkelést követő kapkodás rendszeresen a reggeli rovására megy, azzal - többek között - a cukorbetegség kockázatát is fokozod. Ha ugyanis kihagyod a reggelit, a vércukorszinted alacsony marad, ami arra sarkall, hogy délelőtt bekapj egy csokit vagy valamilyen édességet. A cukorbomba hatására vércukorszinted hirtelen megugrik, mindez pedig túlzott stimulációt jelent az inzulintermelésre nézve. A vércukorszint ingadozása növeli az inzulinrezisztencia kialakulásának valószínűségét: vagyis szervezeted idővel nem reagál elég érzékenyen a hormonra.

Cukor helyett

Ha szeretnél egészségesebben táplálkozni, és étrendedben helyettesítenéd a cukrot, kattints az alábbi videóra!

Veszélyben vagy?

Látható tehát, hogy nem csupán az elhízás, hanem a rendszertelen táplálkozás, a reggeli kihagyása, valamint az alváshiány is összefüggésben áll a cukorbetegség kialakulásával. Ha kíváncsi vagy, mekkora esélyed van a diabéteszre, online tesztünk adhat némi támpontot.

Ezt is szeretjük