"35 évesen időzített bomba van a testemben" - Egy Lynch-szindrómás nő vallomása
Már fiatalon is rákhoz vezethet.

nagykep?cikkid=170764&kep=orvos-no-kez-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem vagyok rákos (még) címmel jelent meg március 7-én a Buzzfeed tolmácsolásában a Londonban élő Jessica Furseth írása, mely tanulságos lehet mindenkinek, aki szeretné a lehető legtöbbet megtenni a rákos megbetegedések megelőzéséért.

A fiatal, 35 éves nő mindig is a szerencsés embernek érezte magát, gondoskodó szülők nevelték fel, sohasem voltak anyagi problémái, szereti a munkáját, igazi barátok veszik körül, és egészséges. Így gondolta legalábbis tavaly nyárig, mikor az orvosa közölte vele, hogy a rák kialakulásának nála jóval nagyobb a kockázata, mint más átlagemberek esetében.

A Lynch-szindróma és a rák

Jessica ezt egy genetikai teszt során tudta meg, melyet családja kérésére végeztetett el, mivel túl gyakori volt körükben a rákos, vastagbélrákos megbetegedések száma.

A teszt megállapította, hogy a nő Lynch-szindrómás, mely egyfajta genetikai mutációt jelent, és azokat a géneket érinti, amelyek a hibás DNS-t a sejtosztódás során kijavítják. Mutálódott gének esetében ez nem történik meg, és hibásan osztódnak majd a sejtek, lényegesen növelve a rák kialakulásának kockázatát akár már fiatalabb korban is.

A Lynch-szindróma elsősorban a vastagbélrák kockázatát növeli, de szerepe lehet a gyomorrák, a májrák, a nőgyógyászati daganatok, a vese-, a hasnyálmirigy-, a bőrrák és az agydaganat kialakulásában is.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A fiatal nő életét megváltoztatta az eredmény, pedig nem változott semmi, pusztán, hogy ismer egy tényt. A teste változatlan, nem beteg, mégsem érezte a vizsgálat után, hogy egészséges, annak ellenére sem, hogy annak is megvan a valószínűsége, hogy sohasem lesz rákos.

Bár annak idején a diagnózis megrémítette, ma már pozitívan viszonyul ahhoz, hogy kiderült. Amellett, hogy rendszeresen jár szűrésekre - elengedhetetlen a tükrözés ilyen esetben -, egészségesen táplálkozik, nem eszik vörös húst, és kis dózisban aszpirint vesz be mindennap a megelőzésért. Bár sokkal törékenyebbnek tartja az életét, sokkal inkább meg is becsüli, és ma már úgy gondolja, a megszerzett tudás nem rettegésben tartja, hanem az életét fogja egyszer megmenteni. A teljes írást ide kattintva olvashatod el.

Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja, hiszen nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos az egészséges táplálkozás mellett a rendszeres szűrés, mellyel a betegség szinte 100%-ban megelőzhető.

Ezt is szeretjük