Azonosítottak két baktériumot, ami vastagbélrákot okozhat: könnyebben lesz szűrhető
A tudósok szerint a baktériumok összejátszása okozhatja a rákos megbetegedést.

mikroszkop
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vastagbélrákot okozó baktériumokat azonosítottak a tudósok, melyek együttes jelenléte fokozza a megbetegedés valószínűségét. A baktériumpárt örökölt ráktípusú betegeknél találták meg, de úgy vélik, a leggyakoribb, polipokból kialakuló daganattípusoknál is kockázati tényezőt jelenthet.

Az előrelépéshez vezető kutatást Johns Hopkins Bloomberg-Kimmel Rák-immunterápiás Kutatócsoportjának tudósai végezték hat vastagbélrákban szenvedő beteg mintáin, a tanulmányukat pedig a Science folyóiratban publikálták. 

Megtámadja a belet

A tanulmány szerint a baktériumok együttes erővel megtámadják a bél nyálkahártyáját, majd olyan környezetet hoznak létre, ami krónikus gyulladást, majd DNS-károsodást idéz elő, amiből daganatok is kialakulhatnak. Bár több mint ötszáz baktérium van a bélrendszerben, a kritikus páros a Bacteroides fragilis és az Escherichia coli volt.

További 25 minta vizsgálatával fény derült arra, hogy míg a B-fragilis rákkeltő folyamatot generáló mérget termelt, és gyulladást okozott, az E. coli által termelt anyag DNS-károsodáshoz vezetett. Ezek együttesen alapot teremtenek a vastagbélrák kialakulásához és növekedéséhez.

Helytelen immunválasz

Egy másodlagos, egereken végzett kutatás rámutatott arra is, hogy a vizsgált baktériumfajok munkáját követően nem megfelelő immunválasz indul el, ami stimulálja a rosszindulatú daganatokat. A baktériumfajok hétköznapinak mondhatók, számos bélflórába bekerülnek, ami magyarázza a betegségben érintettek magas számát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A vastagbélrák, illetve a rákmegelőző állapot szűrésében és gyógyításában az információ kulcsfontosságú lehet. Az eredmények együttesen új utat jelenthetnek az orvosok számára, amivel megakadályozhatók lesznek a jövőbeli megbetegedések. A kutatók hozzátették, a vastagbélrák az Egyesült Államokban több mint 50 ezer ember halálát okozza évente, és egyre gyakoribbá válik. 

A magyarországi számok sem sokkal biztatóbbak, évente nyolcezer új esettel számolnak a szakorvosok, és hatezer, a betegséghez vagy a szövődményekhez köthető halálesetet jegyeznek, pedig már most a legjobban szűrhető betegségek közé tartozik, a kutatások eredményei pedig egyre jobb túlélési esélyeket biztosítanak az érintettek számára is.

A vastagbélrák stádiumai

A vastagbélrák korai stádiumban felismerve jó eséllyel gyógyítható, ezért, ha nincs rá konkrét genetikai hajlam a családban, elegendő tízévente szűrővizsgálatra járni. A későn észrevett rák gyógyulási esélyei stádiumtól is függenek.

Ezt is szeretjük