Alig ismert tünet is jelezheti a cukorbetegséget: a legtöbben nem erre gondolnak!
Komoly az összefüggés.

nagykep?cikkid=167892&kep=cukorbetegseg2-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hipertónia, vagyis magas vérnyomás mögött gyakran felderítetlen 2-es típusú cukorbetegség áll. A témáról dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa tájékoztatott.

A magas vérnyomás terápiájának kulcsa az életmódváltáson kívül a gyógyszeres kezelésben rejlik. Ám az esetek egy részében hiába tesz meg a beteg mindent, az értékei nem kerülnek a normál tartományba. A nem javuló magas vérnyomás pedig a cukorbetegség kísérője is lehet.

Milyen érték jelent magas vérnyomást?

Magas vérnyomásról 140/90 Hgmm feletti értékek esetén van szó. Ennek az a veszélye, hogy ha az állapot huzamosabb ideig fennáll, akkor az erek jelentős mértékben károsodhatnak. Ennek következtében a szívinfarktus, illetve a stroke rizikója lényegesen megnő. A kezelésben elsődleges szerepe a gyógyszeres terápiának van, melyet kiegészít a só- és koleszterinszegény diéta és a rendszeres testmozgás. A terápiarezisztens hipertónia mögött gyakran másodlagos okok állnak, mint a veseartéria-szűkület és hormonzavar.

2-es típusú cukorbetegség is kísérheti

A cukorbetegség igen alattomos kór, hiszen legtöbbször lappangva és komolyabb tünetek nélkül alakul ki. Éppen ezért gyakran a beteg egyéb problémái miatt derül fény az állapotra. Ilyen zavar lehet a nem javuló hipertónia. A magas vérnyomás és a cukorbetegség gyakran jár együtt, melynek oka lehet egyrészt a diabétesz miatt bekövetkezett metabolikus változás, másrészt a cukorbetegségből adódó érfal- és vesekárosodás.

Szűrni kell az anyagcserezavart is

A hipertónia kivizsgálása kapcsán érdemes szénhidrát-anyagcserezavar irányában szűrést is kérni.

Amennyiben bebizonyosodik a 2-es típusú cukorbetegség fennállása, a magas vérnyomás terápiája mellett a diabéteszt is kezelni szükséges. A két betegség együttes jelenléte ugyanis még inkább fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Gyógyszer, étrend és életmódváltozás

Mind a cukorbetegség, mind a hipertónia kezelésében nagy szerepe van a gyógyszeres terápiának, valamint az életmódváltásnak. Azonban azt érdemes tudni, hogy mindkét állapot folyamatos kontrollt és utánkövetést igényel.

Előfordulhat ugyanis, hogy az addigi terápia megváltoztatására van szükség, ezt pedig a páciens aktuális klinikai állapotának a függvényében érdemes vizsgálni.

Ezt is szeretjük