Ezt csináld éjszaka, hogy megelőzd az agyvérzést: kihagyhatatlan teendő
A legkomolyabb betegségeket előzheted meg vele.

nagykep?cikkid=167494&kep=ejszaka-izzadas-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ismert tény, hogy a magas vérnyomás jelentősen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A saját értékek ismeretének egyszerű és gyors módja az otthoni vérnyomásmérés, ám a szakemberek szerint ennek vannak hiányosságai.

Ilyen például az, hogy nincsenek adatok az éjszakai és hajnali értékekről, pedig friss kutatások szerint az ekkor mért eredmény komoly jelzésértékkel bír a kardiovaszkuláris kockázatok, például az agyvérzés és a szívinfarktus megelőzésének szempontjából is. A témáról dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája beszélt.

Ezért mérj vérnyomást éjszaka!

Manapság már csaknem minden otthonban találni vérnyomásmérő készüléket, mely képet ad az aktuális vérnyomásról. Bár valóban nagy segítséget jelentenek az ilyen eszközök, az éjszakai értékek rejtve maradnak. Pedig kutatások szerint igen fontos lenne ezek ismerete, ugyanis értékes információkkal szolgálhatnak mind a hipertóniára való gyógyszerek felírásakor, mind azok beszedésének időzítéséről.

A 24 órás vérnyomás szabályozásában részt vevő anyagok csúcsideje leginkább az éjszakai alvás közepére, illetve az ébredés utáni pár órára esik. Nem véletlenül történik a legtöbb stroke és szívinfarktus a reggeli órákban. Éppen ezért a hosszú hatású vérnyomáscsökkentők hatása nagyban függ attól, hogy mikor is veszik be azokat a betegek.

A doktornő elmondta azt is, hogy nem lehet általános tanácsként javasolni, hogy este kell bevenni a vérnyomáscsökkentőt. A tartós hatású szereknél a hatástartam megnyúlik, és a hatás mértéke, reggel adagolva a szert, még másnap reggel is eléri a hatásmaximum 70%-át. Az is fontos, hogy aki kétszer alkalmazza a szert, akkor nagyjából 12 óra különbséggel vegye be.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A 24 órás vérnyomásmérő segít

Nagyon hasznos, ha meg tudod mérni az éjszakai és a hajnali vérnyomásodat, majd ez alapján megbeszélni orvosoddal a kezelés lehetőségeit, senkitől sem várható azonban el, hogy állandóan éjszaka keljen fel. Ha ez számodra is problémát okoz, 24 órás vérnyomásmérő viselésével képet kaphatsz az alvás közbeni értékeidről is. Ezeket a készülék elmenti, így az orvos nem csupán a nappali, hanem az éjszakai eredményeit is figyelembe tudja venni a legmegfelelőbb kezelés összeállításánál. Érdemes tehát kérni egy ilyen vizsgálatot.

A magas vérnyomás veszélyei

A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb kórképnek számít az egész világon, melynek kockázata az életkor előrehaladtával folyamatosan nő. Sokan csak csendes gyilkosként emlegetik, mert gyakran semmilyen tünettel nem jár. Nem ritka, hogy csak egy súlyosabb szövődménye hívja fel rá a figyelmet.

A kezeletlen hipertónia ugyanis folyamatosan roncsolja az ereket, hiszen a vérnyomás emelkedése apró sérüléseket hoz létre azok belső falán. Ennek nagy veszélye, hogy az erekben vérrögök keletkezhetnek, amik a létfontosságú szervekben is komoly problémákat okozhatnak. Ezáltal alakulhat ki stroke vagy szívinfarktus.

Ezt is szeretjük