Életmentő és ingyenes tetoválás cukorbetegeknek: hol és hogyan juthatsz hozzá?
Már életet is mentett a lehetőség! A magyar tetoválók összefogása példaértékű.

inzulin
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar tetoválók jelesre vizsgáztak jófejségből. Nemrégiben körbejárta az országot a hír, hogy a Németországban élő Marton István ötletéhez kapcsolódva a tatabányai Zsoldos Péter tetováló művész ingyenes tetoválási lehetőséget biztosít cukorbetegek számára. A kezdeményezéshez egyre több tetováló csatlakozott, néhány nap alatt országos szintű lett.

A cukorbetegeknél életet is menthet egy ilyen tetoválás, ami rosszullét esetén hatalmas segítség az elsősegélynyújtók számára a probléma beazonosításában. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy sokan azért félnek segíteni az utcán a betegeknek, mert a hipoglikémiás rohamot az ittasság tüneteivel azonosítják.

Ki és hol kérheti?

Az összefogásnak hála akár Budapesten és a fővárosi agglomerációban, akár a megyeszékhelyeken, de még kisvárosokban és falvakban, sőt, néhány további országban is felkereshetik a tetoválókat a diabéteszesek: inzulinrezisztenciával, 1-es és 2-es típusú cukorbetegséggel is.

A LifeGuardTattoo.com oldalon megtalálható listán csak Magyarországon már 58 jelentkező szerepel: így mindenki kiválaszthatja a hozzá legközelebb eső szalont, csak egy időpontot kell foglalni az adott szolgáltatónál, akik térítésmentesen elkészítik a kék kör alakú tetoválást, benne a betegség típusának jelével és alatta a Diabetic felirattal. A mintát diabetológusokkal és mentősökkel is egyeztették. A kezdeményezés a Facebookon is megtalálható az Életmentő tetoválók és diabéteszesek című oldalon.

Életet is mentett a tetkó

A Facebook-oldalon szereplő véleményekben egyértelműen pozitív visszajelzéseket kaptak a tetoválók. A cukorbeteg Melinda például elmesélte, hogy saját otthonában lett rosszul, és még éppen tudott mentőt hívni, de, mire kiértek, már elvesztette az eszméletét. A tetoválása valóban nagy segítséget jelentett a gyors ellátásban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár az ötlet önmagában is fontos lépés az életmentésben, a kezdeményezők elmondása szerint még nem merült ki ennyiben: folytatásként szeretnének a jövőben több betegséggel élő számára lehetővé tenni az ingyen tetoválást egy-egy egységesen elismert jellel. A vélemények szerint egyértelműen lenne igény erre.

A roham tünetei

A cukorbetegség jelei sok esetben csakugyan összetéveszthetők más betegség vagy az illumináltság tüneteivel. Először erős éhségérzet lép fel a betegnél, aztán izzadni kezd, később remegés, szédülés lép fel, és az eszméletét is elveszítheti. A roham alatt a kommunikáció nehéz, ezért a tetoválás segíthet, hogy szakszerű segítséget kapjon, valamint mielőbb mentőt hívjanak hozzá.

Ezt is szeretjük