A 6 legfontosabb szűrővizsgálat, ami segít időben felismerni a rákot - Életmentő lehet
A rákellenes világnap a megelőzés legbiztosabb formájára hívja fel a figyelmet.

vérvétel
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden egyes ráktípusra igaz, hogy annál nagyobb sikerrel kezelhető, minél korábbi stádiumban ismerik fel. A korszerű diagnosztikai módszerekkel sok esetben már a rákmegelőző állapotok is kimutathatók, egy időben elvégzett szűrővizsgálat ezért életet menthet.

A Nemzetközi Rákellenes Szövetség 2000 februárjában tartott első rákellenes világkongresszusán döntött úgy, hogy a hónap negyedik napját rákellenes világnappá nyilvánítja, emlékezve arra, hogy ezen a napon írták alá a rák elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot. 

A nap apropójából a betegség megelőzésében és kezelésében fontos szűrővizsgálatokat is érdemes áttekinteni, melyek megbízható segítséget nyújtanak az ember számára. Az egészség megőrzése az egyén felelőssége, a vizsgálatok viszont mindenki számára elérhetők.

Nagylabor - vérvizsgálat

Egyszerű, gyors, mégis nagyon fontos a teljes vérkép- és vizeletvizsgálat, ami a szervezet működéséről alapvető információkat ad. A vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék vizsgálatával napok alatt fény derülhet az esetleges gyulladásos folyamatokra, vérszegénységre, a vérképző szervekből induló daganatos betegségekre, de akár más szervi problémákra is.

A nagylaborhoz általában vizeletvizsgálat is tartozik, ami a fertőzésekre és a szervi diszfunkciókra is rámutathat. Évente mindenkinek érdemes lenne elvégeztetni a komplex laborvizsgálatot, hiszen negyed óránál nem vesz több időt igénybe. Konkrét panasz vagy gyanú esetén laborcsomagot is lehet venni a legtöbb intézményben, de természetesen a háziorvos is meghatározhatja a szükséges vizsgálatokat.

Tüdőrákszűrés

A tüdőrák az egyik leggyakoribb daganattípus, melynek a dohányzáson kívül is számos kockázati tényezője van. Szűrése a mellkas CT-vizsgálatával lehetséges, ami bizonyítottan hatékony a daganat első stádiumban történő felismerésében. Sokak számára ezért életmentő lehet megelőzésképpen, panaszok nélkül is három-öt évente elvégezni a vizsgálatot.

Emlőszűrés

Az önvizsgálatot már a húszéves kor környékén ajánlott havonta elvégezni. A negyven évnél magasabb korban és örökölt hajlam esetén fontos mammográfiai vizsgálatot végeztetni évente vagy kétévente, de emlőultrahang is kérhető. Ezzel a mellrákos megbetegedések kockázata jelentősen csökkenthető.

Méhnyakrákszűrés

A méhnyakrákszűrést 18 éves kortól vagy a nemi élet megkezdésének időpontjától javasolt évente végeztetni, lehetőség szerint három évnél gyakrabban citológiai vizsgálattal, HPV-teszttel együtt, ami a mintavételi pontosság érdekében is fontos.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vastagbélszűrés

Korábbi interjúnkban Dr. Peták István rákkutató elmondta, hogy a vastagbélrák kialakulását az esetek több mint 90%-ában jóindulatú polipok keletkezése előzi meg, melyek eltávolításával a tíz év alatt kialakuló vastagbélrák nagy eséllyel kivédhető. A szűrést öt-tíz évente ajánlott elvégezni endoszkópos vizsgálattal, akár altatással vagy bódítással is, ami kiegészíthető a rejtett vér kimutatására alkalmas székletvizsgálattal.

Anyajegyszűrés

A melanoma nagyon agresszív rosszindulatú daganattípusnak számít, mely leggyakrabban az atípusos anyajegyekből alakul ki. Sok és szabálytalan alakú anyajegynél, világosabb bőrtípusnál és genetikai hajlam esetén különösen fontos az évenkénti anyajegyvizsgálat, bőrgyógyászati konzultációval kiegészítve.

Táplálkozással a rák ellen

Bár az esetek egy részéért a genetika tehető felelőssé, a rák kialakulásának kockázatát számos esetben csökkentheti az egészséges életmód és a táplálkozás is.

Ezt is szeretjük